Dec 3, 2013

~ suami mampu tanggung..perlukah isteri berhenti kerja??~

assalamualaikum
dunia sekarang..kebanyakan suami dan isteri bekerja kan??termasukla cheqna..
apa yang cheqna nak sampaikan pada hari ini ialah wah..macam bagi talk la plak hahahaha ekceli cheqna nak share..
kejadian ni memang berlaku pada cheqna..
suami pernah utarakan bahawa dia mampu untuk tanggung cheqna..dan minta cheqna berhenti kerja...kami bincang mengenai isu ini. cheqna jelaskan pada suami..ikutkan hati memang nak jadi surirumah sepenuh masa..nak jaga makan minum suami..nak uruskan rumahtangga dengan baik..insyaallah nanti nak jaga anak2 sendiri..nak tengok anak2 membesar depan mata...memang itu impian dan harapan cheqna...biar suami je yang kerja...TAPI!!!!!!!!
cheqna fikir panjang...betul sekarang ini suami mampu tanggung..tapi apa yang terjadi pada masa depan kita tak tahu...mungkin perkahwinan kita musnah ditengah jalan..nauzubillah mintak jauh..semua pasangan suami isteri nak bahagia hingga ke syurga kan...tapi ketentuan Allah kita tak boleh nak tolak...cheqna fikir kalau itu terjadi dan cheqna dah berhenti kerja...camana nak teruskan kehidupan...kalau dulu suami tanggung segala perbelanjaan..makan minum pakai..once dah terjadi perceraian...siapa lagi nak tanggung..
keduanya...cheqna fikir...kalau cheqna berhenti kerja....jadi full housewife...ditakdirkan ajal menjemput suami dulu....macamana...macamana nak teruskan kehidupan..cheqna tak ada kemahiran lain..menjahit tak pandai....kalau itu terjadi..cheqna mesti akan balik bersama ma...dan tak kan nak biarkan ma yang tanggung cheqna...atas sebab ini..cheqna bincang ngan suami dan alhamdulillah..lepas pada perbincangan ini..suami tak lagi utarakan isu ini....mujur suami faham dan dapat terima hujah2 cheqna...wah ko..hujah tu..
ini pandangan cheqna...cheqna tak tahu pandangan anda yang lain....terpulang pada masing2...mungkin ada yang kata cheqna terlalu jauh berfikir....berfikir yang bukan2....tanpa kita sedar yang bukan2 ni lah sebenarnya banyak terjadi...berapa ramai klien cheqna yang 'lumpuh' setelah bercerai hidup mahupun bercerai mati...dulu ada kerjaya....tak sampai 2,3 tahun kahwin berhenti...dengan alasan suami mampu tanggung dang ingin fokus pada keluarga...betul..bagi kita kaum isteri..keluarga adalah keutamaan...tapi macam yang cheqna taip kat atas ni la...malang tidak berbau...kena sediakan payung sebelum hujan...demi masa depan kita....kita selalu dengar kan...langit tidak selalu cerah..ku sangka panas hingga ke petang..rupanya hujan ditengahari..so semua mende2 ni kita kena fikir panjang...kalau suami memang ada simpanan untuk 7 keturunan makan tak habis its ok kot...tapi mungkin masalah lain akan datang...perebutan harta mungkin...jauhnya cheqna fikir kan??tapi tak mustahil..so bagi cheqna senang...fikir untuk diri sendiri dan mungkin anak2 demi masa depan...
kalau anda rasa pemikiran cheqna ni menjengkelkan..up to you...=) lain orang..lain pemikirannya....dan hidup kita...kita yang tentukan..bukan orang lain.... apepun..sama2 kita doakan moga yang baik2 saja untuk kita semua...insyaallah =)

14 comments:

  1. kite setuju cheqna, selagi ada daya, kerjalah...

    ReplyDelete
  2. kalo nnt ade ank2 mgkin bole dipertimbangkan kot.. hehe

    ReplyDelete
  3. saya setuju ngn pandangan akak tu.... sekurang2nya boleh pegang duit sendiri klu kita bekerja...x perlu bergantung sepenuhnya pada suami...andai kata ditinggalkan , kita masih boleh berdikari...

    ReplyDelete
  4. Sy setuju dgn pendapat Cheqna tu, kita xblh bgantung dgn suami sbb masa depan kita xtau mcmna, sekurang2nya klu jd apa2 kita ada backup, zaman skrg zaman duit, semua pun pakai duit, jd kita kena sentiasa beringat la...

    ReplyDelete
  5. kalau dah ade simpanan yg cukuppppp baru leh ah benti hehe

    ReplyDelete
  6. Satu lagi yg buat kakak kerja sampai dah tua ni cheqna sebab dulu kakak kecik miskin. Bapak kakak dah susah-payah kerja nak bagi kakak sekolah. Dah kerja macam berbaloi kalau dapat bagi bapak tiap bulan...

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah kalau suami cheqna mampu...tapi lebih seronok ada duit sendiri kan...macam kak nur lepas ni berhenti dok fikir macamana nak tambah pendapatan...moga ada rezeki

    ReplyDelete
  8. erm masz pon teringin nak dok umah jaga pakai suami n anak2.....
    tapi tggu bisness kukuh n dapat menampung perbelanjaan keluarga..... ye lah jika ada apa2 berlaku akan datang, dah ada backup kan.....

    ReplyDelete
  9. Yang penting dapatkan restu suami..Kalau suami izinkan, go ahead.

    Cuma mungkin cheqna boleh pertimbangkan jalan tengah..win win situation...maksud saya, cheqna berhenti kerja( sebab suami mampu tanggung), tapi dalam masa yg sama, kena lah belajar skill yg boleh di buat business at home/from home. Jadinya, masa cheqna banyak di rumah, dan dalam masa yg sama, cheqna tetap ada ' kerja'. In case in the future terjadi perkara2 yg cheqna tulis tu, cheqna dah bersedia. After all, ingatlah, 9/10 punca pendapatan tu ialah dari berniaga, bukan makan gaji. Itulah yang wife saya sedang buat sekarang ni...sebab kami suami isteri mmg tak mahu anak anak dijaga orang lain, dan dlm masa yg sama wife saya mahu ada 'kerja'/business nya sendiri...:)

    ReplyDelete
  10. kalau suami saya mampu.. saya dengan rela hati berhenti kerja jaga anak di rumah.. di samping tu mcm yg daddy ziyyad komen tu.. belajar skill utk survive dan jana pendapatan di rumah.. dengan tak mengabaikan tanggungjawab.. tak sanggup biar anak dijaga oleh orang lain.. T_T

    ReplyDelete
  11. Saya tak kerja (walau ada degree) atas permintaan suami. Tapi saya letak beberapa syarat..tujuannya supaya hidup saya terjamin kot2 dia pergi dulu dari saya atau berpisah. Syarat lain..mesti bg mak saya duit bln2. Kiranya, mcm saya bekerja..ada duit. So far, alhamdulillah. Moga takde masalah pd masa hadapan, niat saya cuma nak turut cakap suami tercinta.

    ReplyDelete
  12. Betul tu cheqna. Sy selain drp tu, sy mmg jenis nak itu nk ini n sy kena beli dgn duit poket sendiri. Husband biasa tak bagi la sy dok belanja dgn duit dia jd penting utk sy ada duit sendiri. Jadi kalo hb ada suruh sy benti keja pon sy xpernah nak layan.. bak kata cheqna kalo husband ada duit 7 keturunan makan xhabis ok la kan kita bt aggreement dgn dia sblm benti keja. Hahaha.

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~