Feb 16, 2012

~ setelah sekian lama ~

assalamualaikum
semalam (15.2.2012) setelah sekian lama bebudak ni tak buat pembayaran kat opis sebab ikutkan polisi jabatan..pembayaran bulanan kepada klien haruslah dibuat melalui bank..jadi senang sket tugas budak2 ni..just buat kaji semula..siasat kes baru pastu keje2 yang berkaitan la..tak perlu fikir sangat bab bayaran ni..kalau ada pun jumlahnya sikit jela sebab majoriti dibayar melalui bank..kalau ada klien yang memang dah tak boleh nak gerak tu memang diorang akan buat pembayaran kat umah lah...
dan semalam...bermula pembayaran bagi bulan Mac (ekceli pembayaran dibuat awal sebulan..maksudnya kalau untuk bulan Mac, bulan Februari dah bayar) macam bulan Januari baru ni klien dah dapat 2x bayaran la untuk bulan Januari dan bulan Februari..semalam semua skim pembayaran stat bayar manual...means kena bayar by hand la..semua skim tu adalah Bantuan AM (BA), BKK(Bantuan Kanak Kanak) BOT( Bantuan Orang Tua), BPKT ( Bantuan Pesakit Kronik Terlantar) dan juga EPC ( Elaun Pekerja Cacat) 
dan hasilnya pejabat cheqna yang sekangkang kera tu penuh dengan klien..sangat2 penuh
belakang tu klien BKK..yang sini klien BA bagi satu dua kampung
dekat kaunter tu klien BA jugak bersama klien BTB ( utk OKU yang tidak bekerja) 
ada lagi kat luar..tapi cheqna tak sempat nak amik gambo...ekceli cheqna tak terlibat ngan pembayaran ni tapi semalam semua staff terpaksa menolong satu sama lain r..dah la staff opis cheqna tak ramai..just 25 orang je.. yang tak terlibat ngan pembayaran just dalam 13 orang..12 orang terlibat ngan pembayaran..mana sempat sorang pekerja kes nak kaver beratus2 klien..jadi yang tak terlibat pun memang turut sama turun padang r semalam...opis dah macam hape ntah semalam...memang ramai giler.. bak kata Faridah lebih pada orang nak ngundi
kerani kewangan balik dari bank di Kuala Terengganu dalam kul 12pm...agih2kan duit kepada pekerja kes dalam kul 1230pm la bebudak ni stat bayar...dan untuk pengetahuan semua..budak2 ni selagi tak habis buat pembayaran..tak akan berhenti makan..just bereti utk solat je..tu pun secara bergilir..maknanya time rehat kul 1-2 tu memang tak ada dalam list r kalau hari pembayaran..kalau cheqna pun akan takut...yelah duit tu...selagi klien tak datang amik..selagi tu la akan rasa tak tenang...semalam bebudak ni habis buat pembayaran tu dalam kul 4pm..tapi bukan leh rehat..sebab ada lagi klien yang datang...dalam 2,3 orang...tak la segerombolan macam pagi tu...means klien akan berterusan datang la selagi duit tak direfund..
sebab tu kadang2 cheqna kesian tengok dak2 ni keje...sebab melibatkan duit kan...risiko tu..terutama nyawa mereka..mintak jauh la...dan semalam sekali ngan cheqna muka merah sebab panas...dan suar apun seakan rock r sebab panggil klien kan..al maklumlah klien bukan semua muda..ramai yang dah berumur....bagi yang berminat nak masuk keje ngan JKM ni skill komunikasi sangat penting...camana nak cakap ngan orang tua...orang kurang upaya...kalau jenis yang pongoh (baca sebagai garang tak bertempat) rasanya better tak payahlah....sebab klien ni manusia...dan manusia ni pelbagai ragam....sabar itu perlu =)
pembayaran secara manual ni akan berterusan sehingga bulan Jun 2012.. eelobor tau r sebab apa kan?? senyum =)

52 comments:

  1. Replies
    1. mitok ngan incik hubby neh =)
      terima kasih kikikiki

      Delete
  2. itupun masih ada yg tak tau bersyukur dan menentang yang bukan2. walaupun pemberian itu kecil(besar jugak tu) jadilah kan dari tak dapat langsung..itu belum cerita bantuan ibu tunggal, anak2 sekolah..bla bla bla..under kebajikan masyarakat..haish..banyak sungguh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasalah tu
      tapi bukan semua penerima bantuan sebegitu
      hanya segelintir sahaja =)

      Delete
    2. stakat ni x de lagi r staf yg pengsan hehehehe

      Delete
  3. Replies
    1. hor la..
      dah dibagitahu datang kul 12tghari..kul 730am dah tercongok depan opis =)

      Delete
  4. salam cheqna... lama x sggah sini.... sihat dok????

    mak aihh bederu org... tobat pening pale gini... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      sihat sokmo kite..
      mk buyung ni sihat ke???
      oloh..maring dok napok rupe heh...mujur dok pengsan je=)

      Delete
  5. Menagih kesabaran yg tinggi. Insya-Allah besar ganjarannya juga cheqna...

    ReplyDelete
  6. ramai banget... memang bleh pening kekdahnya...
    kalo cam iols yg ada darah tinggi ni..
    gamaknya - lepas tu mc dua-tiga hari kot...
    ehehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. staf ok je..biasa klien la yang akan bermasalah dengan panas...kesian jugak

      Delete
  7. mesti penat melayan karenah org yg pelbagai tu kan cheqna... takpelah yg ptg jgn lupa senyum ye

    ReplyDelete
  8. huhu..sesak....mmg kna ada kesabaran kalau ramai cenggini ......

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang...tapi ada ketikanya bebudak ni terkeluar jugak sore yg paling tinggi =)

      Delete
  9. fuhhh!! ramai.. dengan cuaca panas.. tahniah kerana masih mampu menjalankan tugas dengan cemerlang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. fengsan
      hehehehe
      alhamdulillah..sbb dah memang tugas kan =)

      Delete
  10. Gitulah kalau deal dengan orang ramai ... kena senyum selalu, tak leh marah2 dan banyak bersabar. Tabik la kat mereka yang kena front liner ni ... jiwa kena kuat.

    ReplyDelete
  11. Ramai bebenor nyer...mau pitam jugak saya kalau ada d situ :D

    ::Salam kenalan...jemputlah ke blog saya::

    ReplyDelete
  12. mmg ramai tu cheqna. Kalau kurang sabar, boleh tensen kan...

    ReplyDelete
  13. Hah! Klu kes yg mcm nie...mcm ne lak ragam diorang ye? Hehehe...klu dah ramai mcm nie, sikit banyak mst ade rs stress gak kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pelbagai

      hehehehe
      bebudak ni stress jugakla hehehehe

      Delete
    2. mak datuk..ramainya umat manusia...

      p/s: weh, tukar pop up komen la nok...aku tak leh komen sebenarnya neh, kena klik reply kat atas ni baru boleh...adoi la..pop up komen lebih mesra pengguna tau...

      Delete
    3. hah???
      tu la kak pelik jugok org lain boleh je komen...
      ok insyaallah kak

      Delete
  14. minat keje dgn JKM la Cheqna... mmg paling suke sembang dgn golong warga emas, mesti terpikat dgn Me punye, heeee~ means, pandai amik hati la kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus r kalau macam tu =)
      seronok memang seronok sebab orang tua kan banyak ragam
      tapi bila kita penat...hurm...

      Delete
  15. sesekali meriah camnih.. macam raya pulok.. hehe..

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~