Nov 19, 2012

~ kisah semalam....~

assalamualaikum
sembang sengal antara cheqna n suami...biasa r...cheqna ngan suami kan 'giler giler' suka ngusik satu sama lain....suami kata cheqna ni ada je mende nak dicakapkan....dengan kata lain cheqna ni suka bercakap r...kalau tak de cheqna..maksudnya kalau cheqna kursus ke..memang suami sangat merindui celoteh cheqna...sikap giler2 cheqna tu...ekekekeke
kisah malam tadi...suami sakit belakang.....suami mintak cheqna urutkan...jadi sebagai isteri yang baik yelah...cheqna kena puji diri sendiri...harapkan anda memang tak puji r ekekekekeke cheqna pun urutla..sambil2 urut...sambil2 sembang...sambil2 suami mengadu kesakitan....banyak perkataan yang kuar dari mulut suami adalah "yang...sakit...aduh yang....hor situ yang...yang...yang..."
tetiba datang idea sengal cheqna nak usik suami...
"bang...kenapa panggil sayang?" cheqna tanya sambil sengeh2...masa ni suami dalam keadaan meniarap...
"doh bakpe?" suami bertanya...
"panggil gok mende lain" cheqna bersuara lagi...
"panggil nape??" suami bertanya
"panggil r baby ke...." cheqna berkata sambil buat muka poyo....muka x de perasaan..
suami otometik memalingkan mukanya mengadap cheqna sambil berkata
"baby...urut molek...abang sakit ni" dengan muka selenge dia...
cheqna golek suker...suami apa lagi...sambil2 suka sambil berkata
"ada jugok bini sengal gini...sabar jela..."
hahahahahaha...memang kami gelak sakan r..cheqna memang suka usik suami....tengah2 urut tu...cheqna urut kat tempat betul2 suami sakit...suami kata
"hor..situ yang...sakit....sayang macam tau2 je abang sakit situ.."
cheqna dengan muka poyonya....akan tepuk dada dengan berlagaknya sambil kata.."tok bomoh ni kan..memang tau abang sakit mana" 
suami golek suka...memang suami kata bini dia ni toler....err..toler tu maksudnya sengal r...giler2 gitu...
mungkin ada yang baca kisah cheqna ni akan kata
 "ala...baru kahwin memang semuanya indah...memang nok duk dekat sokmo...sejuk sokmo...dang lama2 nikoh..panas la weh.. "
"eleh..macam dia sorang je ada suami"
"baru nikoh wok...memang suka r....."
dan macam2 lagi....bagi cheqna semua ni terpulang kepada kita...camana kita nak hadapi dan lalui kehidupan berumahtangga kita....cheqna memang suka tulis kisah2 happy dalam ni..itu bukan bermakna cheqna tak pernah alami perselisihan faham ngan suami...bohongla kalau tak pernah bergaduh...cheqna jugak manusia biasa....ada emosi...ada perasaan..begitu jugak suami...ingat senang ke nak hidup bersama ni....awal2 nikah hari tu cheqna memang banyak alami kejutan...yelah..nak serasikan hidup ngan suami...gitu jugak suami...nak serasikan hidup dia ngan cheqna...perlukan masa r...lama2 kita faham r...paling penting dalam kehidupan berumahtangga..jadilah diri sendiri....jangan nak berpura2...lama mana sangat boleh hidup dalam hipokrit ni...lama2 terbongkar jugak....
satu perkara yang cheqna dan suami amalkan...kalau bergaduh...cheqna kecik hati ke...memang cheqna je yang selalu ngada2 ngajuk berselisih pendapat ke...selalu kami berbincang dari hati ke hati..bagitahu apa yang tak puas hati..kenapa suami marah...kenapa cheqna kecik hati...memang setelkan segera r..x dibiarkan berlanjutan selama 2,3 hari...pastu ok r...dan kami makin memahami r...bergaduh ni ada ketikanya bagus..sebab kita makin memahami pasangan kita...oo..dia tak suka gini...ooo...dia tak leh macam ni.....dan alhamdulillah...cheqna rasa apa yang cheqna dan suami amalkan ni memang alhamdulillah banyak membantu r...
satu lagi...pesanan untuk isteri...kena tahu dan sedar sape kita...cheqna tak suka kalau ada yang kata cheqna macam ni
"cikna dakpe r...bos kan...memang berkuasa dalam rumahtangga..."
maaf....dalam rumahtangga suami adalah bos cheqna....walau cheqna bekeng...cheqna akui cheqna bekeng...cheqna tetap x bekeng dengan suami...sebab cheqna tahu sape cheqna...baloh setara mana pun..x pernah sekali cheqna tinggikan suara pada suami....dok rajin keluar perkataan mengarut2 dari mulut like bodoh...beruk..babi...x pernah...sebab suami cheqna x ajar cheqna macam tu....harap2 sampai bila2 cheqna tak akan keluarkan dari mulut ni perkataan macam tu..mintak jauh...satu lagi cheqna kalau nak marah cheqna x suka berkata2...cheqna lebih suka diam....dan suami plak x akan tanya on the sport...kalau dia tengok cheqna senyap...dia tanya cheqna tak jawab..cheqna diam..memang suami pun wat tak reti jugak r sebabnya dia tahu jap jap agi isteri dia ni sendiri yang akan luahkan apa yang isteri dia sedang 'bekok' bekok ni maksudnya macam x puas hati r....kene molek suami cheqna wat lawak tolol dia r..sorang2 dia...dia wat2 nyanyi lah...wat2 cakap ngan tv lah...habis camano mak jema tak ketawa....sabo jela...satu lagi cheqna memang tak leh nak majuk lama2...suami ada je idea dia nak ketawakan cheqna....ketawa2 pun cheqna tetap bagitahu kenapa cheqna bekok...hehehehe..pas bagitahu..setel...=)
satu tips utk suami2...err..ada ke suami2 baca blog cheqna ni??ekekeke....cheqna rasa apa yang cheqna nak bagi tips ni betul....isteri2 akan setuju....kalau isteri dalam keadaan bad mood..merajuk...marah2....cuba peluk dari belakang....kompem isteri2 akan 'mengalah'..memang 'berar' r..berar tu keluar air mata ye adik2 kakak2...eleh..baru nikah tak sampai setahun dah berlagak bagi nasihat macam nikah dah 55 tahun..blah r ko cheqna...kompem..akan ada yang kata mcam tu kat cheqna..dan cheqna tahu 'orang itu' sedang membaca curahan ini..senyum je...=) almaklumlah...dia kan silent reader tegar cheqna =)
ye sekian saja dari cheqna...err..ekceli cheqna melalut apa ni??point awal nak story kisah sengal malam tadi je.....ekekekeke..kalau suka terima kasih....kalau tak suka...silala jebek....errr...terpulang ok...tak de paksaan untuk membaca curahan cheqna...yang penting cheqna enjoyyyy =)

9 comments:

  1. kekadang gaduh itu perlu untuk lebih mengenali pasangan masing2..... kan

    ReplyDelete
  2. nak tekan butang like ada tak...x thu nak komen gape...adat la kan..baloh2 manja skali skala...

    ReplyDelete
  3. lepas ni pastikan suami panggil cheqna " BABY " tauuuu..~hahaha

    ReplyDelete
  4. Salam Cheqna, if u hepi, i'm hepi too...
    moga menten sampai ada anak2, InsyaAllah, same2 bahagia ke Syurga...Amin.....

    ReplyDelete
  5. baby tu..panggilan utk suami sy! hehe..pecah lobang :p

    ReplyDelete
  6. baca smpai abis nih.. gurau senda tu kan penyeri rumah tangga.. hehe..

    cheqna dok jupe pun nama cheqna kat instagram.. byk sgt org nama cheqna.. meh follow daku dulu.. ctrahani..

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~