Aug 3, 2011

~ masalah di bulan ramadhan ~

assalamualaikum..
hari ke3 berpuasa..alhamdulillah semuanya berjalan lancar..cumanya cheqna ada masalah r bila tiba bulan ramadhan ni..bukan masalah lapar la....
ekceli macam ni...cheqna ni bila puasa je mesti akan hadapi masalah ni....masalah ape???ni nak share ni...harap maaf..kalau ada yang tak suka ngan apa yang cheqna citer ni..tapi tak kira nak share gak..
ok..bila tibanya waktu berbuka....lepas makan semua...tak sampai 10 minit mesti perut cheqna akan meragam dan akan cerie berie lepas tu...kompom..tanpa keraguan...kadang2 tengah makan pun perut akan buat hal..memang cheqna akan termenung r kat bilik kecik tu..kadang2 masalah ni mengganggu untuk cheqna g terawih...memang mengganggu...baru sampai tangga masjid dah nak g toilet...sudah solat 2 rakaat toilet dah memanggil....memang setiap kali puasa memang cam tu..bukan sebab salah makan or keracunan makanan...everytime pose inilah jadinya...memang akan sakit perut dan cerie berie....dan malam tadi...cheqna jadi 'gelap gambo' orang terengganu kata....like pening...cam nak pitam gitu...nampak hitam je...
cheqna tak de gastrik....tak tahulah kenapa cheqna leh jadi macam tu...anda ada jugak ke masalah macam cheqna ni???ce kabo gok nok wat gane nok suh hilang nyakit ni....kadang2 lepas buke...mayang gharib kompem jelepek..err jelepek tu means...terbaring dengan keadaan yang sangat tidak bermaya 
 cilok dari google
ada cadangan???kabo ler....tq =) 

28 comments:

  1. kamu kena minum air kosong je dulu cheqna, atau air manis yg panas. yg terus mkn yg berat.. mkn le kuih ke dulu, kurma aje ke.. beberapa jam lepas tu baru mkn. tak pun balik dari terawih.

    ReplyDelete
  2. along pun ada masalah yg sama mcm cheqna nie.

    ReplyDelete
  3. minum air suam dulu then mkn mknan lain,perut manje...:)

    ReplyDelete
  4. cian cheqna..rasenya masalah jugak coz susah gak tu ..nak pi terawih agak susah..nak berbukakat luar pun susah ...huhu...cheqna try la tips NMO2 tu .....

    ReplyDelete
  5. mungkin ceqna kena minum air suam dulu dan berbuka dgn kurma, lepas solat baru sambung makan
    akak sekeluarga memang berbuka cara tu, tp kena tanya doktor pasal apa jadi gitu, rugilah kan dah makan terceriberry pulak.. ;p

    ReplyDelete
  6. elak minum air sejuk, betul cadangan kawan2 tu mnm air suam lepas tu slow2 makan yang ringan dulu baru tibai nasi ..cuba la cheqna, mungkin perut kosong @ angin tu yang jadi gitu tu.

    ReplyDelete
  7. ala.... cian cheqna yerk, erm try la cadangan kawan2 kat atas tu yerk..... smoga nyakit tu ilang...

    ReplyDelete
  8. sian nguh kakna..doh kakna wat terawih dumoh doh r..hehee

    ReplyDelete
  9. Mungkin perut terkejut kalau makan banyak². Sebaik²nya minum air suam dulu kemudian diikuti Buah Kurma (banyak khasiat). Lepas dah kenyang sikit. Rehat sebentar. Seelok²nya sembahyang Maghrib dulu. Lepas tu baru sambung makan yang lain² =)

    www.anastasyea.com

    ReplyDelete
  10. NM02
    itulah yang diamalkan tapi tetap cery bery tau kak

    ReplyDelete
  11. sayangsayangibu
    letih kak...makan kurma ngan milo panas pun leh jadi cerryberry gak..huhuhuhu

    ReplyDelete
  12. qemaishak
    dalam banyak2 ayat cheqna tak leh ork baca ayat tibai..hahahahahaha

    ReplyDelete
  13. ~amyliana~
    terawih dumoh dok jadi kalu kak na..kompem terawih atas katil...=)

    ReplyDelete
  14. anatasyea
    pun sama gak keadaannya...
    huhuhu
    nway thanks =)

    ReplyDelete
  15. Kesiannya... kakak rasa sistem pencernaan usus cheqna kurang sihat. Kena jumpa doktor cheqna. Mesti ada penawarnya....

    ReplyDelete
  16. kakzakie
    jumpa doktor???
    ermm..insyaallah...

    ReplyDelete
  17. mungkin betul kata kak zakie tu..

    apa pun, minum air suam/panas dulu rasanya. Makan yg ringan dulu, jangan terus makan benda berat...

    ReplyDelete
  18. ~yus~
    makan yang ringan pun memang akan sakit gak..
    kadang2 just minum air je pun boleh cerryberry gak

    ReplyDelete
  19. nak bagi cadangan pun tak tau sbb lia tak penah jadi.. hehe.

    ReplyDelete
  20. Lia
    cheqna memang setiap kali pose ginila jadinya

    ReplyDelete
  21. dulu saya cenggitu..tah ler tapi skang dah tak cengitu pulak...gas tu cheqna...so cheqna kena jaga pemakanan la masa berbuka tu...jgn ambik food yg boleh berangin dan seangkatan dgnnya....kena hadap la...air pon tak buleh belasah air sejokkk memanjang...haaaaa....seksa la sebab perut dah cenggitu kannn

    ReplyDelete
  22. bitt
    rasanya mmg tak amik makanan yang berangin2 ni..apatah lagi soft drink..
    tapi air sejuk tu memang ada ketikanya tibai gak r...=)

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~