Feb 19, 2014

~ kronologinya..kronologi lah sangat ~

assalamualaikum
nak share pasal kesihatan cheqna yang merudum tiba2..
gini kisahnya..
pada 14hb jumaat petang..cheqna ngan hubby balik umah ma..pas makan tengahri hari sabtu tu..tiba2 cheqna muntah...semua isi perut kuar...memang yang cheqna makan totally kuar..baru je pas lunch..dalam 10 minit pas lunch terus muntah...donno y..x de pening x de panas badan..tetiba je muntah...dalam kul 3 petang kami gerak balik sebab hubby ada keje sket..dan adik cheqna request suh cheqna wat kek n dia akan datang amik..singgah umah akak jap..kebetulan aqib nak ikut..so kami bawakla aqib sekali..sampai umah..terus buat kek mentega..senang je kan...tak de la rumit bagai...siap bakar dalam pemanggang ajaib..tiba2 tubuh cheqna panas...memang panas yang kaw2 ni...tiba je....cheqna terus terjelepek la....aqib plak..mungkin dia tahu chengoh x sihat...sebab cheqna suruh dia sentuh tubuh cheqna...aqib tak banyak karenah..amik lego main sendiri...dia tengok cheqna jelepek..dia pun datang tidur sebelah cheqna..jatuh gak air mata...yela...bagusnya budak ni...suami plak masa ni kuar g jupe suami kak oya..ada urusan sket...dia pun tak tahu keadaan cheqna sebab masa dia kuar..cheqna ok je..duk kat dapur wat kek...
adik cheqna datang pun terkejut tengok...tadi ok je katanya...sampai satu tahap..cheqna tepon adik ipo cheqna suh datang amik aqib sebab cheqna totally memang langsung tak bermaya...pasal kek tu..masa cheqna jelepek...ada budak sebelah umah nama haziq umur 5 tahun datang..
"che ngoh che ngoh..sedap ngat bau...adik nok sket" haziq bahasakan diri dia adik sebab dia anak bongsu
"dik...x siap agi...kekgi siap che ngoh bagi" jawab cheqna
"ok..kekgi adik mari mula neh..sedap ngat bau" cheqna dah tak larat nak senyum ke nak kembang2 hidung ke dengar pujian haziq tu...memang dah tak larat sangat...haziq datang 3x bagitau mende yang sama...dan malangnya cheqna tak larat nak bangun untuk potong kek bagi kat dia..adik cheqna datang..cheqna suh dia potong siap2 untuk bagi ke haziq..tapi haziq plak takde...kek tu hubby bagi ke haziq pas kami balik dari klinik malamnya
ok..sambung balik 
maghrib suami balik..cakap ngan suami nak g klinik sebab memang tak larat sangat2...hubby pimpin g toilet untuk amik wudhuk..hah ko...meraung2 cheqna dalam bilik air bila terkena air...sejuk yang amat..sangat2 sejuk.....sambil2 nangis..siap amik wudhuk..solat...memang slow pergerakan cheqna..siap solat terus g klinik..sampai klinik 5 minit sebelum kul 8 malam..dapat no giliran 9..kul 9 baru leh masuk jumpa doktor..bila di chek..suhu 40..tekanan darah 150/90 dan cheqna disahkan terkena virus viral fever..doktor tanya ada ke keluarga terdekat yang demam ke...yup..anak sedara hubby yang sulung, akmal(abang Aqib) yang demam...n doktor kata cheqna terkena jangkitan virus akmal la ni...doktor bagi ubat n mc..suh tunggu sampai hari isnin..kalau isnin tak berkurang jugak..kena admit hospital...
balik klinik...cheqna terus baring...kain basah atas kepala sekejap je kering....hubby x tidur malam tu jaga cheqna...memang caring sangat2...syukurla....dah hampir 2 tahun kami kahwin..hubby tak pernah layan cheqna ngan buruk..malahan dari hari ke hari makin bertambah baik layanan suami pada cheqna...alhamdulillah...
cheqna memang tak makan selepas cheqna muntah kat umah ma...x de selera langsung..tapi suami paksa gak makan sket sebab kena makan ubat..cheqna telan 3 sudu je bubur..cannot go...pas makan ubat..cheqna baring balik...kipas memang tak dibenarkan buka..masa g klinik pun cheqna tak kasik suami buka econ..malahan tingkap pun cheqna tak kasi suami buka...kesian suami menderita kejap..
pas makan ubat...ingatkan keadaan makin ok..tapi tidak.....keadaan makin teruk...
bersambung neh...batuk tak hilang2 lagi ni... 

8 comments:

  1. semoga cheqna sembuh cepat... risau skrg ni penyakit mcm2...

    ReplyDelete
  2. harap2 cepat2 sembuh ya cheqna.......sama lah sini ank2 demam..dh musim agoknya kn..

    ReplyDelete
  3. bp 150...tinggi tu..apa pun moga makin sembuh ya cheqna

    ReplyDelete
  4. Cheqna kira dah macam ada darah tinggi juga tu bila reading BP pun tinggi juga. Panas sangat agaknya. Sekarang ada jumpa doktor lagi tak sebab batuk lagi tu..

    ReplyDelete
  5. berat dugaan sakit ni... tak pe kalau kita sabar kifarah insyaAllah... ingat Allah selalu

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~