Mar 14, 2013

~ sikap pemandu kita ~

assalamualaikum
edisi luahan hati...
cheqna ngan suami paling tak suka kalau kami nak g mana2 tempat yang sesak like Mydin, Giant, or mana2 tempat yang parkingnya agak susah, orang lain menyusahkan untuk kami dapat parking tu...sangat tak suka...orang lain menyusahkan macamana???
macam ni citernya...sudah banyak kali kami terkena..tapi kami tak balas perbuatan yang kami kena tu pada orang lain sebab kami selalu memikirkan bagaimana rasanya kalau kami ditempat mereka...contoh kejadian, cheqna dan suami ke Giant Gong Badakate...Giant baru bukok..memang kena serbu duk pusing2 cari parking, nampakla akak ni tengah letakkan barang2 hasil pembeliannya ke dalam bonet kereta..so husband kasik ler signal,konon cop nak masuk parking situ r...so kami tunggu akak tu siap letak barang, nampak dia g kat bahagian pemandu...stat enjin kete,tapi dia tak masuk lam kete, pas stat enjin, dia tutup pintu n dia berjalan menuju ke tempat duduk sebelah pemandu.....
cheqna tengok suami,suami tengok cheqna...geramnya Ya Allah...bukan kau tak nampak kami dah menunggu..sekalipun kau nak tunggu husband ko datang, apa salahnya ko keluar la dulu, kasi kami masuk parking tu...ko tunggu kat luar dari petak parking ler....sudahnya suami cari parking lain..
nampak mamat ni masuk kereta dia, jadi suami pun bagi signal tanda nak masuk parking r...tak kuar2 mamat ni....cheqna intai...boleh ko main makan2 eskrem ngan isteri or makwe ko dalam kete tu erk sedangkan ko dah nampak aku menunggu nak masuk parking..bengong punya orang..memang cheqna marah...suami pun berzikir panjang jugakla.....kenapalah dengan pemandu2 malaysia ni....tak boleh ke kalau kau terus je keluar kalau dah nampak ada orang menunggu untuk masuk parking tu?????)(*&^%$$#
paling tak boleh blah...nampak lagi satu peluang untuk parking bila nampak sorang minah ni masuk kete dia, so kami pun tunggu la sambil bagi signal sebab nak masuk parking...kami tunggu tapi tak kuar2....Ya Allah...ko sibuk betulkan tudung..sibuk tepek bedak, sibuk bergincu bagai apahal??bukan ko tak nampak kami bagi signal nak masuk parking....perghhh memang membara...sudahnya suami bagi hon....terkejut ko...terus masuk gear reverse.....hah tau pun....
kalau kami ni dah siap membeli, terus masuk kereta, masuk gear reverse n keluar dari parking tu..memikirkan kesian orang lain nak dapat parking...tapi kalau orang lain????sabar jela..bukan semua pemandu yang kami kenal macam tu...ada gak bila dia dah nampak kami menunggu, diorang terus masuk kereta n kuar....kan bagus cam tu....jangan jual ikan aka selfish boleh????

20 comments:

  1. ya allah cheqnaaaa..kitaorg pun selalu kene mcm nie!!!bkn ko x bleh kuar ckp ko lambat lagi tgh tggu laki ko so boleh la kiter cari parking lain kan..

    ReplyDelete
  2. apesal ek banyak la org gini..kat KL ni pun banyak....dah nampak orang tunggu nak masuk parking boleh pulak dia dok makan-makan dulu dlm kete..mcmla bila kereta dah gerak tak boleh nak makan ??? grrrrrr

    ReplyDelete
  3. tula..kalu g mana2 cam mydin ke giant ke ktorg suka kuar awal pg..sbb tau doh kalu g lmbt susah parking..tp sggh la..dok reti sgghla org2 yg x faham kita cokoh tggu ..dorg sedap2 dok nengung lg lam kete

    ReplyDelete
  4. mmg geram dgn org macam ni, saya pun pernah terkena jugak, punya lah lama kita menunggu, dia bole buat dek jer...mcm takder perasaan langsung...sabar je lah dgn sikap mcm ni. tak perihatin.

    ReplyDelete
  5. pernah kena gak cheqna weh

    ada sekali tu, baiknya kami tunggu kete kuar, eh... tetiber kete belakang zas potong Q kami. ape lagi.. kena haram jadah la ngan kami... lakik haku hon byk2 kali tanpa henti...terkulat2 pompuan cina tu. terus angkat tangan ckp sori. vangang.. kau ingat kami suker2 mkn hangin dalam kete ke... vodoh!

    ReplyDelete
  6. yang pertamatu mungkin dia tak pandai drive (bersangka baik) tapi tolongler bagi tau kat kita lambat lagiler idakler orang tertunggu2...

    yang kedua dan ketigatu tak boleh terima...

    ReplyDelete
  7. hehe..sy pun selalu terkena camtu..salam kenal dr saya jugak ye cekna..

    ReplyDelete
  8. mmg akak pn akan hangin jgk. tp mentaliti pemandu ni ssh nk ubah.

    ReplyDelete
  9. x larat nak komen dah. alih2 kita yg kena darah tinggi hangin satu badan !

    ReplyDelete
  10. perkara biasa ...
    tp situasi 1st tu mayb kakak tu mmg tak reti bw keta kot....

    ReplyDelete
  11. salam cheqna, ni kunjungan balas...huby akak org tganu.. ada juga sekali dua singgah kat giant tu..memang sesak kan..

    ReplyDelete
  12. salam.cheqna.benda mcmni mmg selalu terjadi kat mana2 pun ada.ni smua memnag boleh buat kita naik angin

    ReplyDelete
  13. Gituhlah Cheqna....kami ni pun mcm Cheqna gaklah. Tp kes yg no. 1 tu, mmg paling menyakitkan hati. Sy yg baca ni pun, naik darah sekali. Yelah, kite ni klu org duk menunggu, sgt bertimbang-rasa. Kite kesiankan org, kan? Klu takat nak berpiknik mkn eskrem kat carpark giant, sah mental lah tu. Tapi walau apapun Cheqna, kite ni dah takde jalan lain melainkan sabar jelah.

    Chill k?

    ReplyDelete
  14. Inilah yg saya selalu sebut, mentaliti BolehLand! hahaha

    ReplyDelete
  15. hahaha..
    gitu la manusia.. sabo je la..he

    Salam singgah.. :)

    ReplyDelete
  16. kalau suami sy, last2 balik mcm tu ja,tak pun pi tempat lain, masalah parking punya pasal

    ReplyDelete
  17. salah satu kriteria utama untuk shopping ialah... ada parking kosong...

    ReplyDelete
  18. pernah kena juga macam ni... sabar je la...kita ni mmg kurang sensitif sikit bab2 simple macam ni...

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~