Feb 5, 2013

~ laksa penang untuk suami ~

assalamualaikum
selepas balik dari meround stadium gong badak..suami menyatakan hasrat untuk makan laksa penang...jadi pas bekpes kat pasar Batu 6 tu..kami masuk pasar..cari daun kesom n bunga gantang....ikan tak cari sebab suami nak g cari kat maras..tepi laut...segar sket...beshnya..pas beli daun kesom n bunga gantang suami g simpan dalam kete...cheqna tunggu suami..cheqna tak ikut la suami g simpan barang dalam kete tu..sedang asyik tengok suami berjalan kembali ke arah cheqna...tetiba cheqna berkata
"Ya Allah..senduknya kami berdua ni.....nak makan laksa...tapi laksanya tak beli"
hahaha..bagitahu suami...selok suami suka...kata suami takpelah..kita makan dulu pastu kita g beli..so selesai makan...beli laksa...RM3.50 sekilo you....so kami beli 2 kg....balik..g cari ikan..cheqna nak guna ikan selayang..err..orang luar panggil ikan sardin kot..cheqna beli 1kg ikan dengan harga RM10..ikan baru balik dari laut dan besar2 you..segar gitu.....beshnya...
so..pas siang ikan...terus rebus ikan ni...buh asam keping n garam sket....yang beshnya cheqna guna semua ikan selayang yang dibeli tu.....sebaik ikan siap direbus....amik ikan tu untuk dipisahkan isinya dengan tulang...tulang cheqna belender gak ok...amik airnya setelah ditapis....korang bayangkan ikan yang fresh dari laut terus dimasak....uishhh..manis ikan terasa ok
tu bawang yang diblender...ada air asam jawa disitu...ada lada giling disitu...cheqna jugak menggunakan lada kering yang dikisar...ada belacan...
dan inilah hasilnya.....nampak menyelerakan??????ouhhh sudah semestinya....
suami punya......
muka puas dapat makan makanan kegemaran hasil air tangan isteri..sib baik menjadi tau walau kali pertama membuatnya.....suami pun rajin membantu sepanjang cheqna kat dapur ni..alhamdulillah...sedapla jugak.....apatah lagi sebab ikan banyak cheqna gunakan...
jadi skang memikirkan apa menu untuk dimasak sempena cuti panjang next week....=)

14 comments:

  1. Waaa...cheqna pandai msk laksa. ..telan air kakain tau...

    ReplyDelete
  2. lepas mi soto cheqna masak laksa pulak... rajin tau...:)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. yup..bunga kantan,,,hahaha
      cheqna biasa sebut bunga gantang hahahaha

      Delete
  4. bunga kantan dik ...hehehe

    gantang tu sukatan beras seumpamanya yg diperbuat dr tempurang kepala.zaman dedulu ...

    o0o guna asam jawa .... rajin nye nk perah....byk tu sekilo ikan ....


    ReplyDelete
    Replies
    1. i akak u ok...=P
      hahaha
      dah terbiasa sebut cam gitu.....hahahaha

      Delete
  5. wow! my peberet tu, sbln skli wajib sy bt laksa, hirup hingga ke titisan terakhir gitu...ekekekek

    Cheqna bt pakai asam jawa yer, sy pakai asam keping, pastu bila nk mkn kutip sume asam keping ratah...sedap2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. asam jawa pun masuk...asam keping pun masuk gak..=)

      Delete
  6. "sayang isteri abang" mesti itu yg en suami cheqna kata. Sebab dia makan berselera betul kakak tengok.

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~