Nov 19, 2012

~ mr black ~

asslamualaikum
hari selasa...cuti deepavali...cheqna n suami ke HSNZ..melawat Encik Sit yang ditahan di wad akibat tekanan darah yang sangat tinggi...encik sit ni salah seorang rakan pejabat cheqna.....sangat tinggi tekanan darah beliau...hampir mencecah 200....hari isnin tu...encik sit sendiri g hospital kat kuala berang setelah dia perasan..tangan kiri dia tak leh pegang mouse...bila g hospital..hambik....darah tinggi...apa lagi...doktor  tahan ler......
cheqna g sama2 ngan iwan n isteri iwan, La.....selesai ziarah encik sit....suami ajak g servis mr black...semenjak nikah ni...memang x hantar dah mr black ke pusat servis toyota...suami g hanto bengkel2 kereta je.,.beli sendiri minyak bagai..RM 10 je upah mekanik...memang jauh beza kalau g hantar kat pusat servis.....
suami sedang bersembang ngan mekanik....ni kat Jalan Air Jernih....suami tukar minyak gear sekali...4liter RM80..dalam 30 minit gak baru siap semuanya....total habis RM210...kalau kat pusat toyo koman2 RM350...see banyak mana dah boleh jimat.....tukar minyak hitam je dah habis almost RM200..kalau tukar sendiri kat bengkel...only RM115..banyak boleh jimat...kadang cheqna terfikir gak...sebab cheqna kan pompuan.....cheqna tak tahu sangat bab2 kete ni..yang tahu bawak n kalau minyak kosong g isi...tu pun orang isikan...harap cheqna isi??memang tak r.......penakut tahap ultraman mati lampu kat dada kalu nak isi minyak..=) ye..sila gelakkan cheqna...
setelah selesai...memang smooth je rasa drive mr black...=)

11 comments:

  1. haha . hanan lagii laa x tahu pasal kete nii .. harap Encik Sit lekas sembuh :)

    ReplyDelete
  2. cheqna...he he..acik pun takut jgak..buka setakat nak si minyak..nak drive pun takut he he

    ReplyDelete
  3. Diri kita ini pun sesekali kena servis juga, kan? :)

    ReplyDelete
  4. Darah tinggi memang bahaya, lebih2 lagi bila ada symptom yg kita take for granted..tak ada apa2.
    Sama la kita cheqna..jgn gelak, kak zan dah 10 tahun memandu..tak pernah isi minyak sendiri.

    ReplyDelete
  5. bab tukar minyak itam mmg la serender cheqna..sy bleh isi minyak, isi angin dengan bawak je...lain2 keroooo hahaha

    ReplyDelete
  6. ok la tp klu keta tu masih dlm warranty elakkan tukar sendrik sbb nanti warannty tak valid....tu je

    ReplyDelete
  7. Salam Cheqna...sama la ngan k.atie klu HB suh turun isi minyak..mmg takotttt!Blm lg klu bwk kete sendiri...nk isi minyak sendiri!

    ReplyDelete
  8. mmg lagi murah, tapi mcm kata eima..kalau ada warranty takleh buat gitu.

    saya pun blm pernah isi minyak, bila ntah nak belajar.

    ReplyDelete
  9. kalau sy.. anta je kat pusat servis.. pas tu baya.. sbb x tau ape benda.. tp kadang mintak tlg kawan tgk kan.. sbb takut tertipu ke.. rosak ape2 ke.. hehehe.. darah tinggi ni takut.. kang tetibe tinggi.. terus jatuh..

    ReplyDelete
  10. Bila dah servis lega dah nak drive pun tak ada rasa cuak lagi.

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~