Mar 7, 2012

~ STRESS~

Assalamualaikum
6 Mac 2012 ~ Selasa
jam 8 pagi cheqna gerak dari umah ke Kuala Terengganu sebab cheqna kan ada talk hari ni....pada awalnya cheqna dimaklumkan audion seramai 40 orang..semua wanita dan merupakan kakitangan awam dari negeri terengganu
kul 915am cheqna sampai..parking memang hazab..orang ganu tau r..jalan batas baru memang susah parking...dan cheqna kebetulan ada kete kuar dari parking cheqna terus masuk parking kat situ...dan yang beshnya cheqna memang malas nak letak syiling...dan bersedia menerima surat cinta dari MBKT la kan...dan memang dapat pun...hehehehehe..abaikan...
sampai tu....first cheqna tengok tempat...mak aih...agak susah cheqna nak wat xtvt sebab tempat agak terhad...x pe guna plan B....pastu dimaklumkan terdapat 46 orang peserta....no hal....cheqna bekpes dulu...tepat 930am..cheqna memulakan talk cheqna..
mak aihhh....ngape sampai gini rupanya penceramah ni????teruk bebeno...wani pun satu..amikla gambo versi sopan sket...ni saje tau nak sabotaj cheqna....tapi takpe...cheqna tetap cun ok sila muntah skang cheqna just cerita tentang apa itu stress...punca dan tanda2 stress....disamping wat2 joke la...tak ke sengal 2 jam nak dengo orang cakap je..kalau cheqna peserta harus selamat dah kot...selamat ke alam mimpi..kikikiki
talk cheqna habis dalam kul 1040am gitu....tarik napas jap dalam 1 minit...dan cheqna mintak mereka melakukan xtvt berkumpulan...sebagai penceramah memang kena pandai tengok keadaan dan peserta...sebab tak nak syok sendiri...at least ada something yang peserta boleh amik...dan tahu sesuatu yang baru setelah mendengar talk dari cheqna...yang ni mereka buat kerja kumpulan...bagaimana mereka hadapai/tangani stress...dalam 20 minit je..pastu bentang....macam2 perkongsian....xtvt ni habis kul 1135am..
pas pada tu..slot cheqna dah habis...so tugasan seterusnya diambil oleh sahabat cheqna...Salwani dari setiu
tengok..cheqna amik gambo dia cun je...arghh tak yah nak suh kim2 salam bagai..bini orang doh ni =) Wani amik tajuk cara2 tangani stress dengan betul...
antara cara yang diajar oleh Wani..anda bayangkan kalau dah kul 12 tengahari Wani bercakap je..kompem dia akan bercakap sensorang kan....jadi memang kena buat xtvt la..alhamdulillah semua peserta bersemangat...
kami jugak ada buat ujian stress...dan majoritinya stress..hehehehehe takpe its normal...tapi kena pandai handle stress la...sebab tu seminar2 or program sebegini penting...untuk bagi pendedahan la..at least dapat sesuatu...tengah2 duk sibuk keje pun kita leh release tension tau...dengan cara pernafasan yang betul..buat sedikit exercise yang betul...dapat membantu...
alhamdulillah...6 mac setel..12-14 mac plop..pastu 19 mac...pastu 30-31mac 2012..kerja jangan tak kerja =)
* bizi...dari tghari tadi kuar ke Marang, KT sbb nak uruskan untuk pogram hujung bulan ni..* 

25 comments:

  1. kompem peserta kursus tu ilang stress lepas dengar ceramah dari cheqna kan..

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. x la pakar...masih amatur lagi..insyaallah suatu hari nanti =)

      Delete
  3. saya lagi stress kalau anak dan suami jauh dari saya..jadi lupekan spa ke hape..baik stress depa ada depan mata..hhehehhe...

    kene dgn tajuk tak komeng ni?..=p

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. alo....malu addiikkk ni abbbeyyy ( ala2 wokyoh samad said)
      lalalala

      Delete
  5. Dari gambar tu dah tahu betapa penceramah dengan penuh perasaan menyampaikan ilmu. Mudah2an berkat ilmu tu dan ramai tak stress lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha
      ke syok sendiri penceramah tu??hahahahaha
      insyaallah..mudah mudahan gitulah harapnya

      Delete
  6. wahhhm cheqna jadi penceramah ya?? kagum2. bukan senang nak jadi penceramah depan org ni kan.. saya seorang cikgu pun masih gugup2 lagi nak berucap dpn umum... hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang keje cheqna gitu...=)
      dari sekolah rendah cheqna dah terbiasa bercakap depan orang...tu yang berani tu =)

      Delete
  7. Kakain stres td masa kt opis...tak larat dgr ada org gado2 psl kerja tau..sabar jer la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aigooo..jangan dibuat balik masalah tu kak ain..tinggalkan di opis...
      yup..sabar paling penting...=)

      Delete
  8. AlHAMDULILLAH...selesai talk cheqna..
    kalau nak difikir2kan keja talk ni, bukannya senang....mesti ada idea juga, kena prepair handout lagi, dll..tahniah atas usaha murni tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah
      segalanya berjalan ngan lancar =)

      Delete
  9. akak tengah stress ni sebab ada auditor datang check...biasalah audit nk cari salah kita je..pd hal tk besar mana pun kesilapan tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe
      itu biasa
      dan stress itu akan hilang bila auditor balik =)
      selamat diaudit ye =)

      Delete
  10. akekekkeke dia tak sempat nak snap pc cheqna tu kot...tak pe cheqna jgn stress pic cenggitu...akekekkekeke

    ReplyDelete
  11. klu dekat nok gok join program chegna nih.. share la cara2 nok tangani stress tuh.. kdg2 klu tgh stress rase nok meroyang je.. ekekeke...

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~