Sep 7, 2011

~ waktu yang sesuai ~

assalamualaikum
seperti sedia maklum cheqna kan bab2 isi minyak kete memang failed..selalu kalau g pam station yang tak de attendan tolong isikan memang cheqna akan kuar balik r...lebih rela sampai opis dan mintak dak2 opis isikan..muahahahaha
ok..lupakan bab tu...skang cheqna nak tanya anda semua...biasanya anda akan isi minyak time bila??korang tak payah jawab time tangki kosong..tu memang dah tahap wajib isi..maksud cheqna..waktu aka masa aka jam kot...ala..time pagi ke..tengahari ke..malam ke...
cheqna ada satu tabiat selain tabiat tak pandai isi minyak...tabiat ini selalu menyebabkan incik tunang gelak besar ngan cheqna...dia selalu tanya cheqna amik mazhab mana...hahahahaha..apa tabiatnyer???
cheqna suka isi minyak waktu pagi...waktu hujan dan waktu malam...cheqna akan elak dari isi minyak waktu tengahari yang panas ceng ceng tu...sebabnya...
sebabnya adalah..time2 sejuk banyak minyak masuk..time2 panas angin je yang masuk...boleh gitu??sebab tu incik tunang bantai gelak sesungguh hati ke cheqna...arghh ghasak...dia gelak ke...dia guling2 ke...cheqna tetap tak kasi isi minyak time panas2...hahahaha rugi duit cheqna weh....kalau time pagi isi minyak 5 petak just 50 hengget je...kalau time panas 50 hengget tu dapat 4 petak je..rugi kan???cheqna dah buat perbandingan ok.....sebab tu cheqna tahu....
tapi tak tahulah pendapat korang camana..kalau nak gelak macam incik tunang gelak...sila gelak jauh2 okeh...

45 comments:

  1. time tangki kosong tapi kalo poket kosong takde maknanye cheqna tewwww.. ekeke

    ReplyDelete
  2. aa'ah kite pun tau kan cheqna...selalu time minyak abis waktu panas tengik camner, hehehee..mau tersadai tepi jalan, weh! hahahaha....

    ReplyDelete
  3. yeker....nasib baik kite pun slalu isi time nak p keje....

    ReplyDelete
  4. tak pernah isi minyak sb tak pernah bwk kete..sadis tak??

    ReplyDelete
  5. akak ada dengar ttg pendapat ni..
    elok isi waktu malam dan waktu sejuk.. :)
    akak mmg malassss isi minyak..
    kereta pernah mati sbab kehabisan minyak..hik2

    ReplyDelete
  6. hahahaha...ooo,cenggitu ek???baru la tau..hah!!betul la klu dah kaji..lantak la org nk gelak ke apa,yg penting save money....hehehe

    ReplyDelete
  7. ermmm.. akak pun ada dgr pasal tu gak.. tapi akak bantai jer masa mana yg sempat.. hehe

    akak dulu masa mula bawa kete pun tak pandai isi minyak.. takut pun ada.. lepas tu dah try sekali terusss ok jer... hehe.. yg pasti mesti stesen minyak dekat ngan opis dan rumah jer yang akak bolehh.. hehe.. yang len tak cuba lagi...

    ReplyDelete
  8. Petrol boleh dan mudah meruap.
    molekul2 dalam bentuk itu menyebabkan tekanan.
    cecair yg boleh meruap menghasilkan tekanan wap jika bekas tertutup.
    Dan kekuatan tekanan wap bergantung kepada beberapa pembolehubah, salah satunya ialah suhu.

    tak tau sama ada formula ini boleh pakai ke tak (pV=mRT) di mana p - pressure, T - temperature.

    memang ada kaitan antara suhu dan wap petrol yang terbebas, tapi kalau sampai satu takuk bezanya tu aku tak boleh nak komen la. macam banyak sangat la pulak. Satu liter petrol kalau meruap pada suhu lebih sikit dari suhu bilik dan pada tekanan atmostfere paras laut, mungkin perlukan ruang seluas sekurang-kurangnya satu bilik tetamu, bukannya satu tangki 40 liter.

    ReplyDelete
  9. eh.. cheqna.. sama la kita.. sy pun suka isi minyak time pagi.. mlm.. n time cuaca mendung/hujan.. tak mau isi time tgh hari.. betul laa.. kita berpegang pada mazhab yg sama... hehehehe... dulu amy ada keje kat petrol pam, memang pun, kalau isi myk tgh hari, angin je yang masuk byk.. wap panas lebih byk dari minyak.. so.. tak salah la kan.. mazhab kita nie...

    ReplyDelete
  10. oo gitu yer ikut kajian cheqna..boleh la nak tiru,save sikit :D

    ReplyDelete
  11. Women and car. Haha..

    Kena belajar 2 benda ni, penting:

    -isi petrol sendiri

    -tukar tayar bila pancit.

    ReplyDelete
  12. hana pon sama..prefer waktu pagi atau malam..time tgh sejuk la..tak tahu jugak kebenarannya tp memang rasa juga ada beza..

    ReplyDelete
  13. penah jugak dengar orang cakap macam tu ...elok isi pagi2 taua time sejuk....tapi saya tak pernah isi minyak pon..coz selalu cik abg yang isi...sy gi bayar je .....

    ReplyDelete
  14. suker isi time mlm. kalu isi pagi bederet nak menunggu

    ReplyDelete
  15. mama
    tu la...kalau fikir logik memang logik...dan bila sendiri alami memang percaya r =)

    ReplyDelete
  16. enme
    poket kosong??
    x dapat nak nolong hahahaha

    ReplyDelete
  17. emme
    bila naik kete..perkara pertama yang cheqna tengok adalah minyak..hehehe senang nak g isi =)

    ReplyDelete
  18. azren
    cheqna biasanya isi time pagi2 nak g keje r....
    malam2 sebab cheqna jarang kuar

    ReplyDelete
  19. mrs eady
    hah??/wah..besh r..
    cheqna biasanya attendan yang isikan.. x pun incik tunang yang isikan..=)

    ReplyDelete
  20. kasih redha
    uish..cheqna sangat takut kalau kete habis minyak..
    kalau tinggal 2 bar pun dah takut...hahahaha

    ReplyDelete
  21. doc muda
    ce kabo ke ustaz hensem awk tu..kompem dia gelepo suker....

    ReplyDelete
  22. misya
    cheqna plak time pagi..malam..dan time hujan =)

    ReplyDelete
  23. adarnadzmie
    cheqna memang tak akan isi r..incik tunang always marah2..sebab cheqna malas nak belajar isi sendiri walau dia selalu nak ajar..
    cheqna jawab "ada tunang wat gape kalu dok leh tolong isi??"
    hehehehe

    ReplyDelete
  24. aku
    cheqna memang tak pandai r bab2 formula ni...tapi itulah hakikatnya..memang beza sangat

    ReplyDelete
  25. SALAM SYAWAL,
    OH MACAM TU PETUANYA! LF ISI MINYAK BILA MINYAK DAH DEKAT NAK HABIS !

    ReplyDelete
  26. daddyziyad
    terima kasih..muahahahahaha
    betul doh tu

    ReplyDelete
  27. MB
    tu la gunanya ada lelaki disisi kita kan kan kan???
    *mati cheqna kalau incik tunang baca ni*

    ReplyDelete
  28. NM02
    cheqna malam2 time untuk tidur hahahahaha

    ReplyDelete
  29. LF
    cheqna tinggal 2 bar akan g isi r..tapi akan make sure pagi..hujan atau waktu malam r baru isi hehehehe

    ReplyDelete
  30. cheqna, aku tak gelakkan ko..sbb teori ni sgt betul tau...mmg kita digalakkan isi pterol time sejuk, mlm, hujan dan waktu pagi...sbb tekanan molekul pada waktu2 tu...kiranya untung isi minyak time tu sbb minyak boleh isi lebih sikit, tapi tak la sampai beza satu takuk...beza sikit je...
    walau beza sikit pun, tu pun duit kan...

    ckp ngan tunang, teori ko ni dah betul dah...jgn duk bantai gelakkan org...hehe...

    ReplyDelete
  31. wahida
    cheqna memang beza satu takuk weh....serius ni...
    hahahaha..nanti dia baca la tu..=)

    ReplyDelete
  32. salam cheqna..

    sya selalu isi waktu pagi atau petang jugak
    jarang isi waktu tengahri sebab nya sma ngan cheqna jgak..

    isi time panas2 kalau terpaksa sahaja

    ReplyDelete
  33. cik mello
    wsalam
    tak sangka ramai gak yang macam cheqna yer..=)

    ReplyDelete
  34. ecah pun selalu isi minyak time pg or malam....

    tp kalo dah lupa....minyak dah kelip2...tengahari pun isi...ahhaha

    lg 1 ecah kalo isi minyak,tekan slow2 jer,,,xtekan kuat2...pegang la sampai lebam tmpt isi miyak tuh...memang satu penjimatan jugak...xderla angin masuk...hihi

    ReplyDelete
  35. cik ecah
    tak koser nak pegang2..hahaha berat..*err padahal tak reti*

    ReplyDelete
  36. kite sherupe.. sbb time panas ceng2 tu cpat meruap.. ;)

    ReplyDelete
  37. Assalamualaikum dan salam sejahtera, terima kasih kerana sudi melapangkan masa melayari AZLIYACOLLECTION.BLOGSPOT.COM

    Apa itu SAUNA OZON INFRARED dan kebaikannya kepada anda

    http://azliyacollection.blogspot.com/2011/09/sauna-ozon-infrared.html

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~