Dec 13, 2012

~ entah kenapa dengan diri ini ~

assalamualaikum
entah kenapa..sejak balik dari pahang tempohari...cheqna merasakan sesuatu yang tak best pada diri sendiri....tak besh camana??entah...x tahu kenapa...dari hari ke hari macam memang sangat tak besh...demam selesema...semua ada....
balik dari pahang 5 hb disember kan...6 disember terpaksa mc sebab keadaan kesihatan yang memang out of servise kan..jumaat sabtu memang berehat...ahad kije...isnin kije..selasa kije...rabu kije..dan skang hari khamis pun kije...tapi kosong....mungkin belum sihat sepenuhnya kan....
hari selasa....telinga belah kanan berdengung....sepanjang masa berdengung...memang tak selesa...macam kita naik tempat tinggi tu...tak sakit.....balik umah ngadu ngan suami....suami ajak g klinik pada mulanya...tapi cheqna tak nak....suami kata mungkin ada tahi telinga keras kot sebab adik suami pernah alami situasi macam cheqna alami..tapi fikir logik macam tak sebab cheqna hari2 servis telinga cheqna...tapi sebab simptom2 macam sama je ngan apa yang cheqna alami..jadi cheqna mengiyakan sahaja...and cheqna ajak suami g farmasi beli ubat untuk cairkan tahi telinga tu....sebelum tidur malam tu memang cheqna titikkan r...
alhamdulillah..esoknya ( rabu 12.12.12) cheqna bangun pagi dah tak rasa berdengung...dalam hati mungkin betul kot apa yang suami cakap...n terus siap2 g keje..sampai pejabat...dah...telinga berdengung balik....mak aihh..memang sangat tak selesa....x sakit...cuma tak besh jela....rasa cam nak marah orang je.....
duk dalam bilik...tetiba haji mez datang..
"cikna..aku lapo ni....jom"
"aku x dop mood ni ji...telinga aku dengung..nok cakap ngan orang malas sere (baca rasa)"
"hah..linge dengung??mung wat gini cikna...tutup dua dua hidung pastu hembus sapa rasa ok telinga tu..insyaallah baik"
cheqna pun tanpa berlengah lagi...buat..dan alhamdulillah..lega...cheqna batuk....n kuar kahak....ya allah sangat terkejut tengok kahak sendiri....nak tunjuk gambo tak sanggup....cheqna fikir kahak inilah kot yang menyebabkan cheqna punya telinga berdengung.....
dan alhamdulillah....sampai hari ni...telinga cheqna dah tak berdengung lagi...ingatkan bila masalah telinga berdengung cheqna akan ok..tak juga....cheqna macam rasa serba tak kena skang ni.....tak tahu nak describe camana...ada kawan cheqna kata hormon cheqna tak stabil ler tu.....entahlah...yang pasti cheqna tak suka dengan situasi yang cheqna hadapi skang ni.....moga Allah akan kembalikan diri cheqna seperti biasa.........

20 comments:

  1. baik g klinik...biar doc yg check apa masalah sbnrnya

    ReplyDelete
  2. perubahan cuaca juga..kan skrg musim hujan..badan tak selesa...cepat sembuh....

    ReplyDelete
  3. Macam tu la putaran kehidupan. Sekajap sihat sekajap sakit.

    Semoga segala rasa tidak selesa yang anak mama hadapi itu akan segera berlalu pergi. Amin. :)

    ReplyDelete
  4. Better cek kat doc..kot2 ada x kena..
    Tpi standard le..dlm stahun ada 12 bln..sebulan dua x sht tu ujian Allah ;-) doa baik2 kt u ek ;-)

    ReplyDelete
  5. dah check doktor??..moga cepat sembuh..doa juga..

    ReplyDelete
  6. pegila cek doktor..kut2 ada sebab lain..ntah2 sudah berdua.....

    ReplyDelete
  7. cheqna pegi lah klinik wat check up apa2 pnyakit kot.. bimbang jgk kn keadaan diri yg tk bersemangat gitu.ataupun cheqna pegi bcuti,manalh tahu dapat ketenangan..semoga cpt sembuh ya..:)

    ReplyDelete
  8. Salam. Boleh tak cheqna explain betul2 macam mana tutup hidung kemudian hembus tu? Bila selsema, telinga kadang2 brdengung x tau nak buat apa. Nak cuba gak cara cheqna ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam...
      tutup kedua2 hidung..mulut jugak tutup pastu hembus sampai rasa berdengung kat telinga tu hilang....

      Delete
  9. pernah buat gak yg mcm kwn cheqna ajar tu..

    mmg kena jumpa doc, baru tau sebabnya.
    moga cpt sihat ya!

    ReplyDelete
  10. salam ceqna
    Tirana aduka jalan2 sampai sini.salam kenal.

    ReplyDelete
  11. semoga cepat sembuh ye chegna.. gi la klinik check.. ntah2 berisi kot.. :)

    ReplyDelete
  12. entah2 ada isi kot cheqna.. jeng3... =)

    cepat sembuh ye yang

    ReplyDelete
  13. Mungkin juga petanda Cheqna nak ada baby. So sementara ini sabarlah sikit ye cheqna. Lagi pun cheqna dah jumpa doktor kan. Jaga diri baik-baik..

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~