Jul 13, 2012

~ cheqna bodoh???~

assalamualaikum
hari ni (12 Julai 2012) sudah 48 hari cheqna bergelar isteri..alhamdulillah...segalanya baik2 saja...gaduh sikit2 tu biasalah....sebab proses mengenali kan??tipu r kalau cheqna kata dalam tempoh baru 48 hari bergelar isteri semuanya indah belaka..tak pernah bergaduh...nampak sangat bohongnya....memangla cheqna citer yang indah2 je dalam blog..buat pe nak dedahkan aib kita dalam blog kan??kikiki...ish....bukan gaduh besar...gaduh2 manja...sebab kami kenal tak lama..5 bulan kenal terus tunang....setahun tunang..nikah....jadi  banyak benda lagi yang perlu kami kenali.....hidup kan saling melengkapi...cheqna kurang kokni....incik asben lebih kokni...incik asben kurang koktu cheqna lebih koktu...hah amik...faham??hahahaha
pas kahwin..cheqna stay ngan incik asben..kami berdua je....duk umah incik asben...sebelah je ngan umah mertua..walau rumah tak la besar..tapi cheqna rasa suka..sebab stay sendiri....sebelum kahwin lagi cheqna dah bagitahu incik asben cheqna nak stay sendiri...sebab nak rasa sendiri kehidupan berumahtangga...tak mau duk ngan ma ataupun mak..hehehe..jahat kan cheqna???alhamdulillah...mujur incik asben ada doh umah..kalau tak de pun memang kami akan menyewa r....
besh duk umah sendiri...boleh deko ikut suka kita..tambahan plak incik asben suka mendeko2 ni...ouh ye...dulu masa bujang..cheqna berulang dari umah ke tempat keje dalam 50km pergi balik dan skang bila dah stay ngan incik asben total cheqna berulang dah meningkat sekali ganda....means 112km pergi balik...cheqna lalu highway gemuruh..dalam 30-40 minit dah sampai...highway kan..mana ada tekan2 brek berenti...laju je jalannya...laju tak laju cheqna drive 100-120km je...ingat pesan incik asben..=)
rupanya....ada kalangan mereka mereka mengatakan cheqna bodoh...bodoh sebab sanggup berulang jauh ke tempat kerja..kata mereka kalau stay ngan ma pun takpe...dekat sikit.....bila cheqna dengar macam tu..cheqna just senyum je....senyum sebab kesian pada mereka2 yang berkata begitu....takpelah...bagi cheqna biarlah cheqna bodoh dimata mereka asalkan cheqna tak bodoh dimata suami dan paling penting tak bodoh pada pandangan ALLAH.
kena ingat...sebaik saja sah lafaz akad nikah itu...maka sepenuhnya diri seorang isteri adalah hak milik suami...sebaik mana...semanja mana...serapat mana pun isteri dengan ibu kandungnya....itu semua perlu dilepaskan sebab suami menjadi pemilik sepenuhnya isteri....segala tindak tanduk isteri perlu mendapat keizinan suami....bukanlah cheqna kata kena putuskan terus hubungan dengan keluarga sendiri....tidaklah macam tu...tapi kalau suami tak bagi izin contohnya time mak ayah kita sakit..suami tak bagi izin kita balik menjenguk...hukum nya tetap tak boleh....tak boleh belakangkan suami dalam apa jua hal...memang cheqna ingat r semua tu...ma pun pernah bagitahu masa hari cheqna diakadnikah..."lepas ni ma bukan lagi keutamaan awak na..amir adalah segala2nya..jadi isteri yang solehah..." memang sedih bila ma kata gitu...tapi itu adalah hakikat dan realiti yang perlu ditempuhi...
sebab tu cheqna tak kisah orang nak kata apa..bodoh ke....tak cerdik ke...tolol ke...ikut sangat suami ke...tak kisah..sebab memang kena ikut suami....sebab nak sama2 masuk syurga ngan suami....tak pelah..kata jelah apa saja..yang penting cheqna dan incik suami bahagia dengan kehidupan kami....terima kasih pada yang mendoakan yang baik2 kepada kami...like cepat dapat baby..suka suka suka..moga2 makbullah doa kalian amin......
suamiku.....moga kita kan kekal bahagia selamanya.....insyaallah...
*hanya orang yang stay sendiri je tahu betapa indahnya tinggal bersama suami/isteri sendiri walaupun terpaksa berulang alik jauh ke tempat kerja* 

22 comments:

  1. Org pndi pas kawen takkan duduk dgn mak/parents in law. Mslh akan dtg byk in future.

    =(

    ReplyDelete
  2. siapa yg cakap cheqna gitu tu.. hish tak patot sungguh sbb dia tak faham situasi cheqna.. mmg tgl di rumah sendiri lebih baik kan cheqna.. takdelah mcm2 sgt perlu dihadapi.. sabor jelah cheqna..

    ReplyDelete
  3. dia jeles kot?takpun dia kata kat diri sendiri.hehe
    senyum je

    ReplyDelete
  4. Pedulikan je apa orang kata Cheqna, janji kita suami isteri happy. Lagi satu better duduk asing dengan mak/mertua..

    ReplyDelete
  5. moga kekal hingga ke akhir hayat dunia akhirat jua amin....

    ReplyDelete
  6. mulut ornag ni my dear... bukan boleh nak ditutup pun...
    biaq pi lah... abaikan aje kata2 nan hado tu....

    ReplyDelete
  7. xpe Cheqna,mereka mana tahu apa,main suka ckp je.

    ReplyDelete
  8. me stuju Cheqna, better kite dok sendiri, bukan dengan mak sendiri.. mmg la mak kite suke lagik kite dok dgn dia, hahaha.. tapi sampai bile, biar kite rasa camner nak urus umah tangga sendiri, tanpa campur tangan org lain, yg nak bahagia kita jugak kan...

    ReplyDelete
  9. siapa yang cakap mcm tu cheqna. Eii....dia yang tak pandai sebenarnya.

    Teringat dulu akak lepas kahwin mmg duduk dengan emak sekejap, sbb akak kerja di Melaka, suami kerja di Johor. Tp lepas cuba2 cari kerja di Johor tak dpt, akak berhenti je kerja sbb nak ikut suami duduk sendiri. Pas tu alhamdulillah dpt gk kerja di Johor. Bila dengan suami, kita belajar lebih banyak alam rumahtangga tu, lebih seronok sebenarnya tau!

    ReplyDelete
  10. biar gaduh2 sekarang...jgn dah terlambat nanti baru nak kenal hati budi..time tu payah sikit la...ha3


    http://skuterlady.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. amin.. semoga bahagia sokmo ye cheqna.. :)

    ReplyDelete
  12. biar lah org nak kata apa pun janji kita bahagia sudah....semoga bahagia ke hujung nyawa amin..kak ita pun kenal hubby pun sekejap juga kenal bulan 2.tunang bulan 10,kawin bulan 1 tahun berikutnya..sampai sekarang masih mengenali hati budi lg

    ReplyDelete
  13. Org tu jeles tu cheqna... Biarlah jaun asal dpt bersama suami kan :-)

    ReplyDelete
  14. mulut tempayan, boleh lah di tutup cheqna...ni mulut manusia..abaikan aja..cheqna lebih tahu life cheqna, so abaikan mulut2 busuk tu..ekekeke

    ReplyDelete
  15. sweet je dah kawen ek..ahha..biarkan cakap2 org tu..janji kita happy..

    ReplyDelete
  16. smg cheqna dan suami bahagia hingga ke akhir hayat..amin:-)

    ReplyDelete
  17. memang best kalau dpt duduk sendiri lepas kawin..bagi sy yg bodohnya kalau buat pilihan duk ngan ngan mertua selepas kawin..

    sbb sy pernah ambil keputusan camtu dulu..memang terasa sangat bodohnya sy..huhu

    ReplyDelete
  18. itulh sebuah pngorbanan seorg isteri......akak sanggup tinggalkn segalanya di kg demi taat pd seorg suami.....

    ReplyDelete
  19. bagusnya cheqna,,takpa jauhpun janji hati bahagiakan...akak dah lama offline..baru tahu cheqna dah selamat jd permaisuri orang..tahniah sis,,sebelum ni cheqna duk nyakat en tunang,,sekarang ni duknyakat en asben pulaklah ye.. moga kekal bahagia dalam keberkatan...

    ReplyDelete
  20. lawa gamba kawen ....
    dengan nada penuh sopan santun

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~