Mar 20, 2013

~berdosa tau tak????~

assalamualaikum
mungkin perkara ini biasa kita tengok dan lihat....eh..bukan ke nama bapak dia sekian sekian??kenapa skang jadi lain???oh..nama laki dia....mungkin dia nak bagitahu semua orang bahawa dia dah kahwin kot..bersangka baik...
tapi sebenarnya..hukum menggabungkan nama kita dengan nama suami adalah HARAM..sebagai contoh FARINA AMIR, walhal nama ayah cheqna adalah OSMAN... eh eh cantik nama cheqna ni sila buat muka mencebik...hahahahaha
secara jujurnya, cheqna tak tahu pun....bila duk godek2 internet.....godek2 FB terjumpa pasal ni

Hadith mengenai perihal penamaan ini Shahih. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda,
“Barang siapa yang mengaku sebagai sanak kepada selain ayahnya atau menisbatkan dirinya kepada yang bukan walinya, maka baginya laknat ALLAH, malaikat, dan segenap manusia. Pada hari Kiamat nanti, ALLAH tidak akan menerima darinya ibadah yang wajib maupun yang sunnah”
(HR. Muslim dlm al-Hajj (3327) dan Tirmidzi)
jadi..ubahlah....Allah laknat...mungkin sebelum ni kita tak tahu..dan skang cheqna dah berkongsi apa yang cheqna tahu...moga bermanfaat untuk semua....
*sedih..dah banyak kali cheqna post mende alah ni kat FB....tapi sesetengah kawan cheqna yang memang menggabungkan nama dia ngan nama suami wat derk je..x pelah..moga Allah berikan hidayah buat dirinya*

23 comments:

  1. alamak!url blog saya pun gabung nama sy dgn suami..tp tak reti nak ubah la..camna ek?

    ReplyDelete
  2. ramai artis/selebriti mengunakan nama gabungan antara suami isteri...bila dah bercerai..tau pulak nama guna asal(binti ayah sendiri)

    ReplyDelete
  3. Assalam bab url rasanya dah tak boleh ubah, kecuali tukar suami,,oopp tukar semua,,nama url baru..

    ReplyDelete
  4. aku tak penah wat gitu ....
    tak minat pun sbba ku rasa itu poyo ... hahahha

    ReplyDelete
  5. Tak kose sy nak gabung nama sendiri dgn hubby. Hahahahaha...biarlah sy ke hulu ke hilir dgn Faraherda Razalan. Nak gabung nama anak dgn kite+hubby pun tak kose. Hahahahah!

    ReplyDelete
  6. dulu blog amy wat fahmyliana.. skrg ni dah tukar kepada blog amy fahmi..sb xboh gabung da..huhu.. =)

    ReplyDelete
  7. Owh..saya tak letak pun nama husband ...hihihi...pakai nama sendiri jerrrr .........

    ReplyDelete
  8. Tak glamour you kalau pakai nama asal...I kawin dgn lelaki mat saleh..Johnson namanya...haruslah I ubah nama kampung I dari Saleha binti Joned ke Sally Johnson.

    ~bahahaha

    ReplyDelete
  9. betul, sbb tujuan binti/bin adalah utk tahu nasab keturunan. kalau dah kita letak nama laki, camne nak tau kita keturunan sape.

    yg org kita terikut2 ni sbb terpengaruh dgn org barat.

    tapi kalau bukan utk nama panggilan, cthnya utk password rasanya takde hal.

    *nama bapa kita sama, ejaan lain..saya-othman. :)

    ReplyDelete
  10. die buat macam orang putih tu ek...tukar name family name...hehe..
    pernah dgr jugak haram psl tu..:)

    ReplyDelete
  11. nama fb saya gabungan nama saya,suami and anak..boleh ke dak ?..adeh..nak kena tkr eks..tq cheqna

    ReplyDelete
  12. penah terfikir tentang ni.. so, mmg confirm la tak boleh gabung kan... ade hukum lagik.. so, tak mo la buat...

    Cheqna sihat?
    rindu cheqna
    lame tak singgah sini..

    ReplyDelete
  13. wah...lamanya aku tak singgah sini...huhu...

    eh, tgk header ko, ko dah kurus la nok...suka suka suka...

    pasal gabung nama tu, mmg lama dah aku tau, tapi pelik jugak, ramai yg tak alert pasal ni...huhu...

    ReplyDelete
  14. Oh gitu ye...
    kdg2 kita ingat remeh je kan,
    tapi bila belajar makin byk yg kita tak tau kan...

    ReplyDelete
  15. Tq Cheqna atas ucapanmu.. Cheqna dah berusaha menegur.. Kadang2 perkara seperti ni, ramai yg terlepas pandang..

    ReplyDelete
  16. elya pernah dengar..tapi ntah laa..ramai jugak yg buat jugak..nak advice derang ..takot salah info pulak annn..huhu

    ReplyDelete
  17. Uikk...tq for info....tentu nya kita akan lebih bangga dgn nama ayah sendirik...

    ReplyDelete
  18. sorry to say... sy menyampah dgn org yg gabung nama dgn laki/boipren. tp malas nk tegor.

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~