Mar 12, 2013

~ makan..makan..dan makan lagi...~

assalamualaikum
semenjak menjadi isteri hampir 10 bulan ni....eh eh..dah nak setahun dah....cepatnya masa berlalu....cheqna rajin memasak...hahahaha..ghasak..puji diri sendiri..
pelbagai menu yang dah cheqna masakkan....semuanya hasil dari carian di google dan juga tanya ma,mak dan  adik..hahaha..tapi banyaknya carian google r....google..snap dan heret tab ke dapur....sambil masak sambil tengok resepi sambil berwasap..kalau ma tengok, kompem cheqna yang masak....hahahaha 
alhamdulillah..setakat ni menjadi masakan cheqna....cuma ada ketikanya, termasin....adatla....pemasak amatur macam cheqna ni kan....hahahaha
ni antara menu simple cheqna masak..ada ketikanya cheqna campak2 je...dan biasanya kalau campak2 menjadi jugak...hahaha...sambal kicap mi soto hari tu...giler lama duk lam esbok...hahaha..alhamdulillah...suami bukan jenis cerewet bab makan....simple cam ni pun dia ok je...paling suami suka...ikan dipanggang menggunakan pemanggang ajaibwah gitu.... cicah dengan kicap yang diletakkan bawang potong n cili potong.....memang berselera nampak dia makan ok...
seronok rupanya memasak....suami plak jenis memahami..dia tahu isteri dia tak pandai masak...dia selalu bagi support...setakat ni apa yang suami nak makan cheqna akan google dan masakkan r untuk dia...dan suami tak paksa cheqna masak kalau hari cheqna kije...dia faham..cheqna balik keje penat...tapi as a isteri cheqna akan masak juga sebab suami ada cakap hari tu bahawa dia suka makan kat umah walau lauk simple sebab rasa macam heaven je dapat makan kat umah...makan kat kedai lain rasanya...dan ini membuatkan cheqna terfikir mungkin perasaan  itu wujud sebab cheqna sebagai isteri masakkan makanan untuk suami dengan penuh keikhlasan dan kasih sayang.....mungkinla kan...perasaan itu tak akan dapat kat kedai....
satu rahsia....cheqna masa nak masak..basuh beras ke...tengah masak lauk ke...selalu cakap "Ya Allah...aku masakkan makanan ini untuk suamiku...KAU sedapkanlah...KAU berilah kekenyangan kepada suamiku" lebih kurang cam tu r.....selalu cheqna amalkan...YA LATIF juga cheqna always sebut sepanjang proses memasak dilakukan....
bagi cheqna...bila masak untuk suami...dengan penuh kasih sayang, ikhlas tanpa rasa dipaksa...akan jadi seronok...apatah lagi kalau tengok suami menikmati airtangan kita dengan penuh kenikmatan.....ouhhh indahnya perasaan itu.....=) 

9 comments:

  1. bagus cheq na...berusaha....nanti lama-lama tak payah tengok resepi...cheq na sendiri cipta resepinya

    ReplyDelete
  2. selera je kalau makan masakan kat rumah ni cheqna kan..xpandai pelan2 belajar, lama2 terer la tu

    ReplyDelete
  3. mmg sronok kan .. tp ai dah lama tak memasak ...
    pas ni kena rajin2 balik la

    ReplyDelete
  4. Sy tak sangka org ganu makan gak mi soto eh? Heheheheh....tp klu area2 kuala ganu tu, selera mmg luaslah. Klu smpi ke setiu sana, makanan pelik sket mule tergaru2 kepala. Tapi garu2 kepala pun, licin gak pinggan. Hahahahahaha!

    ReplyDelete
  5. Orang lelaki memang cam gitu kot. Bila kawen rasa nak makan kat rumah je walaupun hanya goreng mee je.

    ReplyDelete
  6. dimasak dgn penuh rasa cinta..hasilnya mmg sedap walaupun simple..:)
    itulah keberkatan airtangan seorg isteri

    ReplyDelete
  7. oloh...bettar nyo raso. dekat setahun doh deh?

    ReplyDelete
  8. Assalam sweetie,

    Pastinya masakan air tgn isteri itu lebih sodap dan barokah..

    ReplyDelete
  9. mkn seadanya. jgn terlebih mkn dah la. hehehe...

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~