Oct 31, 2011

~ Doktor cintakah daku??~

assalamualaikum
ada seorang klien..remaja..kol cheqna...soalannya : apakah yang perlu dilakukan bilamana dia mencintai lelaki yang tak mencintai dia...ok..banyak yang klien cheqna citerkan...dan cheqna wat rumusan la dari apa yang diceritakan...mungkin apa yang cheqna sharekan ni sedikit sebanyak dapat membantu pembaca blog ini...yup..kebanyakan yang cheqna tahu pembaca blog cheqna ni dah berkeluarga...dan mungkin ramai silent reader cheqna yang masih remaja....tegur2 la cheqna =) semua ni untuk panduan bersama...termasuk diri cheqna la 
pertamanya...perasaan cinta itu sebenarnya adalah anugerah dari Allah..sangat indah apabila dianugerahkan perasaan itu...ingat...pertemuan antara kita dengan pasangan adalah aturan dari Allah..dan seandainya perpisahan terjadi..itu juga aturan dari Allah..sebagai hambaNYA..siapalah kita untuk menolak ketentuan yang telah ditetapkan untuk kita...konsep REDHA perlu ada dalam diri..
sungguh indah bila perasaan cinta yang wujud itu turut sama dirasa oleh orang yang kita suka..orang yang kita cinta...kan???tapi bukan semua orang bernasib baik...berpeluang merasai dicintai selain mencintai..sangat sakit bila hanya kita mencintai...sedangkan kita tak pernah dicintai...penat bila hanya kita menghargai hakikatnya kita tak pernah dihargai...tapi..itulah sebenarnya kehidupan...bila kita kenang balik..mesti kita akan senyum sendirian...
pada awalnya...memang saling mencintai......dunia ini bagai kita yang punya...makin lama..makin banyak ketidaksefahaman yang wujud....bersabarlah..dan bertindak bijaklah..kerana setiap hubungan yang kita jalinkan itu ada halangan serta ujian dan juga dugaannya..cheqna pun ada ujiannya....malahan pasangan yang dah berkahwin pun tentu tak terlepas dari menghadapi ujian dan dugaan kan???kita yang kena kuasai ujian..dugaan..masalah yang dihadapi..bukan membiarkan ujian..dugaan ataupun masalah yang kuasai kita...
mungkin bila pasangan kekasih beralih/berubah sikap...ada yang tak kena...berbincanglah..luahkan apa yang dirasa...jangan dipendam...buruk padahnya...komunikasi itu penting...dan komunikasi bukan sekadar komunikasi semata2...komunikasi biar jelas dan terang...agar segalanya terjawab...jangan hanya membuat telahan ataupun andaian sendiri..dapatkan penjelasan....
kalau pada awalnya lelaki menolak untuk memberi penjelasan...beri dia masa terlebih dahulu..seminggu mungkin...kalau lepas seminggu masih juga tak memberi penjelasan...bertindak bijaklah...jangan sampai 'digantung tak bertali'..lelaki kena ingat..sabar wanita ada hadnya...wanita memang nampak lembut..tetapi sekali keputusan yang wanita ambik...susah untuk berpatah balik...
kalau 'perasaan' itu sudah tiada..jangan diseksa lagi pasangan....jangan hanya fikirkan demi diri sendiri...selain perasaan sendiri..perasaan pasangan perlu juga difikirkan...lelaki memang dikurniakan kesabaran yang tinggi dan bijak membuat keputusan....tapi bertindak bijaklah....jangan diseksa pasangan..jangan memberi harapan palsu pada pasangan...kalau sudah tidak dapat meneruskan hubungan....berterus teranglah...wanita pasti akan dapat menerima hakikat kehidupan....cuma mungkin cepat atau lambat je dapat terima kenyataan hidup...
mencintai dan dicintai...menyayangi dan disayangi...sangat besh...cuma bukan semua orang berpeluang merasainya...sekiranya anda mempunyai peluang itu...hargai sebaik mungkin...jangan menyesal kemudian hari...cheqna cakap ngan klien cheqna ni...perasaan kita...kita yang rasa..bukan orang lain....cheqna boleh bagitahu apa saja...tapi hanya klien cheqna yang berhak buat keputusan untuk hidup dia....yang penting kita tahu apa yang kita nak......bukan orang lain...
errr....dah macam doktor cinta plak cheqna ok..sila buat muka menyampah skang  yelah yelah..cheqna bukan pakar pun...just sekadar berkongsi je...pendapat dan pandangan kita tak sama ye...=) 

26 comments:

  1. Ada bakat jadi doktor cinta, anak mama ni. :)

    ReplyDelete
  2. mama
    hehehehe
    *malu..sambil nyorok bawah meja*

    ReplyDelete
  3. Bagus cheqna, walau belum berumahtangga tapi kenyataan cheqna benar dan eloklah jadikan panduan...

    ReplyDelete
  4. cinta-kasih-sayang.. punyai maqam masing-masing.

    letakkanlah tiap satunya pada maqam yang sepatutnya, pasti indah hidup ini.

    tu jer perkongsian dari hamba.

    ReplyDelete
  5. kakzakie
    alhamdulillah....banyak membaca serta berurusan dengan klien2 menjadikan cheqna adalah sedikit ilmu untuk dijadikan panduan...=)
    insyaallah akan diaplikasikan dalam kehidupan seandainya cheqna mendirikan rumahtangga suatu hari nanti

    ReplyDelete
  6. wah pakar cinta ni...



    ------
    cheqna k.sha dah dpt pengasuh duk umah..tapi dia balik hari....

    ReplyDelete
  7. di overseas, memang ada job Love Doctor ni..dan memang buat duit..hehehehe

    ReplyDelete
  8. ~asha~
    besh gok prk jadi pakar cinta ni..=)
    ouh ye ke...lening susah sket kot nak caro hok stay ngan kita..dakpelah yang penting urusan kak sha begheh

    ReplyDelete
  9. amy
    boleh boleh...membantu setakat termampu =)

    ReplyDelete
  10. wah!! cayalah cheqna..... mesti budak yg bertanya tu terharu dengan jawapan yg cheqna bagi kan..

    ReplyDelete
  11. daddy ziyad
    ouh ye ke???
    cheqna kena banyak lagi membaca ni
    baru leh buat duit * keting..mata sudah kuar simbol duit* muahahaha

    ReplyDelete
  12. maszmadi
    tak tahulah....harap2nya dia dapat buat keputusan yang terbaik buat dirinya

    ReplyDelete
  13. tolong ajari aku tentang cinta,
    nanti aku upah kamu dengan kasih sayang...


    (bait2 dalam puisi aku)

    ReplyDelete
  14. ...senang cite, tnm dlm diri...klu takde jodoh yg nie, pasti akan ada yg lebih baik dr skg.

    Perit bila menyintai org yg tidak mencintai kita tp apa guna, kan?

    Hiks~

    P/S - Bg sy, advice yg berupa tegas adalah terbaik dr berlembut kata krn hati kita, klu dah suka...keras sgt nak terima advice org lain. Huhuhuhu.

    ReplyDelete
  15. aku
    owoh..ingatkan suruh sungguh sakni..
    baru nak koya2..
    muahahahahaha

    ReplyDelete
  16. fara
    pemikiran kita tak sama kan..
    kalau semua berfikiran macam mommy mesti senang...
    hehehehe

    ReplyDelete
  17. qemaishak
    mano gak...kongsi pengalaman jah tu..
    nok kata hebak dok lagi..ramai lagi hok lebih hebat ni =)
    pepun tq..

    ReplyDelete
  18. cheqna...lpas ni kna tukar nick name la...tak guna cheqna dah ...tukar Dr.Love ...hihi

    ReplyDelete
  19. wah cheqna dh jdk doctor cinta lak.. pendapat cheqna tu betul la.. ku sokong.. :)

    ReplyDelete
  20. eelobor
    dok eh..
    pegawai psikologi je
    ngeeeeee =)

    ReplyDelete
  21. ct rahani
    sharing je..=)
    nak jadi doktor cinta kena banyak lagi belajar ni =)

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~