Sep 8, 2011

~ cheqna tak tahu..jadi tak salah kalau tanya kan??~

assalamualaikum
cheqna nak tanya sesuatu ni...bukan apepun..tapi sebagai penambahan ilmu je la...
kisahnya gini...
kalaulah ditakdirkan cheqna meninggal suatu hari nanti dalam tempoh 5 tahun ni..kenapa dalam tempoh 5 tahun??cheqna ada penyakit kronik ke??bukan..mintak jauh....dalam tempoh 5 tahun sebab pinjaman kereta masih lum habis....=)
jadi..kalau cheqna meninggal sebelum habis bayar kereta tu dikira camana erk???sebab rasanya tak dok penjamin masa cheqna wat urusan jual beli kete hari tu...kete tu bank akan amik balik r???kalau kita ada wat pinjaman lain seperti pinjaman peribadi ke...akan terhapus macam tu je ke??or macam mana erk???ada sesape tahu tak??yela...cheqna kan naif...huhuhuhu
boleh bagitahu sket camana...sebab cheqna ada 2 buah kete atas nama cheqna ni..satu tamat bayaran lagi 6 tahun..satu lagi tamat lagi 7 tahun...opss...bukan nak nunjuk cheqna ada 2 biji kete...atas nama je tu..sebuah ma punyer..ma kan tak dop slip gaji...jadi terpaksa guna nama cheqna...ma la yang bayo bulan2...hehehe cheqna bayar mrblack je...mana mampu nak pakai 2 biji kete ni weh....
ada sesapa yang arif ke???sila sila sila 

18 comments:

  1. jap nak tya member sbb dia ada pengalaman... nnt ai komen lain okes

    ReplyDelete
  2. hurm..kalau tak silap sy pewaris tetap kena bayar segala hutang kereta tu.kalau dulu maybe terhapus hutang tu..try la tnye pada mereka yang lagi tahu

    ReplyDelete
  3. kalau x de penjamin x pasti pulak, sbb sekarang jual beli kereta pun ada insurans. maksudnya jika penama meninggal, insurans akan cover balik. sama juga dengan pinjman peribadi. kalau bank rakyat (bank konvesional lain tak pasti), dia sudah potong siap2 untuk insurans masa lulus loan bank dulu. insurans tersebut akan 'cover' sekiranya berlaku apa2 kepada peminjam. sbb itu loan bank rakyat tanpa penjamin bagi kakitangan awam

    ReplyDelete
  4. rasanya kete tu kena orang sambung bayar sebab kawan i ayah mertua dia meninggal n kereta mertua dia tu suami kawan ambik n sambung bayar ..

    ReplyDelete
  5. nak tau gak jwpn nyer NMO...
    btw...thank's cheqna sb utarakan persoalan nih..

    ReplyDelete
  6. Bukan insuran yang cover ke? Mama tak arif tentang hal ini sebab mama takde kete sendiri! :(

    ReplyDelete
  7. akak rasa pewaris tetap kene byr...
    tp klu x silap ader yg kaver insurans pasal nih...
    klu peminjam meninggal, kete tak perlu byr dah...
    mcm eelobor ckp tuh, akak stuju...
    tp try cheqna tanya yg lebih arif la...

    ReplyDelete
  8. kalau pasal keta kak sya tak tau la kena bayar balik ke tak,tapi kalau pinjaman peribadi,kalau ada insuran tme wat pinjaman,insuran akan cover,arwah adik ipar kak sya buat pinjaman peribadi,meninggal insuran cover balik.

    ReplyDelete
  9. emm..dok reti gok cheqna.
    bukan insurance cover ker?

    ReplyDelete
  10. bagus cheqna utarakan soalan ni, aku pun nak tau jugak jawapannya...

    harap ada org bank yang akan komen kat sini...nak betul2 jawapan yg pasti...

    ReplyDelete
  11. kurang arif lak!
    kena tanya org yg betul2 tahu ni takut salah info plak.

    ReplyDelete
  12. oo cheqna orang lain kena sambung bayar, kalau tak bayar dia tarik, sebab kereta bukan cam rumah .

    ReplyDelete
  13. rasa nya kan cheqna kalo kete mmg kena byr smpai habis walopun owner tu dh tkde...tp kalo umah ada insurans yg akan cover utk pemilik...tu setahu kfieza la...

    ReplyDelete
  14. masa wat loan kereta dan personal loan pun kita boleh ambik insurans..means that anything happen to us all loan will consider settle..Mcm rumah abah ambik 15 tahun je insurans..kalau ada duit lebih maybe bayar palk utk ambik 30 tahun...tkpe bgs bertanya daripada tak tahu.

    Better ambik insurans agr tk menyusahkan keluarga/anak-anak kena tanggung hutang

    Wanita Mengandung Dilarang Melihat Gambar ini

    ReplyDelete
  15. terima kasih semua...
    kena g tanya kat bank ni...
    hehehe..
    pepun thanks yer...

    ReplyDelete
  16. yg lame xpasti...kalo yg baru mik kete skrg ni wajib mik insurans...incase ade kematian penama ke-2 tu totally dpt trus....

    ReplyDelete
  17. kalau x silap sekarang dh ada insuran untuk sattlekn semua ansuran tu..

    tapi iz x tahu la bila benda ni diorg start buat..iz dapat tahu pn bila baru2 ni iz ada buat loan kereta dn diorg minta bayar satu insuran..bila tanya lebih lanjut diorg ckap insuran ni la yg akan sattlekn semua loan kalu jadi apa2 kt kita..

    ReplyDelete
  18. elok chegna tanya bank kot nak tahu lebih lanjut...:)

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~