Feb 8, 2012

~ bagus buat cam ni...senang =) ~

assalamualaikum
ni just nak share je..mungkin berguna untuk anda2 semua...kalau tak berguna pun tak pe..baca je...hehehehe cheqna tak kisah pun...=)
ekceli masa nak bertunang hari tu cheqna dah sediakan buku ni...buku ape??buku perbelanjaan untuk mengadakan majlis pra penyatuan AF 2011..cheqna tak buat bajet...tapi cheqna just kira berapa belanja yang cheqna dah habiskan masa majlis tu...semua cheqna tulis...bukan nak claim ngan sape2..just nak tahu berapa belanja yang cheqna kuarkan untuk majlis cheqna tu
yang ni masa nak tunang hari tu....banyak gak habis...walaupun tak grand..tapi bila dihitung2...eh eh..banyak ni rupanya aku habis belanja....
dan skang..cheqna teruskan jugak..dalam buku yang sama...buat bajet untuk kahwin..apa yang perlu dibuat..apa yang perlu dibeli...senang sebab ada cheklist
see...senang kan....apa yang dah dibuat cheqna highlight je...so boleh nampak apa yang dah cheqna buat..apa yang belum..tak la kelam kabut sangat..dan buat masa skang masih ada lagi la perkar2 yang cheqna belum buat...hehehehe...takpe slow2.....tak la rasa stress sangat...=)
bajet pun cheqna ada jugak buat dalam buku ni...at least...cheqna membeli tu tak tersasar jauh dari bajet la..senang..tak de la cheqna membeli sesuka hati je....incik tunang pun kagum bila cheqna tunjukkan buku ni kepada dia...hehehehe...katanya incik tunang..nanti boleh tunjuk kat anak2 pulak...insyaallah =)
agak2..boleh kot pasangan2 ke..mak ayah ke buat cam ni..senang hehehe..bagi cheqna la senang...bagi orang lain cheqna tak tahu =)
cheqna kan menteri kewangan yang bagus..hahahahaha 

49 comments:

  1. cheqna...lepas perbelanjaan bertunang..
    kena sambung perbelanjaan berumahtangga lak..
    baru ada kesinambungan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang...skang memang buat perbelanjaan utk berkahwin r ni..dalam buku tu semua ada..apa perbelanjaan yang dah dibuat...tarikh...beli apa...hehehehe

      Delete
  2. Siang tadi Along bawa mama dan ayahnya pergi beli kain untuk buat pakaian sedondon untuk seluruh isi sekeluarga (4 ahli keluarga seramai lebihkurang 20 orang). Itu sahaja dah habis lebih RM800.00 - belum tempah pakaian lagi. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk upah jahit entah berapa pulak habis ye ma

      Delete
    2. bagus cheqna buat list mcm tu..kita taulah pengaliran duit kita tu bape n kemana...dulu masa akak kawin, abah akak yg buat mcm ni..

      Delete
    3. betul2
      at least cheqna tahu mana perginya duit cheqna..hehehe

      Delete
  3. betul tu cheqna..penting kita buat senarai semak tu..tak kiralah kewangan ke,atau kerja yg nak diselesaikan ke,,mudah kije,
    psst-tak mo kelim ke hehe

    ReplyDelete
  4. Buat apa2 sekalipun, budget memang penting. Baru tau ke mana duit tu mengalir, taklah nanti dok pikir2 apa yg dah dibeli dan apa yg belum...

    ReplyDelete
  5. ada checklist mmg senang. kalau tak mula terfikir ada benda tertinggal la apa la. akak dulu pun ada checklist barang cm tak tulis prices je sbb semua tajaan. ngeee...

    ReplyDelete
  6. setuju gak dgn cara ni.. y penting kt nmpak budget kt ke mana kan.. lya pon smpai skrang..tiap2 bulan utk belnja bulanan tmasuk y wajib n y x wajib, smuanya tulis manual gini je..mmg nmpk kmana duit tu pergi..walaupun isi minyak..smua msk buku.. btlla mcm cheqna kta, bkn nak claim k apa..tp lbh pada nk tgk budget kan.. at least.. tiap2 bulan tau nk balance kan duit x nak mbazir.. biasalah..tiap2 bln ada j perkara y bkn mjadi keperluan pon nak beli kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu cheqna...walaupun tak grand, tapi sebenarnya kita belanja tetap byk kan...benda2 kecik2 pun kalau dihitung, jadi byk belanja dia...dlm tak sedar, sebenarnya byk jugak kita berabis walaupun bertunang simple je pun...

      Delete
    2. @lyafrina
      betul2...
      cukup bulan ternganga tengok belanja yang dah kita buat..ekekeke

      Delete
    3. @wahida
      meme la kak eh...
      senang sebenarnya wat cam ni =)

      Delete
  7. bertuah suami cheqna nanti, dapat isteri pandai atur perbelanjaan harian. Keep it up cheqna...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia dah cakap..
      segala urusan kewangan cheqna akan uruskan
      dia akan bagi duit je....=)

      Delete
  8. bila ikut list yang di bajetkan tak la tersasar perbelanjaan,bgus la cheqna ni.

    ReplyDelete
  9. CheqNa

    memae patut pun keno ado buku catitae lagu nie
    at least kito tahu pitih kito abih mano ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yolo doh..baru tak tergaga duk tanyo pitih habis kot mano hehehe

      Delete
  10. Masa tunang dulu buat gak tapi separuh jalan, duk sibuk lupa nak tulis anggar2 kasar je..bagus tul cheqna ni, teruskan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cheqna buat lagi..
      siap tulis hari sekian sekian beli nape..berapa rege..=)

      Delete
  11. memang baguih buat sangatkan.. memang ikutkan petua financial planner gituler.. baguih teruskan...

    ReplyDelete
  12. sistematik..bagus..baru tau kita belanja bape kan..

    ReplyDelete
  13. memang kena buat pun, kecualilah kalau duit menimbun atau pun semua gotong royong oleh orang2 kampung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau duit menimbun pun cheqna akan buat jugak sebab nak tahu berapa habis

      Delete
  14. memang kena ada check list nieh, kalu x, byk yang lari dari perancangan n bajet... jadi lah caca merba.. hehe

    lepas ni leh buat check list untuk kenduri potong jambul anak lak kan.. hehe

    ReplyDelete
  15. dulu ajee siap simpan resit.. siap key in dalam komputer kire dalam excel.. hahah
    lepas tu bila total up terus rasa nak pengsan. checklist memang penting. ajee da ada checklist pon masih ada yang tercicir. kalau takde gak lagik la banyak yang cicir kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha tang fengsan yang besh tu
      tapi at least kita dah ada bajet kan..senang sket

      Delete
    2. yup.. bukan suka2 membeli.. tp kene buat bajet dulu. lepas tu masa beli baru boleh compare yang kita bajet dengan actual expenses tu matching ke kurang ke terlebih ke.. kalau kurang kira alhamdulillah tp bila terlebih belanja tu yang fengsannnnnn

      Delete
  16. betul la chegna.. belanja harian pun leh wat camnih.. senang nk tgk mana duit kite laburkan.. hehe..

    ReplyDelete
  17. bg yg berdisiplin mmg bagus.macam sy nie moodnya sekejap kelaut.so time rajin je nak tulis,mana boleh..dh tak bagus.haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha...
      atas masing2 kan..cheqna memang rajin....sebab nak tahu berapa jumlah yang habis...

      Delete
  18. Semoga dimudahkan semua urusan ke arah mendirikan masjid Cheqna dan tunangnya. AMin...

    ReplyDelete
  19. tak buat pun cheqna, coz manyak gune loan Pa n Ma, hahahaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. beshnya ada loan ma n pa..
      cheqna semua guna duit sendiri =)

      Delete
  20. haah...btol tu ..elok ade buku check list ni ..saya pun ade wat gak dulu :))

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~