Jul 12, 2012

~ cerita malam tadi....~

assalamualaikum
semalam cheqna poser..jadi pas balik keje..incik asben dah cakap kita makan kat luar r hari ni...x payah masak...g makan ikan bakar..jadinya pas solat maghrib cheqna tak makan...berbuka minum air ngan makan kuih sikit yang mak bagi..pasni kalau cheqna mention nama mak tu merujuk kepada mak mertua ye..kalau mention ma baru merujuk kepada ma cheqna..
siap..kami gerak menuju ke kedai...incik asben bawak g kedai yang dulunya depan kedai tu berlaku kemalangan ngeri tu..yang kereta honda melayang himpit kereta kancil yang menyebabkan kemalangan jiwa berlaku tu..orang ganu kompem tahu kat mana..
so kami g tengok ikan siakap ke kerapu erk malam tadi...lupa...pilih sekor...tak la besar sangat..500 gram pun tak sampai...pastu incik asben amik lala 300 gm..pastu cheqna order elur bungkus sorang makan...sup tulang sorang makan air fresh orange n tembikai laici...
ok cheqna sampai kedai tu kul 8 malam...ekceli tak jauh pun dari umah kami....kul 830 malam nasi telur bungkus lala n sup tulang sampai sama ngan air.....incik asben suh makan sikit2 dulu sambil tunggu ikan bakar tu...845mlm...ikan tak sampai2 lagi...cheqna punya muka dah lain dah....tahan lagi....kul 9malam incik asben dah bising...membebel2 la dia apasal lambat sangat..cheqna koolkan dia...sabar bang....ikan bakar memang lambat.....
n you all tahu apa yang berlaku....tetiba budak perempuan datang
"abang...ikan kita salah bagi kokrang lain....kita wat hok lain r neh...tapi lambat r" tanpa perkataan MAAF budak itu menjelaskan...
incik asben punya muka dah berapi dah
"apa wat keje cam ni ni??" incik asben dalam nada sedikit tinggi bertanya budak tu
dengan muka selamba budak tu tak kata pape pun...reaksi muka dia yang menyebabkan cheqna berkata
" tak payah buat lain...."
tanpa minta MAAF..budak tu blah...
perghhh...incik asben memang hangin tul....cheqna memang nak marah..tapi tengok incik asben berapi cheqna kena kool kan dia..kang kalau cheqna pun berapi musnah kedai tu..kikiki bajet kami ni pasangan laki bini oltromen kot...
so kami just makan apa yang ada jela...nak g bayar....cheqna yang g bayar sebab takut kalau incik asben yang pergi kan dimarahnya pulak...sebab incik asben masih tak puas hati...cheqna g bayar
"meja berapa" akak tu tanya
"35" 
"sup tulang se...telur bungkus se..lala..fresh orange se..tembikai laici se ork?"
"hor..sebab ikan bakar yang saya mitok g ato ke orang lain..sakit hati ni"
"ye ke??? ok..RM31.60"
cheqna punya terkeduu...tu je dia kata???tak mintak maaf???perghhh...panas ni....cheqna bagi duit rm50 dan akak tu bagi baki duit..cheqna amik dan said terima kasih kak atas layanan baik..kompem saya dok mari doh pasni"
akak tu tak kata pape...dia tengok je cheqna...cheqna blah..
cheqna geram sebab tak dop perkataan MAAF....perghhh....citer ngan incik asben...marah dia....n kedai itu sudah diblack list dari hidup kami...
susah sangat ke nak mintak maaf??????

21 comments:

  1. selalu dah jumpa org camnie..
    sukar nak sebut perkataan maaf dan sukar nak sebut terimakasih..lelagi peniaga..kena pergi kursus diaorg ni semua.

    ReplyDelete
  2. tu la zaman skrg ni..terima kasih & maaf adalah sgtp ayah nak sebut!

    ReplyDelete
  3. Malam tadi mama sekeluarga pun makan kat luar (along belanja sempena Angah dah habis belajar dan lulus dengan 'baik'). Budak baru ambil pesanan. Dari kami je yang datang sampai penuh restoran tu, dua hidangan tak sampai2.

    Kesian juga mama bila tuan punya kedai tu kata nak buang budak tu. :(

    ReplyDelete
  4. Cheqna, KC sokong kalau cheqna 'blacklist' kedai tu lepas ni. Sombong nak mamp ....

    ReplyDelete
  5. eh kak lebly rasa mcm nak tendang2 jerk org kedai mkn tue..errrrrr=.=

    ReplyDelete
  6. kalau sy pun mmg berapi.. atleast sejuk sket ati kan cheqna klu dia minta maaf.. x mesra pelanggan langsung.. huhu..

    ReplyDelete
  7. emm kalau kena kat kami ni pun mmg hangin gok... tunggu2 lama sgt tu mesti ada something wrong kan.mmg patot cheqna kata gitu ke tuan kedai tu. biar dia tahu yg servis kedai dia dok molek.. banyok g kedai ikan bakar lain hok sedap.. Sebut makan ikan bakor, rs nok gok je..hihik

    ReplyDelete
  8. sila bagitau sahaja nama kedai, lokasi nya, supaya boleh DIBOIKOT. ~haha

    ReplyDelete
  9. alahi..sambil bace ni pun dah rase brapi cheqna..kalau saya ade kat tempat cheqna..mau lagi berapi..haishhhh .....

    sabooooooooon jelahhh

    ReplyDelete
  10. ekceli masalah berat mulut pengusaha kedai makan termasuk pekerja2nya sekali - kat mana2 juga berlaku...
    geram jugak lah - dah buat salah tak reti nak mintak maaf
    kalo iols - memang iols tak kan pegi lagi kedai makan macam ni...

    not only kedai makan lah
    kedai apa pun - kalo servis cam hampeh - memang tak pegi dah le...

    ReplyDelete
  11. Pyh nak dptkan pktn minta maafkan tu Cheqna. Dpt bygkan perasan terbakarnya Cheqna masa tu. Sy pun pnh dpt situasi mcm ni. Tp bgs apa yg dipesankan Cheqna bila nak blk tu. Doakan la kesejahteraan rezeki mrk ye? Hrpnya klu gulung tikar, jgnlah slhkan org len. Kang kua lak pktn, ade org mandrem la...tu la...ni la...Cheiittt!

    ReplyDelete
  12. hehe...akak pernah beberapa kali jugak menghadapi keadaan cm tu...yg geram tu,dah la lambat,selamba ja cakap oder hilang la,tersalah bg kat meja lain la...kompom..akak kalau mcm tu,tu kali terakhir mkn kat situ

    ReplyDelete
  13. Awat tak xplore gambar kedai tu....biar kami rakan2 blog pun blacklist kan gak.....ahakz

    ReplyDelete
  14. uish2! tak patot la... ni nak niaga ke nak niaya org
    sabar cheqna sabar! byk kedai makan yg best2 kat Ganu tu... tapi tu la, dah la kite puasa, kalo dok puasa tak pe, huhuhu... alahai kerapu, dimanakah dikau....grrrrr~

    ReplyDelete
  15. hurmmmm...mmg bikin panas je lah..niaga main2

    ReplyDelete
  16. kalau en asben akak ,
    harus dia terlungkupkan meja kat situ !!

    huhuu kejammm arrrr ... larikkkk

    ReplyDelete
  17. humang aih!! kalau masz laki bini pon akan berapi kalu jadi gitu... bukan susah pon nak mintak maaf kan.. xder sivik tul itu orag.. iskiskisk

    ReplyDelete
  18. uissshhh.. kalau kak ida mmg dh fire tokey tu. sgt sakit hati kalau kena gini.

    ReplyDelete
  19. pernah juga dapat lauk lambat, nasi dah habis, air minum pun dah tinggal separuh.

    bila lauk sampai, kami tak usik pun.

    masa bayar, aku kata aku tak nak lauk tu, aku suruh simpan balik sebab nasi dah habis.

    punah pekerjanya kena seranah dgn dia kut... hahaha

    ReplyDelete
  20. konpem...trus masuk senarai blacklisted kalo gini:)

    ReplyDelete
  21. mengucap baca en3 ni
    aduhai..susah ke nak ucap MAAF.
    sekurangnya org yg marah boleh sejuk hatinya

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~