Oct 4, 2012

~ xtvt laki bini kadang2 ~

assalamualaikum
lama x citer pasal KAMI kan???sibuk manjang bab kije....sesekali nak gak bercerita pasal kami....nak wat camana...cheqna ni suka bercerita apa saja yang berkaitan ngan diri cheqna...apa yang berlaku disekeliling cheqna..x suke sangat cite bab artis retis ke....masalah negara ke....sebab cheqna menulis aka menaip santai2 je..bukan untuk memberatkan fikiran...dan tiada paksaan jugak untuk saudara saudari cikebom cikebom membacanya..x suke tak payah baca ye....kan ada plak yang kata cheqna ni nak menyoho..err..menyoho tu maksudnya menunjuk2 ye saudara saudari cikebom cikebom....ekekekeke
baiklah...abaikan mereka2 yang tak suka...kita kembali kepada mereka2 yang suka membaca dan melayan celoteh cheqna disini.....ok....cheqna ngan incik asben suka makan...sebab tu kami makin membesar bagai naib johan...ekekekeke..cheqna semenjak nikah ni...suka masak...dulu masa bujang sedikit malas..SEDIKIT ok..bukan banyak plus TAK PANDAI....ok senang citer cheqna pemalas r..hahaha ok..sendiri kata ye...memang malas r..tapi semenjak kahwin ni....memang kena rajinkan diri la...tambah plak suami suka makan....memang kena belajar dan kena rajin...kalau pandai tapi malas tak jadi jugak kan????ekceli seronok rupanya masak ni....pagi2 masak bekpes...nasi goreng ke..mee goreng ke...kalau nasi lemak masak time cuti je...yang ringkas2 boleh masak time keje...sebab ringkas dan senang kan...tu pun kalau rajin...balik keje pun masak gak....cheqna gerak g keje dalam kul 715am..balik keje sampai umah dalam kul 6 pm...manja2 jap ngan suami n terus masuk dapur r...x de la bersilat sangat kat dapur tu...tak sempat nak bukak kekuda pun..maklumlah dapur luasnya sekangkang zirafah je....=)
masak2 ni kalau rajin je...KALAU RAJIN ok...kalau tak rajin...ke kedai la kami jawabnya....tapi bukan sokmo ke kedai ye...kengkadang je...seminggu ada r 2 kali.....kadang2 x ke kedai langsung..
yang ni masa kat kedai NR Cafe area Gong Badak....kedai nyamuk cheqna panggil...sebab konsep kedai ni open...ala2 taman gitu...memang kompem banyak nyamuk...tapi jangan risau...pemilik kedai akan pasang ubat nyamuk ok....
incik suami test amik gambo ngan beri hitamnya tanpa flash.......
incik suami yang sudah membesar bagai naib johan...sikit je lagi nak jadi johan....hinggakan mak dah suh menantunya ini berhenti memasak..ekekekekeke...
ginilah kami....bila berdua ni ada ketikanya malas gak nak masak..kadang2 incik suami kesian....tengok bini dia penat.....makan kat kedai bukan tak besh..tapi cheqna rasa lagi besh makan kat umah...nok2 makan nasi panas2 + budu + ikan singgang....sekian, mak lalu pun dok napok...hahahahahaha

37 comments:

  1. chqna... mung dah tawen??? demmm!!! baru tau seh!!! uwaa...

    tahniah beb!

    ReplyDelete
  2. samelah kita, tapi x pernah la plak hari2 keje buat b.fast... ujung minggu jerk buat. kalu ari2 keje masak time balik keje jerk...

    ha, nak sampai johan dah tu, ok ler... kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. time rajin je..time malas x masak gak bekpes =)

      Delete
  3. k.sha bersilat dgn anak2 di dapur...terkangkang2 dibuat nye...duk la menjalar kat kaki kita

    ReplyDelete
  4. cikibom...cikibom..cakk...cheqna..
    mmg besh masak n makan kat umah..jimat masa..kalu makan kat kedai mesti blk umah cari lg makanan lain plk..hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dokleh doh..laki marah..makan banyok koho gemuk ekgi..

      Delete
  5. lepas ni bersilat dgn anak ye cheqna..kekekekke...

    ReplyDelete
    Replies
    1. amin...makbul la doa mu ini wahai akak yang cantik..wah..tetiba ni =)

      Delete
  6. takpe membesar bagai johan..tandanya cheqna pandai jaga suami..

    ReplyDelete
  7. hahha..Just nak komen 'komen si niezza' tu! baru tau cheqna kawin!! bahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak nieza kan masa tu pegnen n dia slow berblog tu pasal dia x tahu =)

      Delete
  8. samalah cam liya... dah kawin ni bru tahu nak masak.. masa dok bujang dulu tahu2 mak dah masak tinggal makan je...

    ReplyDelete
  9. Oklah tu masak xde nak bersilat bagai,tp membesar bagai johankan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..mulut tak leh duk diam..asyik je nak mengunyah kak oi =)

      Delete
  10. singgang n budu? pergh! wat Me rasa selera la..
    cheqna, leh tak emel me resepi singgang bersi Cheqna, plsss... ingat malam ni nak masak la... kalo takde gi memane, heeee~ Cheqna, budu leh tahan brape tahun ek?

    ReplyDelete
  11. malu ngan cheqna, kita hampir 6 taun doh kawen tp dok ngepom lagi masok.. ulang singgang je sokmo.. try masok nasik lemok abis santan nembok kluor.. klu bab2 gulai lok memang faillah santan naik ke darat sokmo. masok cincai2je sokmo, pasal dop larat etek.. bersilat ngan anok lagi.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. keh keh keh...cheqna x pandai gok masok...tapi hok behnya sebab laki cheqna ye x wehi ane gulai2 ni..jadi senang...hahahaha...eh..hari tu cheqna wat nasi lemak..alhamdulillah jadi....senang je upenya masok ni ork..hehehehe ye doh hoh..kalu dang ada anak memang silat ngan anak plop...cheqna x dok anak agi sedap r...

      Delete
  12. aku memula kawen pun rajin bila dah branak dua kemain mls... masak pun yg ringkas2 je ...sbb dah penat nk kerja ngan uruskan yg lain2.... seb baik la laki pun jenis tak kisah sgt bab mkn ...sbb die jenis tak suka mkn nasi ...selamat.....

    elok la tima belum berisi nk masak mcm2 sbb dah berisi kompoom loya...dah hilang mood disitu

    ReplyDelete
  13. tobat sedap ikan singgang n budu..wase nk makan lalu

    ReplyDelete
  14. Kakak kalau hari cuti semakinlah tak masak apa lagi kalau anak-anak kumpul. Kakak malas masak tapi suka makan... so selalulah makan luar cheqna kakak nie..

    ReplyDelete
  15. owwhh.. mmg sedapp singgang + budu tu cheqna.. yum yum.. :)

    ReplyDelete
  16. ALA CHEQNA,EN SUAMI NAIB JOHAN SEBAB SITERI PNDAI JAGA.HIKSSS

    MINTA MAHAP CAPS SEMUA SBB TGH BUAT KOROJE
    MUEHEHEH

    ReplyDelete
  17. sy pn nk komen komennye kak niezza tu. bpe taun tak bukak blog?? hahahahahaha

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum Cheqna,

    Rajin Cheqna masak,mesti incik suami bertambah tambah sayang,hari2 dok makan masakkan dari air tangan Cheqna he.he.....

    ReplyDelete
  19. suka cerita cheqna...saya pun bukan pakar memasak,tapi saya lebih suka makan dirumah lebih santai..boleh bergurau senda...kat kedai makan nanti ada yang menjeling....juling nanti

    ReplyDelete
  20. cheqna..citer je apapun.blog sndiri.ikut suka la kn..hihi

    ReplyDelete
  21. seronok baca cerita Cheqna... moga bhagia selamanya yer.. amin...

    salam singgah blog Cheqna... Ahlam follow sini.. ^-^v

    ReplyDelete
  22. hahaha...sama lah kita, tak reti nak citer pasal artis2 ni sgt....
    blog sendiri citer pasal diri sendiri kan...:)

    ReplyDelete
  23. 1st time dtg sini.. seronok baca cheqna cite psl masak..betul laa tu cheqna, masak kat umah lagik bagus dari makan kat luar..sesekali bolehlah mkn kat luar kan.. tapi kalau masak, jimat pun jimat, air tangan isteri tu yang penting:)

    salam perkenalan dari saya:) jom join GA kat blog simply moi saya..:)tq

    ReplyDelete
  24. sama la kita kakna..nak g keje siap bekfes lu pahtu balik keje masak..pahtu kadang2 tengah malam pun fahmi mitak makanan..lapar katenye..dia pun dh makin membersar..hehehe...

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~