Nov 27, 2012

~ TRAFIK LIGHT ~

Assalamualaikum
kali ni nak share pasal trafik light..amende cheqna ni kan??lampu isyarat pun boleh dijadikan bahan...=)

ye..trafik light ni..yang kale hijau jalan..kaler kuning jalan dan kale merah pun jalan tu.....hahahaha kenapa gelak???betul pe...memang pemandu2 kita ni kale merah pun jalan termasuk kisah di SINI gelak sorang2 bila ingat balik kisah tu..hahahaha..ngek tul cheqna..
ekceli...cheqna sangat berhati2 kat trafik light skang ni....dulu tak terfikir mana nak berhati2....main redah je...tapi bila mendengarkan citer suami dan cheqna lihat sendiri...jadi berhati2...kenapa cheqna berhati2??meh nak citer...
hari tu...elok sampai kat trafik light, lampu kuning...suami cheqna memang juruh bab lampu2 isyarat ni...kuning je terus berhenti...kalau cheqna??kuning pun redah lagi...lagi tekan minyak...ok..jangan ikut perangai tak senonoh itu....tapi bab tali pinggang..cheqna lagi juruh dari suami...cheqna memang always pakai tali pinggang..dan suami??memang tak r..sebab  tu suami buat mende alah NI hah..korang jangan nak tiru plak
ok sambung balik...bila dah lampu kuning..kompem akan merah kan..x kan hijau kot kecuali kalau lampu tu sakit..ekekeke..jadi lepas menunggu..api bertukar dari merah ke hijau...suami baru tarik gear N ke gear D..kereta sebelah cheqna dah berdesup pergi dah...dan natijahnya bertembung dengan motor dari jalan lagi satu...nampak sangat motor tu yang salah....cheqna ngan suami tergamam....takla teruk sangat sebab kereta tu tak la laju..yelah baru masuk gear kan...
lepas pada kejadian tu...setiap kali lampu isyarat bertukar dari merah ke hijau..cheqna tak terus tekan minyak..kompem cheqna akan tengok kiri kanan dulu nak make sure tak de kenderaan lain yang sedang meluru laju....walaupun ada orang kata 'tengok buat apa..dah sah2 lampu hijau kan..memang jalan kita" oh no..x leh pakai sangat ayat tu skang ni...yelah pemandu di malaysia ni...lampu merah pun dilanggarnya...macam pagi tadi.....sah2 lampu tu merah....cheqna dengan ayunya berhenti..tapi kereta saga sebelah cheqna...selamba badak selamba tenuk dengan lajunya berdesup langgar api merah tu..cheqna menggeleng kepala...kalaulah ada kenderaan lain yang jalannya memang lampu hijau waktu tu..memang sah2 bertembung..kalau bertembung mereka berdua je takpe...takut menyusahkan orang lain plak...tak ke haru...
kadang..cheqna terfikir...undang2 dunia mereka dengan selambanya langgar...bagaimana agaknya dengan undang2 dari Allah????hurmmmm

8 comments:

  1. Memang telah tertulis, rakyat Malaysia yg terkenal dgn bersopan santun, bertukar sikap bila di atas jalan raya...

    ReplyDelete
  2. memang kena hati2..
    akak pun gitu juga..pastikan kereta kiri dan kanan tiada..brulah jalan..

    ReplyDelete
  3. owh..Suami saya bab undang-undang traffic light ..speeding kat highway mahupun seat belt dia mmg jaga...Skema betul ..huhuhu

    ReplyDelete
  4. serung kalu kat trapik light...nok derah punyer pasal la tu smpai langgor lampu....kejadahnyer berlanggor sesama sendiri....

    kena beringatla sokmo yek...

    ReplyDelete
  5. Klu cerita tentang sikap pemandu, mmg bt sy sakit hati. Kebanyakannya pentingkan diri sendiri. Malaslah nak cite sbb sy pun kena jugak pagi tdi.

    ReplyDelete
  6. memang kena hati-hati pun kat traffic light ni kan..

    ReplyDelete
  7. Undang2 depan mata pun dilanggar, apa lagi undang2 yang 'tak nampak dengan mata kesar'... :(

    ReplyDelete
  8. undang2 dunia main redah je..kalo undang2 akhirat...sama2 pikir le...

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~