Jan 3, 2013

~ banjir gelombang kedua menyerang daerah kami ~

assalamualaikum
ni kisah 1 jan 2013...selamat tahun baru semua =)
terengganu dilanda banjir gelombang kedua....redha itu ikhlas..pasrah itu menyerah =) eh..ada kena mengena ke???ekekekeke..jom layankan gambar...
cheqna, faridah, wani, dan linda beserta driver ke pusat2 pemindahan yang ada...ini adalah pusat pemindahan di SMK Matang, Hulu Terengganu
see...happy je bebudak ni...memula cheqna nak fokus pada 2 orang budak yang main beskal tu....tapi tetiba....
hambik...bebudak tu perasan yang cheqna snap gambo diorang....tengok budak baju kuning tu..memula dia berjalan je....mungkin dia tak perasan lagi cheqna snap gambar...tapi...
nah ko...posing gitu....hahahahaha...kalau hujan lebat..jalan raya tu tenggelam air ok...
ni je budak2 yang ada...tak banyak keluarga yang berpindah.....so cheqna buat jugak aktiviti mewarna pada budak2 ni....tapi yang tak tahannya....korang tengok erk..
ada jugak kategori bukan budak nak mewarna jugekkk..sape lagi...korang teka r sendiri...
mak buyung aka wani sedang melakukan pendaftaran mangsa yang berpindah.....
ni kategori mak budak yang perasan budak mewarna jugak...senyum kemewek linda mewarna
minah ni punya hasil....ntah pape tom n jerry kale macam tu...hahahaha
wani melayan anak kecik bermain ngan binatang2 ini...
hamboi ko mak jema...mulut tu kenapa????ekekekeke....bagi hadiah pada yang menang....ekceli cheqna bagi semua pada budak2..yelah..dah namanya budak2 kan...kalau tak bagi karang ada pulak yang menangis....jadi bagi jela....saje nak menghappykan budak2
tahniah....tapi apasal orang sebelah cheqna yang hover bergambar ni???ekekekeke
masa ni nak g hantar bekalan ke tempat yang terputus hubungan....minah ni je yang pakai seluar....jadi dia ngan driver r yang pergi...
musim2 banjir ni...kengkadang rasa gak terkilan...kenapa masih ada yang demand walaupun bergelar mangsa banjir...janganlah demand sangat....bukan semua bersikap begitu...sedih dengan orang2 yang masih tak sedar walaupun dah jadi mangsa banjir....moga allah melindungi dan merahmati dirimu sekalian......
hanya yang bekerja di JKM je tahu betapa rumitnya menghandle mangsa2 banjir yang demand...JKM la yang uruskan bekalan makanan, kain selimut, kain pelikat, kit bencana...JKM jugak yang uruskan pendaftaran mangsa...JKM jugak yang hantar report setiap 1 jam/2jam sekali....kakitangan JKM hanya 20 orang nak handle pusat pemindahan yang ada ketikanya sehingga 14 buah pusat yang menempatkan bukan sorang 2 mangsa..malah beratus2 mangsa yang pelbagai ragam dan karenah....kesusahan nak sampai ke pusat2 pemindahan yang memang tak boleh lalu dengan kenderaan ringan..mahupun pajero/xtrail..tapi demi kerja mereka2 ini tetap melaksanakan tugas dengan sebaik mungkin walau diherdik..dimaki...dimarahi.....tinggalkan anak bini/suami bermalam2 demi tugas..demi berbakti kepada mangsa walaupun rumah sendiri naik air.......=) apepun..BERKAT BERJASA...terima kasih pada yang memahami..pada yang tidak..hurm....redha itu ikhlas..pasrah itu menyerah =) 

20 comments:

  1. okey ralit membaca sekali tang mulut mak jemah aku dah tak bleh control gelak dahhhhh!!! :D

    ReplyDelete
  2. betui tu..takde sapa pun nak jadi mangsa banjir.jdk jgnlah demand, ikut je arahan mudah bagi semua org .

    happy new year cheqna

    ReplyDelete
  3. memang seronok budak2 tuu main air .. kalau air x kuat bolehlah .. tapi kalau dah tinggi dan deras agak bahaya kan ..

    happy kanak2 tuu ye dik .. x der lah mereka sunyi sgt kan ;)

    harap2 surut lahh .. di pekan nie dari pagi tadi ujan nie .. x berhenti layie .. huhu

    ReplyDelete
  4. terima kasih jkm sbb byk berjasa kpd mangsa2 banjir...sabar yek walaupun byk dugaan nak handle mangsa2 ni...

    selamat thn baru

    ReplyDelete
  5. dah berbelas tahun tak main banjir hehe...rindu suasana kat pantai timur..

    ReplyDelete
  6. aku kan gile glamer cikna..beselah bile da masuk gambar ipad katekan.....heeeee..hadiah mewarna aku mane?x aciii...

    ReplyDelete
  7. Tataulah mcm ne klu sy yg kena ngadap banjir tu. Tak dpt nak digambarkan...huuu~

    ReplyDelete
  8. yup~ susah betol klu rumah dh banjir... kat area selangor pn akan banjir setiap ujung tahun... tp belom ke arah penempatan lagi lar... faham ape yg JKM rase, bile ade yg demand mcm2... tahniah cheqna!!! =))

    ReplyDelete
  9. x pernah ada pengalaman rumah banjir..mintak2 dijauhkan la...simpati tgok mangsa2 banjir ni...

    ReplyDelete
  10. Dah 4 tahun dok di kelantan x de lagi banjir kawasan ni..jadi masih x de pengalaman lagi rumah banjir..

    ReplyDelete
  11. risau jugak takut jitra banjir mcm 2th lepas..

    ReplyDelete
  12. aduh..nak buat cam mane cheqna, org ni mcm2 ragam..sabor jelah..kan?

    ReplyDelete
  13. Banyak betul dugaan yg dihadapi oleh JKM kan...syabas dan my respect to pegawai2 JKM yg terlibat dlm urusan banjir ni

    ReplyDelete
  14. ada gak yg demand ye..ish3! sabo je la kan..

    ReplyDelete
  15. terima kasih cheqna.. agaknya deme tu susah hati berdooh.. tu yang mcm demand itu ini kott.. =)

    ReplyDelete
  16. dugaan banjir...harap semuanya dpt ditangani dengan jayanya..

    ReplyDelete
  17. selamata tahuan baru cheqna...
    sedih tengok & baca berita psl banjir kat pantai timur...
    harap uols sekeluarga tak kena banjir lah ye...

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~