Mar 19, 2013

~asam pedas ayam versi cheqna ~

assalamualaikum
sabtu 16 Mac 2013..jom kita ke segmen dari dapur cheqna...hahahahaha..cheqna kalau hari jumaat sabtu n hari cuti memang akan masak...alah..hari keje pun akan masak gak..almaklumlah suami kan pemakan orangnya...hahahaha jadinya pada hari sabtu, untuk lunch..cheqna bercadang nak masak asam pedas versi cheqna...jadi marilah kita sama2 menjengah dapur cheqna yang 2kangkang zirafah keluasannya....lalalala
untuk bahan2 asam pedas versi cheqna ni senang je....x mo susah2 ye..almaklumlah cheqna kan peserta masterchef bukan selebriti yang kalah sebelum bertanding...ok sila gelak...
ini adalah bahan2 yang telah diblender iaitu 5 biji bawang merah,3 biji bawang putih, 1 inci lengkuas, 2 inci kunyit, sebatang serai, dan lada kering..itu sahaja..korang blender la sehingga semuanya hancur dan tak lebur....ekekeke...eh anda semua...sorry ye...bukan niat nak mengajar korang2 yang dah expert ni...saje nak share..manalah tahu kot2 cheqna nak masak lain kali senang...hahaha
pastu korang tumisla semua bahan ni sehingga pecah minyak n wangi..n then korang masukkan lebih kurang 200ml air asam jawa....ikut kemasaman yang korang suka la...masukkan ayam..limau purut 3,4 helai gitu....pastu perasakanlah dengan garam n gula ikut tekak masing2 camana ye.... 
tada!!!!!!!!!!!dah siap asam pedas versi cheqna...try la....tak menjadi tak tahu...hihihi tapi insyaallah menjadi...senang je..sebab cheqna kan tak pandai masak..jadi kena guna bahan yang mudah n tak susah untuk dimasak ler.....
makan ngan nasi panas2....ada ikan cencaru yang dipanggang n kicap yang diletakkan bawang n cili api...perghhhhhhh...
sekian terima kasih =) 

7 comments:

  1. wahhh ok latu utk org kawen dah pandai masak tu ..aku ni dah anak 2 pun tak reti lg masak asam pedas ayam...hehehe

    ReplyDelete
  2. perghhhh.. kecur liur ni..kne dgn nasik panas..mau bertambah2la..

    ReplyDelete
  3. Uikk....ini kalau buat time berbuka pose best ni....ahakz

    ReplyDelete
  4. wahhhhh....td pown CiM mkn asam pedasikan pari. adik ipar baru yg masak

    ReplyDelete
  5. nampak mcm senang je bila tgk ceqna masak..hehe..

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~