Aug 5, 2011

~ kenangan waktu kecik2 dolu2 ~

assalamualaikum
dah petang dah....
kali ni nak share pasal zaman kanak2 dulu...hehehhe...zaman kanak2 masa poser...kalau zaman kecik bulan pose apa lagi....kantoi bab poser r....hahahahaha
masa umur 7,8 tahun kot....yang pasti masih kecik...berani nak ponteng pose bila umur 9 tahun ke atas kompem kena tibai ngan arwah abah hahahahaha...
tengahari...g ke library dalam kampung ni...pustaka desa..tengah2 panas gigih g library ni.....balik...singgah kat kedai tipi (kawan2 sekampung mesti tahu kedai ni) korang tahu cheqna beli ape??konon nak buka karang nak makan mende alah ni....mende ape???ni haa
jeruk anggur..gulppp..tengok gambo ni pun seakan dah meleleh air liur....muahahahahaha...ouh..ni gambo diculik dari pakcik google...dah lama tak makan jeruk2 ni....bahaya......
eceh...belila seringgit....dulu seringgit banyak woooo...tak macam sekarang..siap mintak kuah lebih tu....siap beli balikla ke rumah...sampai umah terus simpan dalam peti ais kat tempat beku tu...dengan harapan jeruk ni keras sket bila time berbuka karang...
erm...tak leh jadi ni.....duk kejap buka peti tengok jeruk...tutup....
kejap lagi bukak pulak tengok lagi jeruk sambil telan air liur....
lagi 5 minit pahtu bukak lagi peti ais..tengok jeruk
ma pun tanya
"ina...buat ape bukak peti kerek( sokmo2 ) tu??minum air ke????"
"eh dok eh ma...poser kan...mana boleh minum air" cheqna jawab sambil tutup pintu peti ais
10 minit kemudian.....
aishhhhh tak leh jadi ni.....bukak peti ais.....amik ko.....togok kuah jeruk tu.....perghhhh sedapnya....masam2 gitu..........dah tak ingat dah ni......
memang syok wooo....tak gigit pun buah tu...just minum kuah dia je....sedapnya terasa masyaallah......perghhhhh
tak de sape tahu.....
time buka...dengan muka tak malu duk sekali ngan orang yang nak buka ni...yela...sapa tak poser kan makan kat tempat lain.....hahahahaha
eleh...macam korang tak biasa....hahahahaha...setakat mandi togok air paip tu mesti biasa buat kan...konon2 terminum...hahahahaha.....tapi tu semua masa zaman tak matang lagi ler...bila dah makin besar dan ma serta arwah abah bagitahu cam gitu cam gini....alhamdulillah tak buat lagi...tapi cheqna lupa r bila cheqna dapat poser penuh......
kadang2 tengok anak2 kecik yang berpose skang..tengok gelagat diorang mesti kita senyum sendirian kan sambil kata 
"alah..aku dulu cam tu jugak"
daaaaa 

30 comments:

  1. salam kenal..

    mmg kenangan sungguh la dgn 'jeruk zabit' ni..mesti beli bila posa..makan lepas bebuka sambil jalan ke surau nak gi terawih

    ReplyDelete
  2. beh tuh jeruk anggur nih...
    lame doh dok makang... huhu...

    bab togok air paip tuh masa kecik2 dlu, mcm kene btg idung plak.... hhahaha...

    ReplyDelete
  3. SALAM,
    DULU LAIN, SEKARANG LAIN ! BAGUSLAH, KITA KENA BERUBAH KPD KEADAAN YG LEBIH BAIK.

    ReplyDelete
  4. hihihi...masa darjah satu rasenya saya siap beli coki-coki lagi konon nak makan mase berbuka..last-last kantoi...tak leh tahan ....hahahahah

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah, sy kecik2 dulu tak pernah pun curi2 togok air..hehe...sbb mmg takut dgn pesan mak, kalau tak puasa tak leh makan semeja dengan yg puasa... mak pulak asyik psyco...Allah nampak katanya walau dia x nampak :)

    ReplyDelete
  6. suka jeruk jabit ni cheqna...sama cam cheqna gak hirup kuah tapi skrg tak amal doh, tak molek tuk kesihatan kea hihi

    ReplyDelete
  7. kenangan sangat kan???
    hehehehe

    iols pun sama gak le dedulu... nakal banget kekdahnya!

    ReplyDelete
  8. aduhaii kecur air liur akak tgk buah jeruk cheqna tu...hehe

    ReplyDelete
  9. .,..tp sy tgk jeruk nie dah terbayang ngilunye gigi! Eiii!

    ReplyDelete
  10. Cheqna, rajin la update blog...huhuhu..jeles i kat u tau....ade je cite/idea dia...hurm...tak ingat la masa kecil puasa penuh ke tak? ade curi2 makan tak, atau puasa yang yok! ke tak....hehehe...ade kot...tapi serius tak ingat puase time kecil2 dulu...huhuu...

    ReplyDelete
  11. ahahaa.. bukak peti ais byk kali mmg x leh tahan dugaan laaa

    ReplyDelete
  12. happyirfa
    ada kenangan jugak erk??
    hehehehe indah kan kenangan itu??

    ReplyDelete
  13. zue annaleeya
    sabik kater...
    wase ge gitu lake eh zaman kecik lu...lening je mayik sket hahahahaha

    ReplyDelete
  14. LF
    betul...
    kita kena berubah ke arah kebaikan..

    ReplyDelete
  15. MB
    coki2??
    letak atas roti besh tu
    hahahahaha

    ReplyDelete
  16. AIM
    alhamdulillah bagus r macam tu..
    skang mesti praktikkan cara yang sama untuk anak2 kan???

    ReplyDelete
  17. qemaishak
    tu r...memang dok molek r jeruk2 ni
    tapi dalam2 dok molek bahang gok kali kaler...hahahahaha

    ReplyDelete
  18. miloais
    memang besh kan...
    kenangan dolu2 hehehehe

    ReplyDelete
  19. emme
    nak tahu rahsia nape cheqna suka update??hehehehe
    idea tu datang sebab cheqna bercerita tentang apa yang berlaku dalam hidup cheqna...hehehehe

    ReplyDelete
  20. mimie
    rasa mcam nak duk lam peti ais kan..terutama kalau hari panas....=)

    ReplyDelete
  21. akekekkekekkee saya selalu termakan dari terminum dulu..hhahahaaha

    ReplyDelete
  22. memang pon ... kang kita mari dari kecik jugok pahtu baru besor.

    ReplyDelete
  23. Dari cerita ini kakak tahu mesti cheqna nakal kan. Hehehe....

    ReplyDelete
  24. bitt
    dulu2 je kan??
    skang tidak lagi kan??
    hahahahaha

    ReplyDelete
  25. abu muaz
    holah...
    kang kalu dari besar tak ke kecik rohok plop
    hahahahaha

    ReplyDelete
  26. kakzakie
    dolu2 je nakal
    hahahahaha
    skang baik ye =)

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~