Jan 21, 2014

~ bahagia itu subjektif ~

assalamualaikum
kali ini mau membicarakan mengenai bahagia....apa itu bahagia???
sebenarnya..bagi cheqna...bahagia itu subjektif..bergantung pada penilaian seseorang..ada orang kata..bahagianya orang itu bila memiliki suami/isteri..memiliki anak..memiliki rumah besar..sentiasa bercuti di luar negara..sentiasa pakai barang kemas berlainan...ada kereta mewah..rumah besar..dan etc la..
bagi cheqna...bahagia itu bergantung pada cheqna sendiri..bagaimana cheqna nak tafsirkan bahagia itu..
kita tengok orang tu upload gambo kat fb diorang melancong luar negara..kita kata bahagianya dia..walhal hakikatnya kita tak tahu pun diorang tu bahagia ke tak kan??kita tengok rumah orang tu besar...kita pun kata bahagianya dia...sedangkan kita tak tahu pun betapa sengsaranya dia nak bayar utiliti bil...ntah2 kat umah dapat makan kangkung jeinikan contoh hahahaha
kita tengok orang tu upload gambo makan nasi ngan budu campur lada campur bawang perah asam limau campur ikan panggang tawar campur ikan singgang...kita kata ala..x bahagianya dia dapat makan tu je...sedangkan dia yang makan terasa sangat membahagiakan...orang yang makan steak tu belum tentu bahagia....
jadi...bahagia tu subjektif ok..bergantung pada penilaian kita....bahagia atau tidak..kita yang tentukan..=) 
anda bahagia dengan kehidupan anda??alhamdulillah...begitu juga dengan saya =) 

17 comments:

  1. Bahagia???.. Sometime susah nak tafsir.. For me.. As long as kita happy dengan life dan orang sekeliling kita.. happy dengan diri kita.. and most important is.. kita hargai dan bersyukur dengan apa yang kita ada dalam hidup kita.. Insyaallah... Bahagia la kita..

    ReplyDelete
  2. bg akak,ia terletak dihati kita,apa yg kita rasa dan lalui...mmg sukar utk ditafsirkan dgn kata2...bkn jugak apa yg dinilai oleh org luar...

    ReplyDelete
  3. Betul cheqna.. bahagia, cantik, susah, kaya semua itu suatu yg subjektif. Setiap org punya persepsi yg tak sama..

    ReplyDelete
  4. setuju cheq na..jadi janganlah mudah menghakimi hidup orang.. bukan dapat gaji pun..haha

    ReplyDelete
  5. Bahagia...adalah pada hati yg merasa, bkn mata yg melihat. :)

    ReplyDelete
  6. I am responsible for my own happiness :) saya pun pernah buat n3 tentang bahagia... :) setuju ngan cheqna

    ReplyDelete
  7. wahh pakar kaunseling berbicara penuh bermakna ... hebat .....

    ReplyDelete
  8. Bahagia di dunia ni, bila hidup mendapat keberkatanNya.

    ReplyDelete
  9. Bahagianya sayaaaa......dapat makan sambal petai yg wife buat.....

    ReplyDelete
  10. ada org kata, bahagia tak perlukan duit. ada yang bahagia bila ada duit. macam2 bahagia ada.

    ReplyDelete
  11. bahagia pada sy kalau Allah tak pernah berpaling dari saya....

    ReplyDelete
  12. Nikmat puas pun subjektif kan, oleh itu jauhkan jarak makan huu

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum, saya blogwalking kat sini, jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com. Saya follow sini n kalau sudi follow la saya balik yer ;)

    ReplyDelete
  14. bahagia hanya kita sahaja yang tahu...orang lain sekadar memerhatikan sahaja dari luaran...kan cheqna..

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~