Feb 24, 2012

~ blogger baru : kenapa blog saya tak ada komen??? tak ada yang datang ke??~

assalamualaikum
cheqna bukanlah blogger yang gah..bukan blogger ternama..memang tak la kan...yang datang jengah blog cheqna pun bukannya beribu2 orang...tapi memang adalah pengunjung setia yang always singgah n komen..dan yang tak komen pun ramai..cheqna tahu..=) dan terima kasih sbb selalu singgah dan tinggalkan komen kat umah cheqna ni =)
cheqna just nak share apa yang berlaku sepanjang cheqna berblog ni...ok..cheqna berblog pada 30 Ogos 2009. first entri cheqna adalah INI 
masa mula2 berblog tu memang tak de sape2 yang datang baca..apalagi nak tinggalkan komen..jadinya cheqna ni sebab nak tambahkan kenalan kan..mula la menjalankan aktiviti berjalan2 di alam maya..mana2 blog yang cheqna rasa cheqna suka baca cheqna akan komen dan follow..follow bukan setakat nak suh dia follow kita balik...cheqna memang follow dan link kan blog dia kat blog cheqna..supaya bila dia update cheqna dapat baca n3 dari dia..
memang kompem akan termenung...nape tak de orang komen blog aku???x de orang datang blog aku erk??orang tak nak kawan ngan aku ke???walhal aku dah berkunjung blog diorang...komen..siap follow lagi..tapi nape tak de kunjungan balas erk???kan..mesti anda pun terfikirkan mende2 ni semua kan??
cheqna pun bukan tulis blog terus ramai yang baca..tak la...cheqna pun macam anda2 yang baru nak berblog jugak..so kena rajinkan diri lawat umah orang lain...kena tegur...kadang 2,3 kali tegur mungkin baru dapat balsan...biasanya blogger yang dah lama menulis ni akan datang jengah balik..akan tinggalkan komen....jadi kita yang blogger baru ni...kena rajinla....takkan hanya sekali tu je datang tegur orang pastu tunggu orang yang akan datang umah kita..tegur kita banyak2 kali...kita la kena mulakan...insyaallah pasti akan dapat balasan..memang kita akan rasa frust kalau 2,3 kali kita tegur tuan rumah tu tapi dia tak pernah jawab teguran apatah lagi nak meninggalkan komen kat blog kita...takpelah..banyak lagi blog lain yang kita leh jengah...
kena ingat apa tujuan kita berblog...tu penting...bagi cheqna,cheqna tak kisah blog tu macamana sekalipun...cuma kalau boleh WV aka WORD VERIFICATION tu tak payahlah...cheqna kalau g blog yang ada WV ni..kalau sekali tekan publish tak leh jugak...still leh cuba kali kedua...dan kali kedua tak leh jugak memang bai2 r..so ini mungkin salah satu faktor ngape blog kita tak de yang komen...mungkinlah...
satu lagi blog yang ada lagu..kalau ada butang pause tak pe...macam blog yang kita dah biasa tu oklah sebab kita dah tahu...kalau cheqna...blog yang cheqna dah tahu ada lagu memang cheqna bukak just blog dia jela..maksud cheqna..cheqna kan jenis  suka bukak blog banyak2 sekaligus...kalau 10 blog tu semua ada lagu memang fengsan...hehehehe..jadi bila cheqna dah tahu blog mana yang ada lagu memang cheqna buka lambat sket r..hehehe sorry kak iols..tapi tetap baca n komen blog akak hokeh walaupun lambat =)
cheqna ni bukanlah blogger tersohor sangat....hehehe....ekceli syok berblog ni..banyak mende yang kita leh dapat...especially kawan2 la...nak dapatkan ramai kawan2 kat alam maya ni tak la susah sangat...tapi kena rajinla...kat dunia ni tak de mende yang boleh kita dapat kalau kita malas......mula2 memang susah..follower sikit....tak de komen...tapi lama2 semua tu akan jadi besh bila follower makin bertambah..dan ada yang mengomen..semua tu akan memberi lebih semangat kepada kita untuk terus menulis....isu jawab komen cheqna tak kisah sangat...yang penting cheqna akan pastikan sape2 yang komen akan cheqna buat lawatan balas n komen...yang tak komen pun kalau cheqna berkesempatan singgah umah cheqna akan komen gak..tapi keutamaan kepada yang komen la...yela...orang memberi kita merasa kan....kena pandai2 la membina dan menjaga hubungan walaupun sekadar di alam maya
ermm...ada pape nak tanya??tanyalah....takpe..cheqna tak leh jawab..blogger otai ramai yang boleh kita jadikan rujukan....harap2 mereka dapat membantu =) 

35 comments:

  1. mmg gitulah bila memula nak berblog ni kan cheqna..saya pon dulu camtu jugak..tp semangat tu kena truskan walau takde sesapa dtg n komen blog kite..huhu

    salam knal cheqna..dah folo sni..(cheqna nak folo tak?)..hehe..

    ReplyDelete
  2. sama la cheqna, WV sekarang cam susah sikit nak faham, ada gak tulis komen tapi xblh publish sebab WV ni huhu..

    ReplyDelete
  3. mmg boring bila kita bercerita dan takde sapa2 pun menyahut tanda baca apa yg kita ceritakan.. hehehe.. cam ckp sorang.. tp bila berblog nih.. takleh terlalu harapkan org akan selalu nak dtg kat blog kita.. jadi kena ada 'something' yg akan dpt menarik org dtg berkunjung kat blog kita... kannn.. betul tak cheqna..?? hehehe

    ReplyDelete
  4. Pagi tadi kakak dah komen ini kali kedua. Kakak kalau kat office tak busy memang kerja bw je cheqna...

    ReplyDelete
  5. Betul segala apa yg Cheqna tulis ni..
    :)

    Apapun, kak yus nak minta maaf sbb skrg dah jrg tinggal komen di blog cheqna skrg. biasa masuk juga blog cheqna tp jd pembaca senyap....

    ReplyDelete
  6. sy sokong part WV, lagu n tambah 1 lg kalu yg ada malware, virus etc tu..pening doh...nk bw pn bleh menjunam mood

    ReplyDelete
  7. betul2.. hok penting buleh jalinkan silaturahim walaupun kt alam maya je pung..

    ReplyDelete
  8. thanks berkongsi.. masa mula2 dulu memang macam2ler akak nak bubuh maalumler rajin mengexplore rupanya menyusahkan orang... sekarangni cuba kurangkan mana yang patut.. nak mesra alam sikit..

    ReplyDelete
  9. Cheqna sama dengan mama. 'Letih' dengan blog yang ada WV dan lagu! Tapi mama tetap datang walaupun terpaksa tak tinggalkan komen... ;-)

    ReplyDelete
  10. hmm masa mula2 berblog..mmg xde org nak komen.. amek masa yg lama gak..

    tapi..kita nie.. rajin2 laa tegur blogger yg lain kan.. rajin baca, komen blog mereka..

    ReplyDelete
  11. tak suka jugak blog yg ada word verification ni~~

    ReplyDelete
  12. kty pulak..selalu je blogwalking
    cuma kadang baca je tak tinggalkan komen..

    kalau ada button like
    kty like jer

    ReplyDelete
  13. ayu suka jadi silent reader kt blog cheqna..hehe

    ReplyDelete
  14. ayu suka jadi silent reader kt blog cheqna..hehe

    ReplyDelete
  15. ada je yg komen2 cheqna
    saya pun turut menyibuk komen sama
    nape ckp takde org nak jenguk blog cheqna... mesti ada punya...hehehe..
    risau cheqna, heeee~

    ReplyDelete
  16. seronok sebebnarnya bila org comment kat blog kita..tp mcm saya, saya nak cuba sesuatu yang saya tulis tu org suka baca

    ReplyDelete
  17. Moga anakanda sentiasa sihat sejahtera di Jumaat ini.
    Moga ukwa berpanjangan ..tu la berblog ni baguskan ramai kawan...walau tak kenal realitnya...

    ReplyDelete
  18. nie baru sempat dtg..hehe,apepun kita teruskn semngat nak menulis..ada yg setia jd silent reader..and ada yang suka komen..

    ReplyDelete
  19. mmg gitu la adat baru berblog kan cheqna.kalau lekat 1 komen pun seronok bukan main! haha =D

    ReplyDelete
  20. Cheqna..blog jue pun biasa² je..takpela...kite yg baru² dan mula² nak berblogging ni la..sama² bantu ok ..senyum sikit :)

    ReplyDelete
  21. bab WV mmg leceh le tapi ai ttp dtg gak hahahahahaha cuma klu line slow mmg tpksa babai hahahaha

    ReplyDelete
  22. cheqna..akak ni memang suka jejalan, tulah pasal dpt gi umah maya cheqna..tpi klu dh sibuk sgt..kdg tak sempat..klu free, insyaAllah akan bertandang..

    ReplyDelete
  23. terima kasih juga buat cheqna kerana sudi menjadi antara pengunjung, pembaca dan pengomen setia di blog saya... saya sangat2 terharu... maaf juga sebab jarang2 BW akhir2 ini kerana sibuk..

    Insya Allah saya akan cuba sentiasa rajin2 berkunjung d sini suatu hari... semoga berjaya dalam dunia blog ya..

    ReplyDelete
  24. Akak juga rajin blogwalking. Ini singgah kejap kat rumah Cheq na. Mungkin pembaca blog kita tak mau komen sebab cerita kita tak menarik, segan kat kita. Ada juga blogger dah ada 'geng' dia sendiri. Tapi seperti Cheq Na, akak tak suka blog yang ada word verification bila nak submit komen. Asyik tak kena aje. Ingatkan verification kita dah betul. Salam.

    ReplyDelete
  25. betul tu cheqna, akak pn seboleh2nya akn balas blk setiap kunjungan w.pn trkdg agak lmbat...itu tnda kita hargai prsahabatan...
    Sprti kata cheqna tu skrg WV tu amat menyusahkan krn prkataannya pn dh pjg brjela n blur....hu.hu.hu....

    ReplyDelete
  26. betui tak suak WV tu ..menyampah ..hehehe mood nk komen trs hilang bila nampak tu

    ReplyDelete
  27. kadang2 kalo bz, smpt baca je, tak smpt nak komen...dun worry cheqna, silent reader pun ok...:)

    ReplyDelete
  28. hihi...betul2.. selalu terkejut bila singgah blog yg ada lagu...kak ida kdg2 komen2 kdg2 tak...tgk thp kebizian :)

    ReplyDelete
  29. Kak Nurul pun x kisah klu org x komen dlm n3 akak,sbb akak pun klu ada masa baru boleh BW jenguk rumah kwn2....

    ReplyDelete
  30. sy dulu pun camtu cheqna...hehe...5 tahun mencari jawapan..."kenapa"...hehe

    ReplyDelete
  31. hahaaa...same la ngan ku skrg ni...br blaja wat bloh..tgh merangkak lagi..tp sy x kisah sgt kalo blog ku kurang dikunjungi///sebab msh krg pengisian.......

    ReplyDelete
  32. saya blogger baru so..saya x de follower lagy..saya x thu la nk buat mcm mana..
    boleh tolong follow x?nnty saya balik :)

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~