Jul 19, 2011

~ manjakan anak????~

assalamualaikum
kali ni nak share pasal isu manjakan anak..ye cheqna mana ada anak..kahwin pun belum...cheqna nak share sebab ianya berkaitan ngan bidang tugas cheqna....memang pendek kata..bab2 remaja ni hari2 cheqna kena hadapi....dah tugas kan..suka atau tidak kenalah hadapinya...
ye..cheqna tahu ramai dikalangan yang sudi baca curahan cheqna ni dah ada anak...tak kira r anak dara mahupun teruna...dan semuanya of coz sayangkan anak kan???cheqna yang belum ada anak ni pun sangat suka dan sayangkan budak2 kecik..apatah lagi bagi ibu2 yang mengandung dan melahirkan anak...lagilah perasaannya berbeza kan???
ok...nak tanya..sejauhmana anda manjakan anak2 anda??
cheqna secara jujurnya kurang suka bila ada dikalangan klien2 cheqna yang terdiri daripada ibu bapa suka kuarkan statemen macam ni
"ala cik..dia anak lelaki...pandailah dia jaga diri...lainlah anak pompuan...kalau kuar malam2 mesti akan ada perkara tak elok akan berlaku..anak lelaki tak macho r kalau tak kuar malam2...lagipun anak lelaki ni setakat lepak bersama kawan2 main gitar je pun"
wallah....memang kompem ke main gitar je???sebab encik kompem anak encik main gitar yang tertangkap kes pecah masuk umah orang ni yer???errr..cheqna kata lam hati r....hehehehe
perasan/sedar atau tidak..stigma masyarakat menjadikan ada jurang antara lelaki dan perempuan...sebagai contoh...lelaki tak pe kuar malam..tak de pape..pompuan tak leh...bukan cheqna kata pompuan kena kuar malam...tapi sebab kita dah tanamkan dalam diri bahawa no big deals kalau anak lelaki kuar malam...ibu bapa tak amik kisah...sudahnya.....banyak la kes yang cheqna terima..pecah umah...curi motor....wat lari anak dara org...dan sebagainya...
dan part paling sedih...ada plak ibu bapa..terutamanya ibu..maaf kalau ada ibu2 yang terasa..tapi inilah hakikatnya....tapi bukan semua la...ada ibu2 yang sanggup bela anak...walaupun terang2 anak lelaki/perempuannya bersalah...
contoh kes cheqna dapat baru ni..anak lelaki berusia 16 tahun...menjadi ketua geng mafia untuk kes2 curi motor...telah tertangkap sekali....nampak ok pas pada tu..tapi 4 bulan kemudian...buat hal lagi...dan polis memang cari anak dia...guess what???mak dia sanggup bawak anak dia lari ke utara semata2 untuk elakkan anak dia ditangkap lagi kerana alasan SAYANG...sayang ke gitu??itu jelas dan terang menampakkan jalan untuk terus menjahanamkan anak sendiri.. 
ada ibu2 bapa2 yang manjakan anak dengan memberi apa saja yang diminta...umur 14 tahun dah dibelikan motor untuk dibawa ke sekolah....hakikatnya anak merupakan salah seorang geng mat rempit...masih tidak percaya....bila tiba anak dikatakan accident akibat berlumba..masih tidak marah....masih seperti biasa..ibu bapa sebeginilah yang menjuruskan anak ke lembah kehancuran...maaf..mungkin bunyinya agak kasar tapi itulah hakikatnya...
baik anak lelaki mahupun anak gadis....semuanya ada cabaran tersendiri...manjakan anak tak salah tapi berpada2 la....
sakit2 pun still kena fikirkan masalah orang jugak...dah namanya keje kan???tapi kurang sket kesakitan tu berbanding pagi tadi... 

12 comments:

  1. betulla nak manjakan anak biar berpada2..

    cik dah wehi belebel ke anok..pahtu pok tuer kata cikdah maroh anok..nnt anok benci..padahal kiter belebel tu nok tunjuk ajor jer..salah ke tindakan ibu belebel ke anok?

    dok berlaga angin sokmo ngan pok tuer..bakpe zaman kiter kecik dulu kena marah sokmo,belebel ok jer pah besor ni wase jurus jerk.

    ReplyDelete
  2. hhmm..betul tu,bg doc muda,nk manjakan ank memag x salah n harus berpada2,tp klu nk disiplinkn anak,sebaiknya harus dimulakan seawal mugkin...ble dh besar baru nk disiplinkn ank,dah x dgr ckp dah mse tu...huhu

    waktu kecik2,garang skit2 xpe kot,nk sruh ank dgr ckp...

    ReplyDelete
  3. Mama memang sayang dan manjakan anak - tapi bertempat. Percaya tak? Kesemua anak mama termasuk si Sepet tu pernah kena belasah dengan mama sampai berbirat badan!

    ReplyDelete
  4. erm memang ada certain parents yang sayang anak tak bertempat.. huhh

    ReplyDelete
  5. cik dah
    sebab tu kadang2 better kita duk sendiri..bukan apa...cara kita ngan cara mertua memang dok akan sama... pok tuer memang akan bela cucu..beza dengan cara dia didik anak2 dulu kan...
    isu duk ngan mertua pun satu hal gop..kita marah anak...mertua plop bekap anak...jadi sining ank akan kompius benonya...hok ane se betul..mok aku ke tok aku...jadi as a ibu kena pandai r beri penjelasan pada anak untuk setiap tindakan kita....

    ReplyDelete
  6. doc muda
    melentur buluh biar la dari rebungnya..

    ReplyDelete
  7. mama
    cheqna ni masa kecik2 dulu penuh dengan kesan kena 'bedal' means pukul ngan ma....sib baik jadi 'orang' gak bila besar ni..=)

    ReplyDelete
  8. ajee
    cheqna ni dah macam2 parents dah cheqna jumpa..sabo jela..

    ReplyDelete
  9. salah didikan ibubapa la punca gegala2 camni kan..

    takut juga..harap iz mampu jadi ibu yg baik..:)

    ReplyDelete
  10. ~iz~
    tu lah...moga kita semua mampu jadi ibu bapa yang terbaik..

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~