Sep 7, 2011

~ jagalah aib masing masing ~

Assalamualaikum...
sejak akhir2 ini..mood menulis dalam keadaan jiwang sangat tinggi..ke sebab cheqna demam??hehehehe apepun kali ni cheqna nak kupas bab gaduh...yer..fighting...gaduh..berselisih faham...tapi bukan gaduh bab bertumbuk yer..itu keras sangat tu dan cheqna tak suka..almaklumlah cheqna kan jenis jiwa mudah fragile =)
tipulah kalau anda semua kata anda tak pernah bergaduh dengan pasangan masing2..baik yang baru mula berjinak2 dalam perhubungan...yang dah lama bercinta...yang dah bertunang..apatah lagi suami isteri...mesti ada kan...sedangkan lidah lagi tergigit..ini kan pulak kita manusia biasa..
cuba ingat balik...bila time kita nak marah2..nak wat perangai..nak cari kes tu..biasa nya kita akan bercerita ngan sape tentang masalah yang kita hadapi dengan pasangan kita tu??maksud cheqna..dengan siapa biasanya kita akan lepaskan apa yang terbuku di hati kita tu???kawan2??mak??atau dengan pasangan sendiri???facebook??mahupun blog??atau twitter???
seingat cheqna...kalau cheqna ada masalah ngan incik tunang..cheqna memang tak pernah bercerita ngan sesape...kami akan sama2 meluahkan antara kami je la....sebab utama cheqna tak pernah bercerita ngan sape2 tentang apa yang berlaku???ouhhh bukan sebab cheqna kaunselor ok...sebabnya cheqna fikir..bila kita dalam keadaan marah..sakit hati...kita akan banyak meluahkan segala perasaan tak puas hati...marah...sakit hati kan...dalam keadaan itu...kita pasti akan banyak mengeluarkan keburukan dari kebaikan yang pasangan kita ada kan??sebab kita dalam keadaan marah..mana nak ingat segala yang manis...segala yang besh je kan??bila semua tu terjadi..kita tak sedar bahawa kita dah bukak aib pasangan kita...bukan kah tugas dan peranan kita untuk jaga aib dan maruah pasangan masing2???
bukan cheqna tak bagi anda share dengan orang lain..tapi pilihlah orang yang betul2 boleh jadi pendengar yang setia dan juga boleh simpan rahsia kita...cheqna cuma takut belum apa2..apa yang kita cerita dah sampai kepada orang lain belum pun sampai 24jam kita cerita pada dia..habis maruah dan aib kita dijaja kan???jadi beware la...
kita duk pung pang pung pang kat fb ke twitter ke ngan orang yang kita percaya ke..sekali bila kita dah ok..kita pulak yang termalu sendiri kan dengan apa yang kita buat..jadi..beringatlah...walaupun time kita tengah naik hantu memang susah untuk kita kawal emosi kita kan????
ada ketikanya orang yang kita percaya..tak kita duga dia boleh menikam kita dari belakang...kita mengharapkan dia..percaya pada dia..tapi sudahnya...sebab tu bagi cheqna sendiri...walaupun ada sahabat yang cheqna sangat percaya..tapi cheqna lebih senang meluahkan dengan cara tersendiri....masing2 ada cara tersendiri kan..
pesanan untuk semua dan juga yang pasti pesanan untuk diri cheqna jugak...emosi..janganlah selalu sangat diikuti...kelak...padah yang menanti...masalah??semua yang bernyawa di muka bumi Allah ni pasti mempunyai masalah tersendiri..yang membezakan kita adalah sama ada masalah itu yang menguasai kita mahupun kita yang kuasai masalah itu.....
moga kita semua sentiasa dilindungi Allah S.W.T..insyaallah... 

44 comments:

  1. kty pun kalo ada masalah..cuba settlekan sesama sendiri je

    ReplyDelete
  2. itulah yang terbaik....kalau tengah marah emosi terganggu macam2 boley keluar .....jalan terbaik bila marah ..istifar dan berzikir lah ...mudah-mudahan allah sejukkan hati kita yang sedang panasss

    ReplyDelete
  3. betul tu...bg sy pon same la,klu ada masalah pape,maroh ke,mrajuk ke...kite kne face to face dgn org tu sendiri...supaya sume jd clean n clear...sy pon x slesa nk luahkn prasaan kt sape2 xcept psngan tu bleh la nk consider...huhu,tp tgk jgak la..yg mne bleh dishare,cite la...yg x boleh...simpan dlu...pape pon,byk manusia byk ragam,tp sebelom buat pape kputusan,efek die sendiri mau ingt la..sesal dlu pndapatan sesal kemudian...x gune

    ReplyDelete
  4. lumrah kehidupan la cheqna, tapi kalo sekali kite dah kena, susah la kite nak percaya kat org tu lagik...mmg la boleh maafkan, tapi tak mungkin dpt ku lupakan..kawan biasa2 dah....saya ada kawan baik, tapi kami dok jauh... selalu pun chating je...gitu la kisahnya, hehehe...

    ReplyDelete
  5. betol3..tapi kadang2 emosi menguasai diri..susah nak kawal tu yg jadi teruk

    ReplyDelete
  6. sama cheqna.

    Seingat akak, sejak dari mula kenal sampai dah beranak pinak ni, kalau ada gaduh sikit2 pun, tak pernah citer panjang dgn sesiapa.

    Emak nampaklah muka lain sikit ke, bila gaduh masa tunang dulu, tapi dah kahwin ni, semua settle sendiri je.

    Lepas tu rasa lebih akrab dan lebih sayang sebenarnya. Gaduh2 kecil tu lumrah hidup berumahtangga kata orang..:)

    ReplyDelete
  7. Sekarang susah untuk mencari orang yang boleh menyimpan rahsia orang lain. Jadi, pandai-pandailah kita simpan sendiri rahsia itu. Tak gitu? :)

    ReplyDelete
  8. Betul cheqna. Masa marah terluah tapi bila dah baik semula baca balik mesti malu kan....

    Sebaiknya berfikir dgn aik sebelum membuat sebarang tindakan.

    ReplyDelete
  9. akak takde tempat nak luahkan perasaan sgt sbb tak sampai hati susahkan mak dan family... kawan2 lak bz semua...
    nak tulis kat blog jauh sekali...
    kena berpada kan, jgn sampai diri sndiri yg malu...huhu

    gd job cheqna :)

    ReplyDelete
  10. slm lebaran~ paling tak besh..meluah rasa marah pd suami istri di Fb...geram tngok org cm gini...

    ReplyDelete
  11. Ada perkara yang boleh diceritakan dan ada perkara yang kita perlu rahsiakan..tul kan
    Sampul Duit raya politik

    ReplyDelete
  12. takde butang LIKE ke?mmg setuju sgt2..saya penah ada kawan dlm fb gaduh laki bini..maluuuu je baca.dah okey..kemain lagi sayang2..

    ReplyDelete
  13. bukan senang nak dpt kawan yang betul2 boleh dengar masalah kita...

    ReplyDelete
  14. Betul kata kak yus, gaduh2 kecik ni lebih eratkan kasih sayang, yg pnting jgn perbesarkan..

    Kalau marah, suka diam je..sejuk baru luah kat hubby hihi

    ReplyDelete
  15. thank for sharing dear.. peringatan utk kite semua

    ReplyDelete
  16. betul tu,cheqna..
    akak pon tgh practice skrg ni..tahan marah..jgn meluah perasaan bila tgh2 marah..tggu reda dl br la dibawa berbincang..klau x, nothing..asyik nak bergaduh je..

    p/s:akak dah kawin br bergaduh..xcaya?betul ni..

    ReplyDelete
  17. setiap tingkahlaku kita mencerminkan keperibadian kita sebenarnya...

    ReplyDelete
  18. Jom join giveaway dari Wanita2u pula. :)
    Hadiah mmg sangat menarik. Berbaloi-baloi join. Hehehe.

    http://portalwanita2u.blogspot.com/2011/09/wanita2u-2nd-giveaway.html

    ReplyDelete
  19. atty's
    itu yang cheqna ngan incik tunang praktikkan skang =)

    ReplyDelete
  20. MB
    diam adalah jalan terbaik time kita nak marah =)

    ReplyDelete
  21. doc muda
    sesal dulu pendapatan..sesal kemudian memang tak dok gunanya..kak ina memang cuba elakkan insiden sebegini...belajar dari pengalaman

    ReplyDelete
  22. azeeda
    upin dan ipin..
    wah..peminat tegar upin ipin ke????

    ReplyDelete
  23. emme
    bukan semua kawan dapat memahami apa yang kita rasa =)

    ReplyDelete
  24. chichi
    memang betul..
    cheqna pun kadang2 ada gak 'terbabas'
    tapi insyaallah akan cuba kawal emosi=)

    ReplyDelete
  25. ~yus~
    kak..gaduh2 ini sebenarnya lebih mengeratkan kita kan..sebab kita makin kenal pasangan kita kan kan kan??

    ReplyDelete
  26. mamanoriz
    sebab tu cheqna tak luahkan kat blog..takut termalu nanti..masa bahagia kemain lagi..bila bergaduh macam2 yang mengarut...sudahnya termalu sendiri....lebih baik jangan biarkan orang lain tahu..

    ReplyDelete
  27. diana
    cheqna pun sangat muak dengan insiden sebegini

    ReplyDelete
  28. happyirfa
    kena cadangkan pada pihak blogspot suh wat butang like

    ReplyDelete
  29. setuju sgt2, tgh marah mmg lupa! keburukan je yg nampknya. tq cheqna tlg ingatkan :)

    ReplyDelete
  30. idazs
    tu la..time tengah marah memang hangen giler r kan.....
    peringatan untuk cheqna gok ni.=)

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~