Dec 6, 2011

~ al fatihah ~

assalamualaikum
hari ni..6 Disember 2011..maka genaplah 9 tahun arwah abah meninggalkan kami semua...al fatihah..moga arwah abah berada bersama kekasih2 Allah..amin
9 tahun dulu..
1 Syawal 1424h..jam lebih kurang pukul 8 pagi..kami menerima berita kematian arwah..masa arwah hembuskan nafas terakhir, ma ngan adik bongsu ada bersama..setelah sebulan berada di HSNZ..akhirnya arwah pergi meninggalkan kami sekuarga...ma masa tu umur 37 tahun...cheqna 19 tahun...arwah sakit 3 serangkai..
patutlah...dalam tempoh 40 hari sebelum arwah meninggal..arwah selalu cakap...hari raya nanti ramai orang nak datang ke rumah...arwah mintak rumah dipasang tikar getah baru...beli sofa baru..paling kami terkesan..bawah bilik adik kembar cheqna..arwah mintak dikosongkan...jangan ada pape like tayar yang tak dipakai ke...rak kasut yang tak dipakai ke...arwah mintak dikosongkan...rupanya di bilik itulah arwah dimandikan buat kali terakhir..
sebulan kami kat HSNZ..kami 4 beradik exam dalam kesedihan..cheqna STPM..adik kembar SPM dan yang bongsu PMR...memang masing2 terpaksa bergantung each other r..dengan bulan poser lagi..sebab ma memang stay kat HSNZ..jadi kami 4 beradik kena pandai2 bawak diri r...habis exam terus kami berkampung di HSNZ jugak..
ingat lagi masa mula2 arwah ajak cheqna hantar dia ke Hospital Hulu Terengganu sebab arwah kata dia tak larat sangat..demam...so cheqna g sewa kereta..almaklumlah masa ni kami mana ada kereta..cheqna hantar arwah ke hospital..doktor2 kat hospital ni tak dapat kesan pape...kami tak puas hati bawak g HSNZ...rupa2 nya arwah terkena jangkitan kuman dalam darah...masa tu kami tertanya2 how come doktor2 kat hospital hulu tak dapat detect...lepas bawak ke HSNZ tu la keadaan arwah tak stabil..sebulan berada di CCU dan akhirnya pada pagi syawal...arwah pergi meninggalkan kami semua...
cheqna baru berusia 19 tahun masa tu..jadi semuanya cheqna fikirkan untuk ma dan juga adik2...untuk diri sendiri??memang tak r..kapel2 pun memang tak r masa tu..sebab keluarga first kan..kalau orang lain..time2 umur macam cheqna mesti sedang enjoy with kawan2..kapel2 kan??tapi cheqna tak pernah berpeluang merasa semua tu....memang hanya keluarga....cheqna dapat masuk U kat Trg..UMT..syukur sebab dekat...setiap  minggu memang balik umah sebab nak pastikan ma dalam keadaan baik...adik cheqna yang kembar tu bawak diri sampai ke Perak sebab sedih sangat...sebab mereka berdua memang rapat ngan arwah..adik bongsu kat Sekolah Sains Terengganu..so, semua cheqna yang handle...betapa susahnya..hanya cheqna yang tahu...kadang teringin gak nak bersama kawan2..nak bercinta..remaja kan...tipu r kalu cheqna kata cheqna sikitpun tak ada perasaan cam gitu...tapi keadaan cheqna tak mengizinkan..bagi cheqna keluarga didahulukan...cheqna yakin..kapel2 semua tu akan sampai jugak bila tiba masanya...
kehidupan kami memang perit....dengan ma yang belum mencecah usia 40 masa tu....dengan banyak mende ma tak tahu...semua cheqna kena ajarkan...dengan ilmu2 hitam yang orang cuba kenakan ma...macam2 mende la...tapi alhamdulillah..Allah bersama kami...semuanya kami dapat harungi.....
dan alhamdulillah...hampir 9 tahun ni...semuanya kami lalui bersama...susah senang....kesusahan yang pernah kami alami mengajar kami lebih menghargai kehidupan ini....hanya yang pernah alami je tahu camana peritnya bila tiada lelaki yang patutnya menjadi pelindung pada kuarga...bukan senang tapi alhamdulillah...kami berjaya jugak harunginya..
6 Disember 2002..tetap dalam kenangan dan ingatan..al fatihah

22 comments:

  1. alfatihah.........
    smga kenangan bersama takkan luput diingatan...tabah n kuatkan hati.

    ReplyDelete
  2. Al-fatihah..semoga roh ayah cheqna aman di sana...cheqna seorg yg tabah...

    ReplyDelete
  3. Al-fatihah utk arwah. Semoga roh arwah tenang dan aman di sana.

    Sy takde pengalaman dan tak terbayang andai terjadi kat batang idong sy.

    =(

    ReplyDelete
  4. Al Fatihah. Semoga roh arwah tenang di sana diiringi doa anak isteri yang ditinggalkan. Amin.

    ReplyDelete
  5. Doa anak yang soleh akan kekal buat arwah.. Semoga arwah dikalangan org beriman

    ReplyDelete
  6. Al Fatihah


    semoga Cheq Na dan keluarga terus tabah mengharungi kehidupan ini

    ReplyDelete
  7. al-fatihah..sedey kalau ade kematian dalam keluarga :(

    ReplyDelete
  8. al-fatihah...ku juga pernah melalui kenangan itu...amin

    ReplyDelete
  9. Al-Fatihah..moga arwah ditempatkan dalam golongan orang yang beriman..

    ReplyDelete
  10. Alfatihah moga roh ayah dicucuri rahmat..
    dugaan nak senang ye ceqna..
    Alhamdulillah kepayahan dlm merempuh perjalanan hidup tu dpt dilalui dengan tabah ..syukran ceqna berhati cekal, moga hari2 seterusnya sentiasa ceria dan membahagiakan..amin..

    ReplyDelete
  11. sedih aku baca n3 ni...sbb aku pun pernah merasa kehilangan seorang ayah...

    al fatihah utk arwah...semoga rohnya ditempatkan bersama org2 yg beriman...amin...

    ReplyDelete
  12. Al-Fatihah..utk arwah ayah abah, ayah mertua, ayah Cheq na dan semua umat islam yang dah meninggal dunia..amin

    ReplyDelete
  13. Al Fatihah...

    Jadi cheqna ada adik kembar lah ya? Macam mana dia SPM, u STPM?

    ReplyDelete
  14. Al-Fatihah.... daripada-Nya kita datang dan kepada-Nya kita kembali

    ReplyDelete
  15. daddyziyad
    adik no 2 dan no 3 yang kembar..bukan cheqna..

    ReplyDelete
  16. untuk semua
    terima kasih atas doa dan al fatihah kalian =)

    ReplyDelete
  17. Al Fatihah,bersyukurlah masih di kurniakan ayah yang sihat.

    ReplyDelete
  18. Al-fatihah utk arwah ayah chegna.. semoga rohnya ditempatkan di kalangan org2 yg beriman.. syahdu lak pepagi baca entry chegna nih..

    ReplyDelete
  19. Insya-Allah arwah abah tenang di sana andai anak-anak yg 4 ini sentiasa menjadi anak yg soleh/solehah. Doakan dia di sana..

    Alfatihah...

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~