Oct 24, 2012

~ Saya CR..bukan DR ~

assalamualaikum
rentetan dari n3 INI..dengan ini cheqna ingin menjelaskan kepada mereka yang bertanya..yang tak tanya dan yang baca je pun cheqna ingin jelaskan jugak..hahaha
ekceli...cheqna ni memang pelajar jurusan kaunseling masa kat U dulu..U mana??UMT..bukan UFO ye tuan tuan dan puan puan sekalian..so pada bulan Ogos 2007, makanya cheqna dianugerahkan segulung ijazah sarjana muda kaunseling dengan gilang gemilangnya di dewan tuanku mizan kat UMT...alhamdulillah.....
bulan 12, 2007 cheqna dapat surat...surat tawaran kerja as a pegawai psikologi..atau lebih dikenali dengan nama Pegawai Kaunselor..masa tu tak  tahu lagi dapat under kementerian mana....jadinya setelah melalui proses2 nyer...maka tersadailah cheqna disini...di pejabat ini skang..wah ko..ayat..tersadai tu..ekekekeke
ekceli untuk menjadi seorang kaunselor secara halalnya...cheqna kena berdaftar...sebab mengikut akta kaunselor 1998, seseorang itu tidak boleh menggelarkan diri mereka as a Kaunselor kalau tak berdaftar..sebab tu kebanyakan pakar motivasi tak menggelarkan diri mereka Kaunselor...saje ko kena saman nanti =)
dah banyak kali niat nak berdaftar as a Kaunselor Berdaftar tertangguh..macam2 hal dan macam2 alasan r..Kak Oya kompem golek suka kalau ingat alasan2 kami ni...jadinya pada 3,4 hari sebelum pose hari tu...eh ke sehari sebelum pose..lupa...cheqna g interview untuk mendaftarkan diri as a Kaunselor Berdaftar dengan bayaran RM 300...satu untuk sijil Kaunselor Berdaftar dan satu lagi untuk sijik Perakuan Amalan...yang menginterview cheqna hari tu adalah Prof madya Fadzil Che Din ( dulu Pengarah ISM ) skang lupa hehehe..pastu mantan lecturer cheqna ( doktor Ruhani Mat Min ) dan lagi sorang lupa sape...so...tebiunya x la lama sangat..tanya pasal teori yang cheqna pegang..n pengalaman keje serta pengaplikasian teori dalam keje cheqna...done itu sahaja...dan alhamdulillah..lulus...
dan dengan itu cheqna telah dianugerahkan sijil...dan nombor pendaftaran cheqna sebagai kaunselor berdaftar adalah KB 02563...dan kalau Doktor..biasanya dikenali as a Dr kan??kalau cheqna pulak dipangkal nama cheqna tu akan diletak CR yang membawa maksud Counselor Register..nak letak belakang nama pun tak pa...x de masalah....
alhamdulillah....bila dah register ni ok la...kalau ada pape kes yang melibatkan mahkamah tak de lah rumit sangat jadinya...sebab dah berdaftar n dilindungi la.....orang pun tak ragu2..sebab memang dah diregister kan...=) mungkin pas2 ni leh bukak klinik sendiri...tapi kat malaysia ni memang x dapat sambutan kalau bab2 kaunseling ni kan???malah ada yang tak percaya....x percaya dengan kaunseling...bagi cheqna senang...kalau anda faham betul2 apa yang dimaksudkan dengan kaunseling..insyaallah anda akan faham dan seronok mendalami ilmu2 kaunseling..=)
* sorry ye kengkawan.hari ni cheqna meeting kat Kuala Terengganu..so mungkin petang karang baru leh terjah anda ye =)  

13 comments:

  1. Ditempat mama bekerja ni pun ada KB. Siap buat 'road show' untuk dapatkan 'pelanggan'. :)

    ReplyDelete
  2. Tahniah dari kakak.. etika profession kena ada cheqna. Bila dah registered dah tak takut macam hubby kakak bhg engineering pun sama kena registered baru senang nak practice. Chop kita pun org bayar bila nak minta approve drawing...

    ReplyDelete
  3. Ooo br paham.....bangga la ai....pasni klu ai stress boleh dapat khidmat u secara percuma

    ReplyDelete
  4. tahniah CR cheqna... semoga terus sucess lagi di masa depan..

    ReplyDelete
  5. Yg so called 'pakar pakar motivasi' tu, silap haribulan takde pun formal education dlm bidang motivasi...tak caya, tgk lambakan pakar motivasi..asal glamer aja, org terjah pergi...hihihi...

    Kalau di negara maju, mmg cheqna boleh buat duit...sebab CR memang di perlukan meluas di sana..kala di Malaysia, cheqna boleh consider juga kerja dgn private hospital..tapi rasa saya tak byk private hospital yg perlukan CR ni kot...cuba lah try tanya if nak berubah angin...:)

    ReplyDelete
  6. tahniah cheqna..akak pun minat gak kaunseling2 ni..tp setakat kat umah aje le..dulu kat sekolah PRS (pembimbing rakan sebaya)hehe

    ReplyDelete
  7. CURAHAN RASA = COUNSELOR REGISTER...cam kene je..dua2 pon CR....nway tahniah..ni semak2 fikiran boley bertnye pendapat ni..

    ReplyDelete
  8. nanti saya nak minta nasihat dari CR Cheqna bolehlah ye..jangan lah cas mahal2..cas bateri hppun okay gak...he he he

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~