Jul 21, 2011

~ tak leh nak tipu diri sendiri......~

assalamualaikum...
sape kata bertunang tak de masalah??tak de dugaan???ada...cheqna ngan incik tunang pun lalui jugak...tapi banyaknya pasal berpunca dari cheqna r..bak kata incik tunang cheqna memang suka cari pasal...hehehehe memang pun...seingat cheqna...dari zaman berkawan lagi incik tunang susah nak mulakan 'peperangan' or cari pasal ni...semuanya cheqna yang mulakan...kadang2 bila terlalu lama kami baik...cheqna siap boleh tanya lagi incik tunang "kita tak 'baloh' (gaduh) lagi kan bulan ni???jom gaduh"...incik tunang yang sengal plak jawab "ok...sila cari pasal" hahahahaha kami memang ngok ngek
kali ni cheqna nak citer pasal dugaan yang kami terpaksa tempuhi selepas kami selamat melangkah ke alam pra perkahwinan awal mei lalu....dugaan ni incik tunang yang dapat....dan kami jenis suka berbincang dan berkongsi... 
citernya begini...incik tunang bagitahu lepas dia bertunang...dia sering diganggu oleh 2 orang isteri orang melalui FB...mulanya cheqna agak 'hangin' gak r dengar..tapi rilek je dulu...incik tunang citer r dari a sampai z..sorang cheqna namakan W sorang lagi A..si W ni dah ada anak 3 ke 4 erk..luper..kawan satu sekolah incik tunang gak dulu..mereka sebaya...incik tunang tak tahan diganggu...incik tunang remove si W ni dari FB...incik tunang akui silap dia g tegur W ni...incik tunang beranggapan just kawan2 tak salah la untuk bertegur sapa...tapi lain pulak jadinya.....kata incik tunang..skang ni W still gak mesej2 dia kat FB walaupun incik tunang tak layan....untuk W ni kira ok la..tak kronik sangat...cheqna pun ada gak tgk kat friend incik tunang dan W ni memang tak ada dalam list friend incik tunang...
yang lagi sorang ni memang selalu mendatangkan rasa tak puas hati cheqna dan kadang2 menyebabkan cheqna hangin ngan incik tunang dan akhirnya cheqna yang remove incik tunang dari friend list cheqna...sebabnya??sangat sakit hati dengan sikap A yang sangat concern...sangat suka mempost kan wall incik tunang dengan pelbagai gambr2 romantik...menunjukkkan sikap concern dia...walaupun dia dah berusia akhir 30an dan dah kahwin dan dah ada anak....
anda bayangkan..apa perasaan anda bila tengok kat wall kesayangan anda..ada orang postkan..miss u la..u always in my mind la...apebenda la...banyak lagi yang mengarut merapu meraban...incik tunang memang tak layan...setiap kali bicarakan hal ni selalu incik tunang kata dia anggap A macam kakak sajer....tak lebih dari tu...tapi A ni kdang2 bagi cheqna melampau....dia tak fikir ke apa perasaan cheqna???paling penting dia tak fikir ke apa perasaan laki dia????ke laki dia tak de fb????sakit hati tau...cheqna geram sebab tadi adik cheqna bukak fb dia...cheqna tertengok fb incik tunang...yelah...cheqna dah tak leh tengok fb incik tunang sebab cheqna kan dah remove incik tunang dari friend cheqna....tertengok dia post sesuatu kat fb incik tunang perghh hangin la jugak...terus mesej incik tunang..menyatakan rasa tak puas hati..tapi as usual incik tunang tak kan layan..sebab dia tahu doh..kalu dia layan..perkara ni akan jadi lebih besar.....geram weh....nape la A macam tu???dia tak sedar ke status dia as a isteri???ke dah bercerai???huhuhu tak mau tanya lebih lanjut ngan incik tunang...sebab nanti cheqna mudah hangin....tak pasal2 kami gaduh sebab mende2 macam ni...cheqna senang je..bukan jenis nak bertarik2 rambut....memang kadang2 pujuk diri sendiri tapi tu r..ada  ketikanya tak leh nak tipu diri sendiri...almaklumlah kaum hawa.....=)
cheqna percayakan incik tunang...cheqna tahu incik tunang macam mana...incik tunang memang tak de pape..tapi cheqna ni...huhuhu...susah hati tau bila incik tunang kita ada orang ganggu....makcik sedih..=( 

20 comments:

  1. rara pon same mmg jenis suke cr pasal,but 1 je cheqna,bile dye marah kite kena cool,bile dye cool baru kite boleh buat mengada.

    ReplyDelete
  2. kena banyak berdoa supaya kedua2nya dikuatkan iman dan dikekalkan kasih sayang..ujian itu memang selalu ada, terpulang pada kita hadapinya :)

    ReplyDelete
  3. biasa la tu gado2 manja tu...tapi mase bertunang ni mmg byk dugaan dan godaannye..
    sabar ye cheqna...doa byk2 supaya ade sikap sabar dan tolak ansur...

    cemburu tu tandanye kite sayangkann...tp jgn terlalu ikut perasaan ye...

    ReplyDelete
  4. erk kalau ajee tu da sah2 paksa encek suami block org camtuh.. setel problem.. hahaha jhat kann

    ReplyDelete
  5. dah jadi bini org pun nk jual minyak urut ish3...tak takut somie tul

    ReplyDelete
  6. cheqna....memang Allah sentiasa menduga umatnya....harap2 semua dipermudahkan dan diberkati...aminn

    sebaik2nya terus terang semua benda..luahkan semuanya dengan lemah lembut...jgn simpan dlm hati nanti jadi makan hati...

    ReplyDelete
  7. rarapinkmafia
    ouhhh itu sudah tentu..memang cheqna buat macam tu..
    kalau dia tgh marah cheqna plak makin menambah kemarahan itu.memang saje cari penyakit r

    ReplyDelete
  8. hana faza
    setakat ni ok alhamdulillah lagi tapi tak tahulah untuk masa2 mendatang..
    moga Allah kuatkan hati kami berdua..insyaallah

    ReplyDelete
  9. ainnoraini
    huhuhuhu
    kadang2 geram gok kak...
    napelah Si A tu macam tak reti bahasa..dia dah ada suami..dah ada anak tapi still nak kacau incik tunang jugak....=(

    ReplyDelete
  10. ajee
    terdetik gak nak suh wat camtu tapi...ermm macam jahat sangat la plak cheqna ni...huhuhu

    ReplyDelete
  11. nadia
    tulah..
    cheqna pernah tanya gak incik tunang...
    katanya si A ni isteri no. 2..
    kurang kasih sayang dari suami kot

    ReplyDelete
  12. bitt
    cheqna tak pernah simpan..cheqna luah je apa yang cheqna rasa...

    ReplyDelete
  13. dugaan tunang nih mmg gitu ar cheqna...
    sabo byk2...
    lgpon cheqna tau sape tunang cheqna kan????
    jgn suke prasangka tau...
    selalu pk +ve....
    takut lain plak jadinya....
    sabo erk adikku.... mmuahhh...

    ReplyDelete
  14. kak zue
    begheh...setakat ni ok lagi...dan insyaallah pasti akan ok sokmo2..hehehehe

    ReplyDelete
  15. sabar jangan tertekan, kalau dah jodoh tak kemana. sedangkan yang dah kahwin pun ada pasang surut bergaduh, inikan plak dalam pertunangan. bertolak ansur tu indah.

    ReplyDelete
  16. cik ina
    insyaallah...
    cheqna ok je alhamdulillah=)

    ReplyDelete
  17. isk-isk, ni yang kita takut bila ramai wanita yang tak sedar status diri mereka apabila berFB.

    kalau cheq yg dah kawin ni pun kalau ada yang nak menggeletis lagu tu kat wall laki cheq siapla

    tapi alhamdulilah mmg xada, hrp takkan ada! amin

    Cheqna, masa tunang ni darah manis,banyakkan bersabar ya :)

    ReplyDelete
  18. idazs
    insyaallah cheqna akan hadapai semuanya dengan senyuman je =)

    ReplyDelete
  19. kenapa incik tunang x remove jer A tu...

    iz bukan nak jadi batu api ya...tapi kalau bertepuk sebelah tangan x berbunyi kn...mungkin incik tunang ada gak layan ringan2 sampai si A tu angau camtu..

    kalau x gitu mungkin juga si A ni memang spesis gatal..memang ada perempuan yg gitu..gatal x hingat..

    apapn cheqna elok suh incik tunang remove minah ni...patut dia yg kena keluar dari fb incik tunang..bukan cheqna..:)

    ReplyDelete
  20. ~iz~
    hari tu cheqna dah chek fb incik tunang memang incik tunang tak pernah r layan lebih2 sebab bagi incik tunang dia anggap A macam kakak je..
    ntahlah kak....takpe...selagi A tak melampau batas cheqna tak kisah..tapi kalau dia lebih2....tau la camana cheqna nak buat=)

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~