Oct 31, 2012

~ menantu yang bertuah ~

assalamualaikum
ni kisah menantu bertuah...sape lagi kalau bukan cheqna..ekekeke
kisahnya begini....bagi yang dah lama follow blog cheqna n sentiasa ikuti curahan cheqna kompem tahu cheqna stay kat mana kan???ok....
satu hari...cheqna cuti....suami keje...jadinya cheqna masak la untuk lunch...cheqna masak ikan selar yang dimasak rebus..ouh...bukan nama masakan ni direka oleh cheqna ye..nama masakan ni ada dalam buku 1 hari 1 resepi ye tuan tuan dan puan puan sekalian..almaklumlah....pemasak amatur cam cheqna memang kena rujuk buku =)
satu perangai cheqna...kalau masak..tak leh try..kalau cheqna try kompem muntah..ye..memang ini adalah hakikatnya....terutama kalau masak singgang ke..masak2 jenis air2 ni..memang muntah r..jadi penyelamatnya adalah suami le yang jadi mangsa tukang try....dan nak dijadikan hari tu...suami keje...jadinya tak de sesape kat umah..niat nak kasik kat mak sekor...tapi sebab tak try..jadi tunggu suami balik dulu la.....
tiba2....mak datang....bawak sepinggan daging goreng...apa lagi...cheqna suh mak masuk....n try...selamba giler cheqna...hahahaha..memang mak try....mak kata ok doh...cuma bagi mak tak berapa masin sangatla...ouh..sib baik.....
n then..terus letak dalam pinggan n kasik mak...muahahahahaha...gile kan menantu bertuah ni...hahahaha...suami balik...makan bersama2...tetiba mak datang lagi..almaklumlah rumah bersebelahan...mak bawak tempoyak...sebab kata mak..ikan yang cheqna buat tu sedap makan ngan tempoyak....=)
bagus kan mak cheqna???lagi bagus menantu dia ni....hahahaha..sabar jela....citer ngan suami...golek suami suka...katanya memang sempoi r bini dia ni.....ekekekeke....alhamdulillah...dapat keluarga mentua yang sangat sporting dan besh =)

17 comments:

  1. bagus gok wak gitu...dok ar sere malu ngan tok tuer...

    ReplyDelete
  2. wahh..best nyer dpt mak mertua best!!best best best!!

    ReplyDelete
  3. Cheqna, ape lagi. Msklah pas ni. Sy cabar, 1 hari-1 resipi. Kamon bebeh!

    ReplyDelete
  4. Saya dgn mak mertua pun dah tak segan2..sbb dah lama kawin. lgpun masa awal kawin mertua tau saya tak pndai msk..

    Bertuah kn dpt mertua yg memahami..

    ReplyDelete
  5. Syukur Alhamdulillah. Semoga menantu mama nanti pun 'sempoi' juga sikapnya...

    ReplyDelete
  6. hikhikhik... so sweet mak cheqna tu layan menantu yek.. best best

    ReplyDelete
  7. ye la cheqna..along akk pun klu masak apa pun mmg dia x rasa..dah mmg peel dia..tp ok je masakan dia..mungkin sbb dia dah bese dan blh agak gt2 je kot..

    ReplyDelete
  8. Bahagianya cheq na...kalau esok2 dah biasa masak...tak yah try2 dah...terus hidang je...sebab dah leh agak buh garam banyak mana...

    ReplyDelete
  9. mak mertua kata ok tu mst ok punya la. MIL akak pernah puji sekali je time akak masak. itu pun husben sbb husben kata MIL ni susah sikit nak mkn yg org lain msk even anak sendiri pun. kalau dia kata sedap tu meaning mmg sedap la. hehehe...

    p/s: akak ada kawan kat KB. dah lama tak pergi rumah dia. huhuhu...

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~