Oct 17, 2011

~ 13 Oktober 2011 - Episod 3 dengan kata lain...episod ngelas ~

assalamualaikum...
ye..skang sampailah kita di episod terakhir tentang pengembaraan cheqna ke Tasik Kenyir..wah ko cheqna...dandan pengembaraan tu...hehehehe
ok..dari Petang Island Resort..jam 845pagi lebih kurang...kami naik bot untuk menuju ke Lubuk Kelah...dalam 20 minit perjalanan menuju kesana..
sampai hati tak kenal cheqna yang mana satu...ni berhenti untuk dapatkan sedikit taklimat...dan juga kami dibekalkan dengan makanan ikan..wah tak sabar ni.....tapi bila diberitahu kena berjalan sejauh 1.7km...huh.....dahla dengan pakai baju yang ala2 cantik la jugak...ngan sandal biasa je...mati mak jema.....
ok..dah sampai...maka bermula la pendakian kami......
daki daki....redah je..dalam 1 jam jugak perjalanan...sebab ramai peserta yang dah berumur kan...tak leh la nak laju2 sangat kan...
akhirnya sampai...wah...dandan tau peserta ni...nampak tak tu???
banyak weh....amende??ingat cheqna takut ke sebab tak ada gambo cheqna dalam ni???ehhhh..see my hand okeh..
hah..korang mesti jeles kan??sebab puan norma dapat pegang cam gitu je ikan kelah ni....
nampak ikan2 tu kan???banyak weh.....sangat besh...
korang tak caya kan cheqna berani ngan ikan2 ni kan???tu..nampak tak tangan cheqna tu???masa ni sedang mencuba untuk memberi makan kepada ikan2 ni dengan meletakkan makanan dalam tangan...means bukan lempar cam gitu je makanan tu.....
hah....bukti jelas dan nyata.....cheqna was here...tak takut dan geli hokeh.....besh sangat..bila ikan2 ni makan kat tangan kita...like macam gusi baby je rasanya...besh pengalaman ni...
hah ko mak jema...nape mulut tu??hokeh...time ni..mak jema sedang menyanyikan lagu ikan la kaloi...hahahaha...ikan2 sini memang jinak...sampai satu tahap...ada peserta yang rendam muka dalam air...ikan2 ni tanpa segan silu g romen peserta tu..errr..maksudnya ikan2 tu g gigit bibir peserta tu..bantai gelak kami...
sangat syokk...anda jeles????? sila la jeles..untuk keterangan lanjut sila layari www.pirkenyir.com.my..sangat besh hokeh..
peserta lelaki je g kat betul2 lubuk..kena turun ngan guna tali...kami tak la kot....tapi ikut kata peserta lelaki memang ikan kat lubuk tu sangat2 besar.... 
maka...habislah sudah pengembaraan cheqna di tasik kenyir..pengalaman yang sangat besh....kul 230pm..kami bertolak balik...on the way balik...berhenti kat Pulau Herba..,diorang sempat minum tongkat Ali dan kacip fatimah...cheqna??tak la....sementara tunggu diorang layan air kuat kat pulau herba ni..cheqna melayan 2,3,4 orang peserta yang jugak tak naik ke pulau ni bersembang tentang satu topik yang sangat besh..apa topiknya???tungguuuuu...kata dah habis..ni bersambung plak..apa kes cheqna oi????arghh ghasak...tapi tajuk ni memang besh..sabo hokeh =)

22 comments:

  1. byknya ikan tu cheqna.... seronoknya dapat pegang ikan depan mata mcm tu....

    ReplyDelete
  2. Memang best bila dapat mandi dgn ikan-ikan confirm air mesti bersih kalau tak ikan tak mahu ke situ.

    ReplyDelete
  3. terasa nak cucuk ikan2 tu dgn buluh lepas tu panggang!..

    ok.. aku jeles sebenarnya...

    ReplyDelete
  4. beshnye cheqna!!! jinak sungguh ikan ikan kelah tu.....siap leh tangkap tu, tak hanyir ke tangan....

    ReplyDelete
  5. ok..ni best gilakk..

    selalu ikan kap je kan..ni iakn kelah u...
    waaa...tapi kene tunggu sufiyyah besar sikit..yabang tak allowed gi tempat2 gini..die kata kang ramai yg minat dgnbudak domok tu..huhu..terpaksalahlupekan jap kegilaan mcm ni.. =p

    ReplyDelete
  6. adarnadzmie
    sangat banyak...dan sangat besh..memula je macam takut..lepas tu tak nak balik weh..=)

    ReplyDelete
  7. kak zakie
    ya allah..suka sangat tengok ikan2 ni..air jernih kan....sangat besh..=)

    ReplyDelete
  8. aku
    kahkahkahkah
    sila la jeleh....
    oit...mana boleh wat macam tu kat ikan2 ni....dijaga hokeh..

    ReplyDelete
  9. emme
    hanyir la jugak...tapi yang tu tolak tepi...sebab sangat besh..

    ReplyDelete
  10. queen
    kalau nak datang better datang awal tahun...sebab tak perlu jalan jauh sangat....
    tapi memang besh hokeh....

    ReplyDelete
  11. wah..... bestnyer dapat bagi ikan makan dr tangan... tp mesti geli kan.. huhu

    ReplyDelete
  12. wahh best....ikan gigit2 kaki...boleh buang toksid kaki...

    ReplyDelete
  13. waa beshnyer...ala² cam kat fish spa gitu

    ReplyDelete
  14. maszmadi
    memula geli pahtu rasa macam gusi baby je..syok...=)

    ReplyDelete
  15. bitt
    part tu besh gak...
    menjerit2 gak kami...heheheh geli

    ReplyDelete
  16. sue
    ni bapak fish spa ni..
    hehehehe
    sangat besh

    ReplyDelete
  17. baik-baik cheqna..ikan tu gigit karang abis bakal pengantin nih..opss... :P :P

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~