Dec 18, 2013

~ kisah banjir lagi @kemaman~

assalamualaikum
hari ahad 8 Disember 2013..jam lebih kurang kul 12 tengahari..dapat call dari Timbalan Pengarah 2 mengarahkan cheqna dan sahabat cheqna wani untuk ke Kemaman bagi membantu mangsa2 banjir di kemaman..
tanpa membuang masa...wani dari setiu pick up cheqna kat Gong Badak dan kami terus gerak ke kemaman..
 9 Disember 2013..kami nak mula gerak ke pusat pemindahan di dewan sri Amar dan sekolah Sri Iman..kalau tak salah ejaannya lah...cheqna..kak huda n wani...kamilah srikandi JKM...wah tetiba ni..hahaha
sambil2 g jumpa mangsa..kami sediakan aktiviti untuk anak anak..masa ni..ramai mak ayah yang balik jap tengok rumah masing2...mereka still tidur kat sini jugak sebab air masih ada dan rumah masih berlumpur..
seronok tengok budak2 ni seronok..sambil2 tu kami dengar jugak luahan hati mangsa2 banjir..rata2nya tak sangka dan tak menduga air naik setinggi itu..yelah..ada rumah yang hanya nampak bumbung je..memang kesian...tapi apalah daya kita nak lawan ketentuan dari Allah kan..
sempat tau...geram giler tengok baby ni...pipi tu....ishhh...ni salah sorang mangsa kat sekolah sri iman...yang tak sangkanya..boleh plak terjumpa bapa saudara suami cheqna kat sini..dia pun mangsa..yelah..masa banjir hari tu kan communication kat kemaman ni memang breakdown kan..so tak dapat nak cntact la..masa cheqna kat kemaman ni pun line celcom memang hazabedah...
yang ni menunjukkan betapa jakunnya cheqna melihat kecanggihan yang dimiliki tentera..kat wisma sri amar ni tentera yang masakkan untuk mangsa...wah kagum i hokeh...dapurnya...tempat masak airnya...
time2 bencana ni..semua mangsa adalah sama..tak kira ko miskin..ko kaya..kena sama2 ringankan tulang membantu..ni tidak..mentang2 ko kaya..ko tak pernah kena banjir..ko berlagak..hina sardin yang diberi...dikatakan sardin layak untuk anjing..perghhh..tidakkah kau patut bersyukur kerana setidak2nya dalam keadaan darurat sebegini kau masih ada makanan untuk dimakan???waktu bencana sebegini tidak perlu mengharapkan makanan yang sedap sepertimana yang kau biasa makan di rumah mahupun di bangkok kichen..kadang2 rasa nak jerit "weh..ko tahu tak skang ni keadaan ko camana???mangsa bencana ok!!!! bukan peserta pertandingan rumah sape naik air paling tinggi...tapi...bila fikir balik..kena sabar jela...walau dimaki walau dicaci...
tempat yang bukan askar masak...korang tak sama2 ganding bahu untuk masak..korang buat macam duk hotel..sampai masa makan ko turun makan...nak harap ringaknkan tulang??memang jangan harap..kesian pada mereka yang sibuk memasak..tapi ko..ntah ape2...
rakan2 di JKM Kemaman...hampir semua rumah mereka turut dilanda banjir..tapi mereka still  bertugas demi memastikan mangsa dalam keadaan baik..walau hakikatnya ada dikalangan staff yang hanya tahu anak dan isterinya selamat..tanpa mengetahui lokasi sebenar isteri dan anaknya...kakitangan JKM turut punyai anak dan suami/isteri atau pendek kata keluarga..tapi mereka ketepikan semua tu demi kerja...mereka dihina dimaki dimarah sebab mangsa banjir lapar..sedangkan mereka sendiri turut kelaparan..walau dimarah dicaci..tugas tetap perlu dilaksanakan..
kadang2 mangsa ni kena la fikir positif sket...kemaman dah umpama pulau...bukan ko sorang je mangsa..orang lain pun mangsa gak..janganlah selfish sangat....orang luar yang bukan mangsa,..yang tidak berada di mana2 pusat pemindahan hanya mengetahui maklumat melalui berita..wasap ataupun facebook...bila berada sendiri ditempat berkenaan..barulah anda tahu bagaimana rasanya... 
banyak sangat benda yang berlaku...malas dah nak menaip..skang engah standby sebab mengikut ramalan..esok bermula hujan sehingga jumaat menyebabkan banjir akan berlaku sekali lagi..wallahualam..semuanya milik Allah... 

6 comments:

  1. salam kenal..saye follow blog ni ye..sudi2 lah jenguk blog saya juge..thanx :)
    http://cikanem.blogspot.com/2013/12/hadiah-semua-orang-nak.html

    ReplyDelete
  2. macam2 kerenah juga yek..banyak jugek demandnyer tu sabor jerla...time 2 bencana gini tak elok kot nak demand2..sampai mengeji makanan...orang tak pernah susah kot jadila mcm tu...

    ReplyDelete
  3. Cheqna, name pun manusia, pelbagai rupa, pelbagai ragamnya.. sabar je la, tapi tak mustahil, mesti ade yg cam sombong belagak juga, dah dlm keadaan darurat dan banjir nya lagik, boleh menyombong idung tinggi lagi, tak sedar2 juga tu, hurm..tak tau la kan... ape dowang pikir agaknya...

    ReplyDelete
  4. dana tumpang bangga kt akak.... akak ngn kwn2 akak lah hero2 kt sana, yg membantu diaorng secara terus... ada jugak ek kak yg jenis nk ego2 belagak2 time susah gitu... aduhla... mintak2 takde lah gelombang ke2 nyer banjir kesian pd mangsa

    ReplyDelete
  5. berbanggalah kerana cheqna melakukan kerja yang mulia.. biarkan orang berkata apapiun... tapi tuler terbaca jugak komen isteri tengku mahkota pahangtu rasa cam ehmm... yalah akak tak der ditempat kejadiankan..

    ReplyDelete
  6. patutlah Tengku Puan Pahang merunggut pasal perangai mangsa2 banjir...nak layanna 5*..malas nak tolong menolong..

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~