Apr 8, 2013

~ kerapu ke siakap ni??~

assalamualaikum
petang khamis pas habis waktu kije....terus balik umah ma...suami menyusul kemudian..suami tak kasik cheqna balik Gong Badak...wasting je...sebab patah balik..dari Kuala Berang terus je balik umah ma...means kami balik asing2 r..
wah..seronok gitu dapat balik umah yang sudah hampir 28 tahun ku menghuninya..... cheqna habis keje kul 330pm..kul 4pm dah sampai umah ma....sembang2....pah asar turun mengaktifkan diri dengan membersihkan kawasan umah...tengah syok2 membakar sampah sarap...suami kunjung tiba...lapar le plop katanya...so aktiviti pembakaran dibelakangkan aktiviti melayan suami kelaparan dikedepankan...hahahaha isteri solehah gitu la kan....adala tu yang mencebik2 tu..ada cheqna kisah????
jumaat...masak untuk lunch...err...kalau perasan..dah lama cheqna tak wat segmen DDC kan???ouh..apa itu DDC??Dari Dapur Cheqna lalalalalalala...bukan malas...tapi sibuk n kadang2 mak always suh cheqna g makan je umah mak...mak kata sian ke cheqna ..jauh2 balik kije...nak masak lagi....habis camano cheqna nak masak??bagus kan mak cheqna???suami always kata "Mok ni sayang sangat ke natu dia" lalalalalala ok sekali lagi silent reader yang terasa akan mencebik2...hahahahha...ghasak awakla..saya tak jemput pun awak datang sini untuk baca kisah2 saya ok....mohon terasa pada silent reader berkenaan..terima kasih..
jadi jom kita kembali ke segmen masak2....cheqna nak masak apa?????masalah pertama cheqna adalah...
weh...cheqna x kenal ni ikan kerapu ke ikan siakap....hhahahaha..ok sila gelakkan cheqna....x pe..tak marah pun..ikan pe ni???kerapu??siakap??camana nak bezakan dua ikan ni ye???haippp!!!dah ler tu gelakkan cheqna...cakap cepat...kerapu ke siakap ni
dah..abaikan bab ikan tu..ghasak...yang penting ni haa..cara cheqna nak masak...simpel je...perlukan halia dalam 2 inci....bawang putih dalam 5 ulas, serai 2 batang, cili padi 5 biji..nak pedas tambah lagik..mayang semua ni....pastu semua ni perap kat ikan tu...masukkan garam jugak....
pastu masukkan dalam kuali.,.,,perap lama sket...dalam 20 minit ke...biar sebati gitu....untuk kuah tu..just perlukan air ikut suka anda banyak mana...terpulang nak kuah banyak mana          ( cheqna bantai gak ni) pastu sos tiram 1 sudu besar...dah tu je....pastu masak jela..sehingga masak...
yang ni udang masak kunyit borubodur....just cheqna perap udang ni ngan kunyit n garam je...pastu tumis bawang putih....masukkan udang...n pastu masukkan bawang besar yang dihiris tu.....done....
maka inilah hasilnya hari jumaat yang lalu...ma buat sup sayur....tu jela....makan ikan tadi ngan sambal kicap yang hanya perlukan kicap,bawang merah dihiris nipis dan juga cili padi yang dihiris jugak....perghhhh...alhamdulillah.....cubalah buat....insyaallah sedap...

19 comments:

  1. sy pun x kenal ikan. main masak je. hahaha. jum gelak sesama

    ReplyDelete
  2. balik nak buat udang ni la cheqna!thanks bagi aku idea pagi-pagi ni..kekeke...

    ReplyDelete
  3. menu simple cam ginilah buat makan nasi tak sedar bertambah tuu..ehe..mmg rindu bau asap bakar daun kering kat kampung...tak sabar nak menetap di kampung...

    ReplyDelete
  4. Alahai cheqna kakak kalau ikan ini memang sah kenal. Ini ikan siakap. Sedap buat stim kan.. Udang berlingkar-lingkar dalm kuali buat kakak terliur hihi...

    ReplyDelete
  5. rasanya siakap tu.akak kalau nk makan ikan besar2 ni,mkn kat kedai le jawabnya.nak masak sendiri tak reti hehhe

    ReplyDelete
  6. ti siakap..masak 3 rasa sedap...sweet sour pun sedap...
    kerapu lbh gelap sikit warnaya...

    ReplyDelete
  7. ni ikan siakap sebab dia color kelabu..ikan kerapu ada bintik-bimtik, mak kami kata..hehe

    sedap masakan cheqna..ikan dan udang yum yum

    ReplyDelete
  8. telan air liur d pagi hari.. hahahaha.. cheqna menggoda..

    ReplyDelete
  9. biasa saya pandai nama ikan ni...bila dah cheqna tanya balik jadi tak pandai lak...hahaha

    ReplyDelete
  10. simple2 pun sodap..janji masak dgn ikhlas..pasti tersenyum suami makn sambil menjilat jari..thums up..hehe

    ReplyDelete
  11. k.sha pun tak berapa nak kenal ikan..tapi siakap yg lebar skit....

    ReplyDelete
  12. suka hatilah ikan apakan.. yang penting masaknyer nanti sedapkan... yang penting kalau makan ikanni di kedai harganya berlipat kali ganda....

    ReplyDelete
  13. siakap weh ...

    sape anony tu ... ade ke org yg kecoh2 pasal ape hang tulish ni .... hahaha pelik2

    ReplyDelete
  14. tgh puasa ni... meleleh air liur tgk masakan cheqna.. nmpk sedappp

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~