Jan 31, 2012

~ cheqna tidak sezalim itu...masih punyai hati dan perasaan ~

assalamualaikum
kita ni hidup bukan muda sokmo...bukan comel sokmo..bukan kaya sokmo...bukan berumur 20 tahun sokmo...bukan berumur 30 tahun sokmo..bukan sihat sokmo....hah amik...berapa banyak sokmo  ni....hahahaha
nak kongsi satu peristiwa yang cheqna alami...cheqna ni bukanlah jenis kejam sangat...memang cheqna garang ..bekeng...tapi bergantung pada tempat...keadaan dan jugak pada orang...bukan semua tempat..semua orang..semua keadaan cheqna bekeng..nope...kalau tempat dan keadaan serta orang memerlukan cheqna bekeng..memang siap r..orang tak berani nak tegur la...
gambo memang ada kaitan ngan citer cheqna ni..ok duk molek2..nak citer ni.....
pada suatu hari.....ala2 masuk pertandingan bercerita zaman sekolah rendah dulu2 =)
hari tu..cheqna g pejabat pos...nak sambung lesen kete...cheqna ni tak dop lesen motor ye tuan2 dan puan2..jadinya beratur la kat pejabat pos ni..masa ni tak guna sistem nombor lagi...masa tahun 2008 kalu tak silap..cheqna ingat sebab masa kejadian ni SAHABAT cheqna masih keje 1 opis ngan cheqna..sebab dia pun ada time kejadian ni...dia yang temankan cheqna...
masa tengah beratur..ada makcik..errmm...nenek kot cheqna boleh gambarkan...umur dalam 6o++, beratur ni...depan cheqna...nak kuarkan duit ASB or masukkan cheqna tak sure..cuma nampak buku ASB tu la...masa sampai giliran dia...mungkin nenek ni tak isi kot borang keluar/masuk duit tu..sebabnya kerani tu marah2 nenek ni...dengan nada suara yang sangat kuat...orang trg kata mecok monggoh..means membentak2 kot kalau bahasa luar dr trg ni..sangat kesian dengan nenek ni..dahlah dia bukannya kuat lagi..uish..cheqna yang dengar kerani tu marah2 membebel...cheqna jadi panas...sakit hati...sudahnya...
" eh kak...tau dop mok ni orang tua...beng wat lebih2 kurang ngat...doh dia dok reti..tolong la isi...hok tu pun nak bising...kak ingat kak muda sokmo ke???kak pun tua gok kekgi heh...saya harap kalu kak panjang umur orang wat ke kak lebih teruk dari ni..masa tu baru tau langit tinggi ke rendah.." cheqna marah akak tu weh...akak tu lebih kurang umur 40++ la....sebab apa cheqna berani sound macam tu??sebab cheqna sangat sakit hati...doh la nenek ni terkebil2..macam takut je bila kerani tu marah...kalau anda berada di tempat cheqna mesti anda semua akan buat macam tu jugak kan...
tau reaksi kerani tu???
senyap tak terkata pape...sudah cheqna sambung lesen...cheqna pun bagitahu kak tu
"kak...kita ni kalau nak orang hormat kita..kita kenala hormat diri kita sendiri dulu...saya mintak maaf sebab marah kak tadi....saya geram...ce bayang kalu mok kak orang layan gitu...gane perasaan kak?trma kasih kak..assalamualaikum"
terus cheqna blah...
dan dengar kata..lepas kejadian tu...akak tu dah kena tukar....sebab apa...wallahualam...
yang penting...sape pun kita...hormatla diri sendiri dulu..tu yang penting....dan cheqna tak pandai nak marah2..nak maki2 orang..apatah lagi kalau orang tu dah tua...tapi depends gak..kalau orang tua yang tak reti bahasa memang kena r...

38 comments:

  1. sepatutnya jadi front counter ni, tak boleh lah mcm tu, kesian ke makcik tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat kesian..memang failed r jadi front counter ni

      Delete
  2. mmg patut pon cheqna tegur.. buat pengajaran pada kakak tu n org2 yg seangkatan dengannye..

    ReplyDelete
  3. maybe dia kena pergi training Customer Service

    ReplyDelete
  4. mmg tak ada budibahasa..
    kalau kakain pun geram jugak...

    ReplyDelete
  5. ish.. ape la kan..tu namanya x profesional.. dia kene tgk situasi kalau nak marah.. tak matang beno!! geram sy!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cheqna terlebih geram la tu..tu pasal jadi marah macam tu..sakit hati sangat

      Delete
  6. asalam ... salam kenal ... saya new bie ... dah follow blog ... sudilah kira nyer follow saya plakk ..tq.

    ReplyDelete
  7. memang elok pun cheqna tegur.duduk dekat kaunter tak sepatutnya ada sifat sebegitu.

    ReplyDelete
  8. nanti ptg kite baca ,... nk gerak pi klinik ...dah..hehehe tak baca pun nk tgal komen kan...

    ReplyDelete
  9. kalo akak pun akak ckp mcm tu okey!itu kurang ajar name nyer...

    ReplyDelete
  10. sokmo gitu hok jaga kaunter..wahi ngat mecok ..dok au kale lasung...masam catung nok marah mende dok au..sian mokcik tuh..
    ni org jenis perasan ye muda sokmolah ni..kan ketgi ye tua, mesti xdok org tolong..akak kaunter sila berhemah lain kali..ahahah panjang lebar plak ambe komen..

    ReplyDelete
  11. cayalah cheqna..berani sungguh. Memang kerani pos berlagak sokmo.tak suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila geram...memang cheqna akan bertukar menjadi hulk hogen..hahahaha

      Delete
  12. Waaa.... mama sukalah keberanian Cheqna tu.

    'Baru ada akai' bak kata oghang utagha. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. cheqna bayangkan yang kena marah tu ma cheqna..tu cheqna jadi geram tu

      Delete
  13. cayelah chegna.. proud of u.. tp kdg ader gok hok jaga counter feel macam nih.. penoh gok kene.. kite tanya elok2 jawab nok maroh2.. terus kena sembur ar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerani tu dulu jabat pos ajil.lening dok tau r mana

      Delete
  14. cayalah cheqna mmg patot pun...dia malukan nenek tu depan org ramai, kalo dia dimalukan, terus berenti keje kaw kaw cheqna bagi, heeee~

    ReplyDelete
  15. wah cheqna..tabik spring...bagus2....

    mmg kadang2 org yg keje kaunter ni berlagak ntah apa2....mcm tinggi sgt jawatan duk kat kaunter tu..ceh betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. geram ekpun kak sha..
      sakit hati ngat wase...base dok reti base gitu r..

      Delete
  16. oh yeah.... saya juga akan berkata benda yang sama. mungkin dalam cara penyampaian yang berbeza

    ReplyDelete
  17. ish-ish,,biasa kerani kaunter ni manis je mulut dia kan..huhu..maklumlah org tua,,baguh gok cheqna wat gitu,,jupo buku nge ruas..wat tok heran org lain sgt,,,tanya dia watpe gitu,,bos dia tok wi gaji ke ya bekeng sangat huhu

    ReplyDelete
  18. cheqna..kesian org yg kena marah tu..tentu sedey yee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sape kak???kerani tu ke???biar....dia marah nenek tu lagi sedih...

      Delete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~