Feb 17, 2013

~ pabila suami sakit ~

assalamualaikum
9hb Februari cheqna dan suami balik umah ma..kebetulan adik bongsu ada balik..so kami 4 beradik berkumpul umah ma la....malamnya ada wat bbq sket...ayam hotdog...bihun goreng..fries...keropok..air jagung...apa lagi erk..macam kami plak makan besar walhal kaum lain yang nyambut hari raya mereka...hahaha
ade je gambo bbq..tapi malas nak upload banyak2...hahaha alasan
nah..amik sket je...x koser nak upload banyak2 hahahaha..
setel makan semua...masing2 masuk bilik r untuk tidur...
cheqna tersedar dalam kul 3pagi...cheqna rasa mcam panas sangat......rupanya..tubuh suami ku yang panas melampau...apa lagi....sentuh dahi suami..sah...suamiku demam...cheqna pun turun ke dapur..amik air letak dalam besen kecik sket....n cari tuala kecik untuk lap2 badan suami...suami plak terasa nak makan mende masam...pepagi buta mana nak cari asam bagai kan...so isteri yang bijak pandai ni pujuk dengan suh minum air limau nipis...alhamdulillah...sib baik menjadi pujukan itu...hahahaha..
cheqna tidur dalam kul 530am kot...yelah..kejap2 lab badan suami.....sapu dahi n kepala suami..memang panas yang amat la....
paginya...kami bekpes ngan nasi lemak hasil air tangan ma ler.....pastu masing2 ada hal sendiri...ma n adik bongsu balik kelantan...cheqna n suami dalam kul 1030pagi balik umah kami...cheqna nak drive suami tak kasi...sudahnya suami drive dengan kool fever didahi.....selamat sampai..
terus suami landing...katanya nak makan bubur...jadinya cheqna pun buatla bubur ikut suka hati cheqna...yelah...dah tak pandai kan...hahaha..maka terhasilla bubur ini
ouh..presentation haruslah ke laut kan....hahahaha..tapi cheqna rasa sedap jugak bubur cheqna buat ni...muahahaha..masuk bakul angkat sendiri...yelah..nak suh orang lain angkatkan kompem tak terangkat...hahaha
apa???camana cheqna buat????ok...senang je...
memula...cheqna rebus isi ayam...cheqna guna bahagian dada...bila dada ayam tu dah masak..cheqna toskan dan beras dalam 1 pot dibasuh...air rebusan ayam tadi jangan dibuang ye sayang2 sekalian...beras itu dimasukkan kedalam air rebusan tadi...sambil2 masukkan sedikit halia yang diketuk ye...ala dalam 1 inci gitu....masak bubur seperti biasa la..pastu masukkan kiub ayam satu....n kacau2....masuk r garam sket...jangan banyak sangat...dan...done bubur ala cheqna..muahahahaha...
pastu hidangkan bersama bilis goreng....kacang goreng...cheqna letak kicap masin sket tau...kalau ada telur masin pun boleh...makanlah...ouh sedapnya......
ouh..ni namanya sendiri masak sendiri cakap sedap..hahaha...ghasak...eh...suami dah baik demam...cheqna pulak yang dilanda demam....huhuhuhuhu 

9 comments:

  1. hai..lain mcm ja demam suami cheqna tu...jgn2 pasni cheqna pulak yg 'demam2' hehe

    ReplyDelete
  2. aik..alahan ke hubby kakna tu? mcm kawan amy die yg pregnant laki die yg lebih2 sakit..huhu

    ReplyDelete
  3. Semoga suami awak cepat sembuh...untung ada isteri cam cheqna.... :D

    ReplyDelete
  4. cheqna bagi bubur je ke?apa tak bagi pizza ke,berger ke?hehehe...biasalah tu kan..bila demam semua tak lalu nak makan...hah berjangkit-jangkit ye demam..

    ReplyDelete
  5. orang besa/dewasa pakai koolfever sambil driving...comel disitu..cheqna pon pakai la koolfever okey..biar baek demamnye :)

    ReplyDelete
  6. .sodap tu dik walaupun campak2 sbb campak2 kasihsayang nama resepinya tu

    ReplyDelete
  7. oooh...bertambah sayanglah suami kat dia... ahamdulillah.

    ReplyDelete
  8. sedap doh berbbq ramai²..
    dop sedo sakit urat tu..

    untung asben dpt cheqna!!

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~