Aug 17, 2011

~ tak pernah fikir ke perasaan orang lain??~

assalamualaikum
ye..hari ni cheqna cuti...so just duk umah..kemas umah..basuh kain baju...dan buatla apa2 yang patut...=) layan blog..layan fb..fb???hurm....
ok sebut pasal fb...cheqna ada satu citer yang cheqna nak share...
ok..cheqna akui..cheqna memang giler2..poyo...sengal...tapi depends on situation r..bukan sepanjang masa sengal je...ada masa serius..ada masa leh mengong2....cheqna suka berkawan ngan semua orang...tak kira r ko bujang ke..ko tunang orang ke..hatta ko suami orang..tapi..TAPIII...cheqna tahu batasnya....
kalau bergurau..cheqna tahu camana bergurau ngan kawan2..camana bergurau ngan org lebih tua....camana bergurau ngan tunang orang...dan camana bergurau ngan suami orang....cheqna tak akan lebih2....sebab cheqna akan fikir hati dan perasaan pasangan mereka...
maksud cheqna...katakan cheqna sangat berkawan baik ngan tunang orang..lelaki la...cheqna tahu batasan2nya...dah kita tahu dia tu tunang orang laki orang...even kita rapat sekalipun...ada batasannya..takkan memalam buta pun kau still nak msej nak kol bagai kan???cukup r kat opis je ko sembang tak hengat dunia...habis waktu opis....cukup setakat tu r...esok plak ko sembang....kalau sampai ke malam pun still msj still kol..tu dah lebih dah...
sama gak kalau komen2 kat fb...kita dah tahu dia tu tunang orang..suami orang...yang kita nak komen lebih2 apasal???korang faham kan maksud cheqna???erm...sebagai contoh..katakan kawan baik kita tu post lagu Boyzone~everyday i love u...tetiba kita g jawab i love u too..apakah maknanya tu??yess mungkin bagi kita bergurau..tapi kita pernah fikir tak apa plak kata tunang dia ke...isteri/suami dia???kita pernah fikir tak???? kalu cheqna..cheqna fikir....even kawan kita tak reply sekalipun...still kena fikir...kalaulah tunang/suami/isteri dia baca....agaknya apa perasaan mereka2 tu??tipu r kalau sikit tak terguris kan??sedikit sebanyak perasaan curiga akan muncul jugak....sudahnya bergaduh....sape nak bertanggungjawab??
kalau cheqna??cheqna akan hangen weh.....nak komen ke nak ape ke...fikir r perasaan orang lain...jangan fikir kita baik ngan dia..kita leh wat apa saja....cheqna akui cheqna baik ngan haji mez..ngan iwan..tapi habis waktu opis hour habis r...tak dok doh nak msej nok kol bagai sebab cheqna tahu batas2 hubungan as a rakan sepejabat...walaupun cheqna baik ngan isteri iwan..kenal isteri haji..itu bukan bererti cheqna leh wat sebarangan..kalau cheqna pun akan rasa tak besh kalau suami kita still diganggu lepas habis opis hour... 
jadi....sentiasa beringatlah...even kita rapat sangat2 sekalipun..ada batas yang perlu kita jaga...ada border yang tak leh kita masuk....berkawan berkawan jugak...tapi kena jaga hati dan perasaan orang lain...kalau orang wat gitu ke cheqna??memang cheqna undur diri r...ngajuk r...tobak pom.....terasa hati beb....pedih menusuk kolbu......=)
dah...sambung wat keje ye...cheqna nak tido....sila jeleh =) 

13 comments:

  1. yup...;agi lagi laki or tunang org..jgn la nk lebih lebih..

    ReplyDelete
  2. jeng jeng jeng.......


    ada kes tu konon rakan pejabat...mentang2 bini jauh...leh plak temankan rakan sepejabat lain jantina tgk wayang...apa kes...rasa nak lumat je betina mcm tu .....

    ai pun nyampah tau cheqna kalo org tak reti bahasa ni, bkn takat nyampah...tahap benci dah kot

    ReplyDelete
  3. tu lah... kena ada batas dalam pergaulan... karang tak pasal ada pulakyg bercerai-berai...
    atau yg putus tunang bagai kan???

    moga di jauhkan lah....

    ReplyDelete
  4. ni bikin panas cheqna...saya serius pantang alkalo dah abis waktu pejabat nak msg nak call2 tu memang nak kena sembur .....office hour boley la nak borak2.......


    serius mmg jeleh .....nak tido jugakkkkkkkkk

    ReplyDelete
  5. Ada orang bergurau terlampau dengan Incik Tunang, ya?

    ReplyDelete
  6. manusia bila tak tahu gunakan teknologi...macam macam boleh jadi..

    ReplyDelete
  7. hurmm...macam2 perangai manusia ni cheqna...sabar jelah...

    ReplyDelete
  8. hahaha ni kes tengah jeles la nih kan... :p baik mengaku... hahah

    oh tapi betol la tuh.. kadang2 eh tak.... selalu nye memang menyirap la tengok orang komen camtu kat page encek suami. hihi

    ReplyDelete
  9. wooooo jgn tidor petang2 nanti mata sembabb...hehheehe agreed la cheqna

    ReplyDelete
  10. dgn sapa pun mmg kena ada batas kan...

    sya tak aktif sgt kat fb sbb selalu tgok komen tak membina...

    buat hangin je...huhu

    ReplyDelete
  11. SALAM,
    BETUL TU , MESTI ADA BATASAN . SELAMAT BERBUKA

    ReplyDelete
  12. nih mesti ader yg lebih2 dgn incik tunang yer....
    beselah cheqna manusia nih...
    mcm2 pangai...
    tp klu akak pon bengang klu jenis dok reti bahase gitu....

    akak pon biasa bergurau , sengal2 dgn rakan sekerja...
    tp opis hour jerlah...
    pastuh xde dah nak msj bagai...
    klu ader hal penting jerk baru call atau msj...

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~