Jul 25, 2012

~ kali pertama ~

assalamualaikum
alhamdulillah..tahun ini berpeluang lagi diberi kesempatan bertemu ramadhan...bulan yang penuh dengan keberkatan..dan alhamdulillah....bulan ini jugak kali pertamanya cheqna menyambutnya dengan status seorang isteri..alhamdulillah
jumaat 19 julai malam - patutnya malam ni first terawikh kan???malangnya cheqna dan incik asben tak dapat menunaikan solat sunat terawikh sebab incik asben demam....cheqna menjaga incik asben la malam tu...lap2 kan badan incik asben...org trg panggil jemoh kepala ngan air+tuala....cheqna punya penangan..cheqna g letak face towel dalam esbok kat airbatu tu....10minit kemudian cheqna amik towel tu n memang sejuk giler r...so lap2 badan incik asben...sebab incik asben yang mintak.....picit kepala...bagi makan ubat...memang cheqna tak tidur la malam tu..tidur pun kul 12 lebih kot...tidur la jugak...dah..ntah macam pape dah cheqna menaip...cheqna plak yang pening...
bangun sahur..cheqna masakkan sup ayam n gorengkan ikan je...alhamdulillah demam incik asben dah kebah...bolehlah berpuasa...
malam kedua...alhamdulillah kami dapat menunaikan solat terawih di masjid UNISZA..tapi kurang selesa sebab bebudak kecik siap boleh main 'te nusuk' kat dalam masjid tu....ouh..te nusuk tu macam main sembunyi2..pastu ada sorang tukang bilang nombor 1 -10 pastu g cari geng2 yang sembunyi tu......pernah main????
pastu malam tadi ( 23 Julai 2012 ) cheqna plak yang sakit kepala + demam tahap 1..turn incik asben plak jaga cheqna...alhamdulillah....pagi ni (24 julai 2012) syukur sebab dapat bangun sahur n berpuasa...keadaan kesihatan kami laki bini sejak akhir2 ni memang merudum r sket...tapi masih bersyukur sebab kami tak la 'jelepek' je...err jelepek tu maksudnya terbaring je..tak leh wat pape..just mata je terkelip2 =)
perasaan lain menyambut ramadhan sebagai seorang isteri ni...bangun sahur kul 430pagi..siap2 masak baru kejut incik asben makan...mujur incik asben jenis kejut sekali terus bangun...kalau tak kompem kena beli jam loceng yang mempunyai tahap kebisingan yang melampau...hehehehe...bab berbuka???cheqna dah balik berbuka umah ma pada poser kedua...dan insyaallah khamis or jumaat ni balik lagi...umah ma ngan umah kami dalam 40 minit gak r drive....umah mertua sebelah umah je....jadi berbuka poser kompem mak ajak bukak umah mak....so memang kami berbuka umah mak jela...incik asben kata kesian dekat bini dia yang gebu ni balik keje nak masak untuk berbuka plak....lagipun kami berdua je yang nak makan...jadik incik asben tak kasik masak..just makan kat umah mak je...sebagai isteri yang baik dan mendengar kata cheqna ikut je kata incik asben dasar pemalas punya menantu hahahahaha
bagi cheqna tak kisahla bukak kat mana2 pun...ekceli..lagi ramai lagi meriah..kan kan kan??? 

24 comments:

  1. insya allah thn dpn berbuka, bertarawih dan bersahur ber3 plak kn cheqna? ;-)

    ReplyDelete
  2. bila baca kisah ceqna ni buat akak tingat kenangan lama masa mula2 puasa pertama bergelar isteri hihi.

    ReplyDelete
  3. nnti dah ade anak lagi terkejar-kejar nk sahur nak buka..hehehee..untung la ade mak kat sebelah :)

    ReplyDelete
  4. wahhh jeles2 sebab buka dengan mak.. hehehe
    best kan puasa as isteri?? ececehhhhh

    ReplyDelete
  5. First day terawih malam 20hblah cheqna sayang... kita kan puasa 21hb. Tak apa kakak tahu cheqna tengah pening...

    Itulah dia alam rumahtangga sama-sama bantu-membantu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kakak
      hehehehe..sib baik hari tu betul..cuma tarikh je salah..hehehe thanks kakak =)

      Delete
  6. buka ramai2 ngan family memang best kan cheqna.. kalo setakat makan berdua, letih mmasok je kan..

    ReplyDelete
  7. Cubaan.. Sweet kan hanya bdua.. Ros malu2 pun ade dulu.. Hihihi..

    *salampkenalan,,, dah follow nlinkkankt bloglist ros, senang nk singgah nnt :)

    ReplyDelete
  8. hehehe...org lelaki ni kalau demam mmg manjanya lebih2..mengalahkan anak2..ttp kalau kaum ibu ni kalau setakat demam + pening masih tetap ke dapur demi anak2......

    bestkan tinggal brdktan keluarga cheqna.....xmcm akak ni, kalau cuti je dpt blk...hu.hu.hu.....

    ReplyDelete
  9. Hehehehe...best tak pose dgn hubby? Heee~

    Untung umah mak dkt2. Sy ni? Uwaaaa!

    Gurau je.

    ReplyDelete
  10. Sekarang ni mama rasa teringin pulak nak ada orang yang sediakan hidangan, mama tinggal makan je! :)

    ReplyDelete
  11. saya blom pun berbuka ngan keluarga...berbuka berdua je...:)

    ReplyDelete
  12. seronok kan dik
    akk dulu pun sama
    rasa macam best aje nak2 time berbuka berdua tuu
    kami berbuka di luar je banyak ;)

    ReplyDelete
  13. Cheqna, suami kite pun cam tu gak, senang mangun kalo kejutkan mangun sahur, syukur kan...
    smalam my hubby pun tak sihat... tapi syukur la..tgk dia cam sihat je, leh keje cam biasa..dia takmo MC, coz lusa de meeting, kene buat folder meeting... hope dia sihat la...n hope bini dia ni pun sihat...hehehe.. untung umah mak metua dekat... alaa.. takpe cheqna, ape nak digadokan... syok la camtu.. mcm me, stakat ni larat lagi la masak, nak blk berbuka mane lagi kan.. umah mak Me kat Sentul, konfem redah jem kan... kan..weekend ni InsyaAllah....hehe..panjang nye komen...

    ReplyDelete
  14. selamat berpuasa ye cheqna.. memang sonokkan bila pertama kali berpuasa sbg isteri.. :)

    ReplyDelete
  15. Uniza tu KUSZA ke Cheqna?? Dulu pernah duduk kat tok jembal. Lama tak menyinggah ke sana.

    Selamat berpuasa Cheqna. Mesti lain bila berpuasa berdua tahun ini kan?? Saya tahun ini puasa bertiga. heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. aha..kusza..skang kan dah jadi unisza

      wah beshnya...x sabar cheqna nak ber3 jugak

      Delete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~