Jun 27, 2011

~ dah lama sebenarnya..tapi cheqna suka wat derk...akhirnya cheqna nak cuba jugak~

assalamualaikum...
wallah....hari2 terakhir sebelum cheqna berangkat ke PD rajinla plop update blog...yela...karang ada gak yang meroyan sebab rindukan kemerapuan cheqna kat sini...pang diri sendiri sebab koya..heheehe
semalam kan cheqna kuar ngan incik tunang....lepas habis lecturer pelajar praktikum datang terus cheqna g KT..dalam kul 12pm sampai KT..pick up incik tunang...kami g makan dulu kat area chendering..pas makan kami g solat zohor kat..kat mana ntah...lupa..biasa r cheqna bab jalan hehehehe...tak penting..yang pentingnya apa yang diperkatakan oleh incik tunang..sampai masjid...cheqna nak kuar dari kereta...incik tunang boleh kata macam ni
"Abang lama doh perati ni....selalunya kalau kita kuar..awk tak pernah mc..always je dapat solat"
huarghhhh..makcik terkedu ok...anda bayangkan r dari bulan 12,2010 kami kuar dan skang bulan 6,2011.. lama tu huhuhuhu
ok...err sebelum tu blog cheqna tak de lelaki yang baca kan kan kan???ok..cheqna memang mempunyai masalah tang period2 ni..mungkin anda semua boleh bantu kot lepas baca luahan cheqna ni....ok..untuk tahun 2011..cheqna hanya period pada bulan April sahaja....ekceli dah lama masalah cheqna ni..dari tahun 2002 lagi...masa ni cheqna STPM...
masuk U..masih masalah yang sama...sukar untuk period...cheqna pernah g jumpa doktor kat U..dia bagi cheqna makan ubat...sumpah masa tu cheqna tak tahu rupa2nya yang doktor tu bagi adalah pil perancang...betapa naifnya diriku ketika itu....selama 3 bulan makan ubat tu...natijahnya 8kg cheqna naik berat badan....
pastu cheqna g klinik swasta kat area batu 6...doktor siap scan bagai lagi...doktor kata rahim cheqna tak de masalah...time ni cheqna boleh plak wat lawak sengal..cheqna tanya doktor "ada baby dop doktor??" hehehehe mongek kan cheqna???doktor kata mungkin masalah hormon yang melanda cheqna...mungkin gak...cheqna kan banyak bulu2 halus kat atas bibir..selalu orang tegur nampak macam misai...ada dalam n3 dulu2 cheqna post gambar tu.... 
masalah ni masih berlarutan sehingga skang..poser tahun 2008 cheqna dapat pose full..hehehehe besh gak kan???masa masuk keje ni (2008) memang cheqna tak amik pusing....kalau nak period..periodlah...kalau tak..alhamdulillah boleh cheqna solat dan mengaji dengan banyaknya.....
pastu bila semalam incik tunang tegur..cheqna macam terfikir...sampai bila cheqna nak macam ni...cheqna perlu buat sesuatu.....akhirnya tadi..cheqna ngan linda g kedai beli barang ni....linda yang syorkan cheqna makan sebab dia pun menghadapai masalah yang sama...linda dah kahwin...ala linda ni yang cheqna citer susah nak pegnen..bila pegnen..Allah uji sekali lagi bila babynya meninggal masa kandungan berusia 5 bulan...so pas lunch tadi kami g cari barang ni...barang ape??ni ha... 
gambar cilok dari laman  MAB ni...pernah tengok tak????
maajun Anggun bestari namanya...RM15 satu botol..ada 21 biji di dalamnya...cheqna nak try r makan stat malam ni....antara khasiat maajun ini adalah : ( copy dari  MAB gak )

Khasiat Maajun ini adalah spt di bawah mengikut keutamaan:
1. Family planning/menjarak kehamilan/merancang keluarga.
2. Merawat keputihan yg teruk.
3. Menjaga peranakan - menyempitkan faraj wanita.
4. Membuang darah kotor/toksin melalui period.
5. Menstabil hormon kewanitaan dlm badan-mencantikan kulit.
6. Menormal & teraturkan period setiap bulan.
7. Mencantik & menegangkan payu dara.
8. Melancarkan perjalanan darah.
9. Melawaskan pembuangan air besar - menjaga usus.
10. Menambah tenaga sepanjang hari.
11. Mengawal kolestrol dalam darah.
12. Menurun & mengawal berat badan.
13. Awet muda.
Insyaallah..moga2 segalanya kan baik2 saja...anda semua ada ke masalah macam cheqna????kongsila....

24 comments:

  1. ada jugak eh masalah macamni,kak sya cuma ada masalah segugut jer

    ReplyDelete
  2. Mama doakan masalah anak mam ini akan segera berakhir. Mama pun ada masalah sekarang tapi mama segan nak ceritakan secara terbuka... :(

    ReplyDelete
  3. cheqna try amalkan habatus sawda.. Alhamdulillah, memang berkesan tau..lagipon Nabi pon galakkkan makan habatus sawda.. try cari di kedai2 jamu msti ada jual..

    ReplyDelete
  4. assalam cheqna,
    minta maaf kalau kak amie silap... kak amie pernah dgr (cuba tanya org pandai sejarah Nabi Muhammad)... Saidatina Khadijah tidak pernah datang haid...maaf sekali lagi kalau salah ye...

    ReplyDelete
  5. iyelah cheqna, kalau period tak tentu ni maybe masalah time nak pregnant nnti..seblom kawen, baik cheqna cari penyelesaian..

    akak pas salin nanti mmg nak kene makan MAB ni..for future planning, hehehe..

    ReplyDelete
  6. klu jmpa doktor,memag die akan bg pil perancang pon tuk kontrol haid cycle ni,n side effect die adalah..menaikkan berat badan,huhu..

    harap2 ubat ni berkesan la cheqna,insyaAllah...cuba je dlu,mne la tau kn...=)
    semoga dapat lah apa yg diinginkan tu..harap2 taun ni cheqna kene ganti pose...hikhikhik..;-)

    ReplyDelete
  7. saye dulu zmn awal doplohan sll gak masalh gini..pas gi treatment akupuntur dlm 2-3 kali gak le gi..smpai now Alhamdulillah piyed dah ok senggugut pun byk kurang..smooth jek piyed nye.

    btw, pusat perubatan Islam nowdays pun da ade buat akupuntutr nih. try gugle.

    ReplyDelete
  8. misya
    ada kak...
    cheqna la yang mengalami nya..hehehehe
    senggugut pernah alami masa form 1...itu sahaja..

    ReplyDelete
  9. mama
    kadang2 segan tolak ketepi...mungkin ramai kengkawan alam maya dapat membantu...terima kasih atas doa mama=)

    ReplyDelete
  10. hana faza
    ye ke??
    ok nanti cheqna try..thanks sebab bagi info ye =)

    ReplyDelete
  11. kak amie
    ye ke??
    nanti cheqna try tanya pada mereka yang arif tentang hal ini..
    thanks kak=)

    ReplyDelete
  12. rina aka jaijina
    tu la kate kak weh..ade gok dengo orang kata payah nok pegnen kalu period dok comel ni...

    ReplyDelete
  13. doc muda
    ayat last tak leh blah....habis doh heh gati hok tahun lepas..kite tu habis doh ke gati nyer???

    ReplyDelete
  14. green jade
    ouh ye ke...ok ok thanks ye untuk maklumat ni..nanti cheqna gugel..=)

    ReplyDelete
  15. moga masalah cheqna ni dapat di atasi..

    tak pernah alami masalah serupa, so tak tahu nak bg nasihat macam mana..huhu

    ReplyDelete
  16. anak iz yg sulung 14thn pn dtg bulannya gitu...kadang 3 bulan x dtg ...kadang sekali dtg berderu2 banyaknya...
    apa yg iz dengar ipar2 iz yg perempuan pn mengalami masalah camni...adakah mungkin sbb keturunan...iz x tahu la...

    macam iz first dtg umur 12..maintain jer ada tiap2 bulan...dn dtg pn selalu melebihi 7 hari...

    ReplyDelete
  17. ~iz~
    mungkin gak kot..tapi ma cheqna ok...cuma adik no 2 je yang ada masalah cam cheqna....

    ReplyDelete
  18. idah makan mab ni jgk..dah 4 botol skg..peod pun x lancar jgk nih...

    ReplyDelete
  19. ye dop dah?
    kwn cheqna linda tu molek doh cuma byk jela....

    ReplyDelete
  20. hehhe..bkn gitu maksudnyer mab ni blum serasi lg ngan idah..sbb sblm ni kan idah makan pil perancang moden tu..
    peod x lancar ni sjk mkn pil tu la..

    mab ni bagus utk repair dlman..kwn2 idah seme ok..peod melimpah ruah lagi...try ar cheqna utk masa depan jgk kan...

    ReplyDelete
  21. huhu cheqna.. kite sama la.. tu yang ajee tak pegnen2 sampai skarang.. nak period tuh 2 3 bulan skali.. adehh hari tuh da g jumpa doc dan dapat pil hormon. takde plak doc bagi pil perancang. huhu nak baby... T____T

    ReplyDelete
  22. ajee
    insyaallah....
    mohon pada Allah....moga segalanya akan dipermudahkan untuk ajee ye -)

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~