Oct 2, 2011

~ luahan hati seorang wanita~

assalamualaikum
pernahkah hati seorang wanita diselami???
wallah..tajuk...amendenyer??bukan luahan hati cheqna ok....ni saja nak share selepas ada seorang teman mengadu...serta meluahkan isi hati dia pada cheqna...berkongsi apa yang dia rasa selama ni..biasala..kita ada ketikanya perlukan seseorang untuk kita luahkan apa yang kita rasa kan??ada yang suka curah/luah/tulis kat diari..terpulang pada masing2...
hati dan perasaan kita??pernah kah kita selami sedalam2nya???jangan mengharapkan orang lain yang selaminya..kita sendiri..pernahkah kita selami apa yang kita nak sebenarnya???cheqna kadang2 tak dapat cakap apa sebenarnya yang cheqna nak..yang cheqna inginkan....ada ketikanya lah..bukan sepanjang masa..
kata teman cheqna..kadang2 dia sendiri keliru..dan kadang2 dia juga lemah dengan pandangan orang terhadap dia....
kalau dulu..cheqna sangat concern dengan apa yang orang akan kata ke cheqna untuk setiap perkara yang cheqna buat...tapi skang...cheqna tak kisah...kata la apa saja...sebab yang rasa..yang alami...yang lalui adalah cheqna...orang2 yang berkata bukan2 tu bukan mereka yang bagi duit kepada cheqna...bukan mereka yang bagi makan kepada cheqna...nak2 kalau mereka2 yang tak tahu hujung pangkal..main kata sesedap rasa je...memang cheqna tak amik port r...apa yang penting...diri cheqna...kehidupan cheqna dan juga orang2 terdekat ngan cheqna like family...dan juga rakan2 yang rapat ngan cheqna....bagi cheqna..kalau kita ni asyik duk dengo apa yang orang kata je..memang tak leh hidup r kita...macam kisah dulu2 yang pasal dia ayah dia n keldai tu...dia naik keldai salah...ayah dia naik keldai salah...dua2 naik keldai salah...dua2 tak naik keldai pun salah..habis apa yang betulnya kan???so...janji kita tahu apa yang kita buat tu betul...dan tak melanggar hukum allah...cheqna rasa tak salah..mulut orang memang tak leh berhenti untuk bercakap...
ape yang penting bagi cheqna....diri kita..pasangan kita..ahli keluarga kita serta orang2 yang terdekat dengan kita tahu apa yang kita buat..itu sudah cukup..kita kena kuat..kalau kita sendiri yang lemah..hurmmm agak susah sket la tu..
hati kita....kita je yang tahu...pasangan kita pun belum tentu dapat tahu dan dapat selami hati dan perasaan kita...dan paling sadis kadang2 kita pun tak dapat selami hati dan perasaan kita kan kan kan?? 
jadi..kita kena tahu..faham dan mengerti apa sebenarnya yang kita inginkan..selamilah hati dan perasaan kita sendiri...jangan mengharapkan orang lain faham dan menyelami hati dan perasaan kita seandainya kita sendiri belum berupaya memahami hati dan perasaan kita..err...pening ke??tak kan???? 

16 comments:

  1. weh... walau sedalam mana pun diselami, hati wanita tetap masih misteri...

    macam lubuk Marina Trench .. hehehe

    ReplyDelete
  2. hati dan perasaan tu kdg2 memang sukar difahami...kan

    ReplyDelete
  3. always confusing....kadag2 penat dgn dri sendri bila kita xtau apa yg kita nk...
    atau,kita sndri yg fikir complicated???ntah la...hormones kot..tp tula,x tenag slagi x dapat apa yg kita nk kn...huhu..

    ReplyDelete
  4. betul tu cheqna, yang penting diri kita, keluarga kita, pasangan kita kenal dgn kita, tahu apa yg kita rasa.

    Orang lain pedulikan, biasalah mulut orang ni mmg tak boleh ditutup, lama2 nanti diam juga...

    ReplyDelete
  5. kadang2 kita pun tak tau apa kemahuan kita sebenarnya..dan apa tujuan hidup kita...

    ReplyDelete
  6. Amboi cheqna..dasat ni..mcm ahli falsafah dah abah tengok..hehehe

    ReplyDelete
  7. wida
    yup..kita sendiri susah nak faham apatah lagi orang lain =)

    ReplyDelete
  8. docmuda
    sekali sekala ok...
    tapi kalau all the time tu..susah sket r.
    jangan sampai macam tu ye..=)

    ReplyDelete
  9. ~yus~
    yup..yang penting tu la...
    orang2 terdekat ngan kita...=)

    ReplyDelete
  10. ~asha~
    kak sha...
    kalau sampai dok tahu tujuan hidup tu parok doh tu...jangan kak weh =)

    ReplyDelete
  11. imanshah
    sometimes mende tu normal..kalau all the time bahayo tu...
    royak senghoti ni =)

    ReplyDelete
  12. abah
    amin...
    moga2 jadi la ahli falsafah yang berjaya suatu hari nanti...
    =)
    jangan falsampah sudah..=)

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~