Jan 30, 2012

~ macam diari la pulak ye..~

assalamualaikum
cerita on Jumaat 27 Januari 2012
cheqna alone kat umah..sebab ma n ila serta ira balik kelate on hari khamis..cheqna tak dapat join sbb diorang balik time cheqna keje lagi...takpelah..at least adik2 ada...tak la ma balik sensorang...
jadinya hari jumaat tu macam biasa la...kemas umah..basuh kain baju...iron kain baju....pastu mood rajin masak ada menyeru masuk dalam tubuh cheqna..jadinya cheqna masak sup ayam..dan tetiba rasa macam rajin nak buat kuih butir nangka..kenal kan kuih butir nangka tu????kalau tak kenal...ni haa rupanya...
cheqna rembat pic ni dari google...malas nak snap sendiri punya..hahahaha..masa bagitahu incik tunang cheqna buat kuih ni..incik tunang siap tanya " amik mana buah nangka??" muahahaha golek suker...bila cheqna terang kat dia..jawab dia "mana abang tahu  bab2 kuih muih ni" hahahaha
siap masak...bagi la kuih ni kat umah sebelah sket..pastu macam masih banyak kan....ermmm...g jenjalan umah incik tunang la...cheqna pun msej incik tunang...dan incik tunang mengizinkan...lagipun boleh tengok mak incik tunang yang demam....
so..cheqna g la umah incik  tunang..dalam kul 330pm sampai..bawak kuih ni ler...cheqna kalau g umah incik tunang....tak sembang ngat ngan incik tunang..lebih banyak sembang with mak,kak n adik incik tunang sambil main2 ngan anak buah incik tunang..incik tunang buat keje dia...tak dela kami ni berkepit je..hehehehe..
pastu ajak adik incik tunang makan sup...sekali ngan anak buah incik tunang, akmal 4 tahun...kami g ler..sampai kedai tu tutup..amik ko....last2 g makan ICT aka Ikan Celup Tepung..
balik cheqna g hanto mr black ke car wash..tinggalkan kete...suh incik tunang datang amik...dekat je pun..kat HKS aka Hock Kee Seng Gong Badak...balik umah cheqna solat asar...kul 6pm mr black dah suci...so cheqna mintak adik bongsu incik tunang hantarkan sebab incik tunang time tu ada kawan dia datang..
lepas bayar..baru nak stat kete..incik tunang kol..bagitahu tak yah balik lagi sebab dia nak minum ngan cheqna..nak sembang2...sebab masa kat umah memang incik tunang tak sempat nak layan cheqna..jadinya kami minum kat situ gak..kat HKS..incik tunang makan roti payang ngan kuah kambing cheqna minum je..sebab perut masih full..kul 715pm cheqna balik...
sampai umah..cheqna mulakan xtvt..xtvt apa??xtvt membuat apam polkadot..hahahaha..dah lama nak buat tapi terkandas sebab tak jumpa ovalete...jadi masa tunggu incik tunang datang amik..kami masuk HKS jap cari ovalet...
kung kang kung kang kat dapur..nah..hasilnya...tapi cheqna golek suker.....
tak nampak erk??
hah amik ko...tang mana polkadotnyer tak tahulah...bentuk memang failed ok.....belok pinggang2..sebab cup kecik sangat..lupa nak beli..ni pun cup yang mak incik  tunang bagi..walaupun rupa failed...rasa mabeles hokeh...bukan cheqna kata..tapi si pemakan yang kata...=)
siap kul 11malam...mandi2..solat dah dibuat awal2...terus tido..sebab esoknya (sabtu) cheqna ada aktiviti lagi besh....tunggu.....

29 comments:

  1. cikna g HKS ari cuti ker?kalu hari keje boleh kiter jumpa..kilang sy keje dkt la ngan HKS..mesti lalu kut depan tu kan..kan..

    ReplyDelete
  2. aktiviti ape yg lagi best tu?
    aktiviti makan2 kan..kan..heeeee~

    ReplyDelete
  3. Salam Cheqna,

    Kak Ros tak pernah dengar dan makan pun kuih butir nangka ni.....boleh bagi resepinya ka...?

    ReplyDelete
  4. rupanya takde, yang penting ada rasa..post sikit kt kty eh

    ReplyDelete
  5. buat banyak kali baru berupa kot...but ok la feedback marbeless...saya tak pernah tahu kuih nape tadi tu nangka..hahhahaha jakun nehh

    ReplyDelete
  6. Kuih apam tu...color die! Cantik!

    Bila cheqna cite psl kuih, tetiba sy dok teringat kat puteri mandi. Sedapnya!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  7. kalu cheqna x letak pic butir nangka tu pon masz x tahu.. huhu

    ReplyDelete
  8. oooo kiter panggel kuih ni badak berendam.. amboiii cik apam tu, meriah btol kalernyer

    ReplyDelete
  9. kuih butir nangka tu lama lia tak mkn. dulu dok kelate rajin beli kat mokcik tu.. hihii

    ReplyDelete
  10. sy minat apam polka dot tu..cheqna..haha..tapi xpandai wat..comel..cantik je..sayang nak makan..huhu

    ReplyDelete
  11. untung encik tunang sebab ceqna rajin masak..kan??

    ReplyDelete
  12. tiba2 rasa teringin plak nak makan tu..
    order boleh?
    heheheheeee

    ReplyDelete
  13. cikdah
    ikut dang..kene molek time cheqna cuti cheqna g...kalu ada kije la...insyaallah lain kali cheqna hello

    ReplyDelete
  14. ros
    kak...cheqna dah bagi resepi kat ruangan komen akak =)
    harap dapat membantu...

    ReplyDelete
  15. attys
    belum sempat sampai ke akak posmen dah telan dulu hehehehe

    ReplyDelete
  16. bitt
    hahahaha
    tak tahu ke??
    xpe..skang dah tahu kan??=)

    ReplyDelete
  17. pok amai2
    puteri mandi adalah kuih wajib cheqna masa bulan poser
    memang sedap =)

    ReplyDelete
  18. maszmadi
    oh ye ke...
    mungkin lain tempat dipanggil lain kot nama kuih ni

    ReplyDelete
  19. tiramisu
    nanti cheqna nak buat lagi...mesti ada rupa pasni
    hahahaha

    ReplyDelete
  20. mie
    hahahahahaha
    tak sanggup nak terima order =)

    ReplyDelete
  21. Laaaaa.., aku ingat tadi bubur kacang yang warna hijau... green peas tu... hahaha

    ReplyDelete
  22. wa..cheqna pandainwat kuih....bestnya....butir namgka tu sedap...mula blajar makan masa blajar kat kuantan dulu :))

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~