Jun 24, 2011

~ ape sebenarnya fungsi facebook????~

assalamualaikum...selamat pagi jumaat semua.......bagi yang bekerja...selamat bekerja...bagi yang bercuti macam cheqna pun selamat bekerja..yela...baru pas basuh kain baju...mengemas umah...kerja jugak tu..hehehehehe
ok....cheqna nak kuarkan satu isu yang rasanya dah lama mende ni..tapi biar r...cheqna nak publish gak....cheqna percaya ramai yang baca n3 ni hampir 99% ada facebook kan??termasuk la cheqna...ok...nak tanya apa tujuan utama anda buka akaun fb ni????masing2 ada jawapan tersendiri kan...cari kawan lama..saje suka2..main game...tempat luah perasaan...suh kawan2 komen...publish gambar dan pelbagai lagi...terpulangla masing2 punya cara kan..
cumanya cheqna sangat2 tidak suka kalau ada isteri2 yang suka sangat mendedahkan bab2 rumahtangga mereka...maksud cheqna..kalau gaduh...pahtu suka menceritakan ape yang suami dia buat kat dia...semua yang dicerita bukan saja menampakkan kebodohan suami tapi kebodohan sendiri...cheqna sangat2 tidak suka..
kenapa perlu nak publish status macam tu??nak suh suami baca???nape tak bagitahu direct je??bukan ke korang duk satu umah..tidur sebilik???kenapa perlu memaklumkan kepada orang luar tentang masalah rumahtangga korang??semua kawan2 yang ada kat fb anda tu dapat baca n tahu apa masalah korang....korang suka erk macam tu???ada plak kawan yang jenis suka jadi batu api lagi menambahkan perisa...
ye..cheqna lum kahwin..mungkin tak tahu asam garam rumahtangga camana....tapi cheqna banyak membaca..banyak kutip pengalaman dari orang2 lama...bagi cheqna tak perlu semua tu....bukan ke bila termeterinya sebuah ikatan perkahwinan..semua yang ada pada suami or isteri menjadi tanggungjawab kita...kita kena jaa dan tutup aib serta maruah suami or isteri kita??
ye..cheqna pun manusia biasa...pernah melakukan silap...penuh dengan emosi...tapi bila nak taip status tu....sebelum tekan enter cheqna mesti baca balik apa yang cheqna tulis...kalau agak2 sangat mendedahkan apa yang berlaku...cheqna tak akan tekan enter...lagi senang..tak payah la nak dedahkan apa yang kita rasa pada umum...kita mesti ada seseorang yang kita percaya kan??why not kongsi je ngan dia...yup..as a normal human being..kita memang perlukan seseorang untuk mendengar apa yang ingin kita luahkan...
ingatlah para2 isteri....suami kita tu adalah sebahagian dari hidup kita...baik buruk dia terimalah seadanya...dalam hubungan memang ada masalah tersendiri...tak kiralah..kapel ke...tunang ke...dah kahwin ke..memang ada masalah tersendiri....pendek kata...setiap dari kita memang ada masalah yang tersendiri..cuma yang membezakannya adalah macamana kita menghandle masalah itu.....sebagai suami plak..tegurla isteri anda...bila isteri publish mende2 macam gitu..anda jugak yang malu...orang kenal anda kan...pusing2 terjumpa jugak....belajarlah dari pengalaman...pengalaman adalah guru yang terbaik... 
kenapa cheqna tulis pasal ni??sebab geram ngan kawan yang always tulis status macam gitu...cheqna pernah tegur suami dia supaya tegur kelakuan isteri yang suka mendedahkan keburukan dia dalam fb, tapi tak de pape kot...masih lagi berlaku....nak masuk campur lebih2 memang tak boleh la...janganlah cakap.."saya masih muda..penuh dengan emosi..bila marah tak sempat nak fikir" x mo dengar alasan sebegitu...
apepun..ini juga sebagai peringatan kepada cheqna juga...=)..sebagai manusia kita memang selalu lupa kan...tapi moga kita semua dipelihara dari melakukan perkara yang tak besh ni...cheqna bukan manusia sempurna pun..tapi tak salah kalau saling mengingati kan?????
lebih baik post lagu jiwang2...pahtu incik tunang lak bantai lagu sedih ditujunya kepadaku...better la dari taip yang mendedahkan masalah rumahtangga kan kan kan?? 

24 comments:

  1. SALAM,
    SANGAT2 SETUJU DGN N3 INI ! MARI KITA SAMBIL INGATAN

    ReplyDelete
  2. salam jumaat cheqna..suke akak tau cheqna post n3 yg penuh bermanfaat ni, sbb boleh share info & pendapat..

    pada akak, FB ni sebenarnye banyak kekurangan..akak tak nmpk pon mane kelebihanya..akak ni sbb org ade, akak pon nak ade jugak, ekeke..dah bnyk cite² kat paper pasal kecurangan isteri² angkara FB ni..mintak di juahkan pada akak & family perkara² mcm tu..

    pasal status pulak, kebanyakan akak cite pasal family, keadaan sekeliling & sesekali masalah tekanan kerja..pernah hubby akak tegur pasal penulisan akak yg tak kene cara..dia cakap "tulisan seseorang tu menggambarkan keperibadian dia"..so akak amik positif sbb ape yg hubby akak cakap tu betul..

    eh, terpanjang pulak akak bebel kan, ehehe..sekadar untuk berkongsi dgn kawan²..

    wassalam :P

    ReplyDelete
  3. setujuuu. seorang isteri kena jaga kehormatan suami. :)

    ReplyDelete
  4. antara sebab hana tutp akaun FB personal Hana.. takmo baca kongsi dosa benda2 macam ni..biarlah Tuhan saja yang tahu :)

    ReplyDelete
  5. mmm... betul tu cheqna. nak masuk n3 pk lah berkali2.. buat ape nak dedah hal umh tangga. buat malu diri sendiri.

    kang bila org ckp diri sendiri yang tak reti nak jaga umh tangga atau suami sendiri, sentap plak

    ReplyDelete
  6. nor jarang letak status rumah tangga ni. selalu pasal kerja n nak tanya itu ini je.

    tapi setiap kali letak status kena fikir panjang taw..takut ada yang terasa plak

    ReplyDelete
  7. ye betul...
    memang tak patut tulis status pasal rumah tangga kat fesbuk tu.
    mengundang bencana rumah tangga jer
    bukan semua org suke tgk kita bahagia.
    kawan lebih ramai dari musuh..

    tu blum lagi yg gaduh dgn boyfren/gulfren...pun nak tulis kat status, mcm dia sorang ajer bercouple...
    kadang2 macam tak mature je, org2 yang buat camni....

    ReplyDelete
  8. best giler bila aku takde fesbuk ni...tak terganggu pun...

    ReplyDelete
  9. musollahehsan
    betul tu
    peringatan untuk cheqna jugak=)

    ReplyDelete
  10. rina aka jaijina
    cheqna pun pernah kena tegur ngan incik tunang(masa tu masih berkawan) lepas pada tu cheqna jadi berhati2 sebab boleh fikir mana baik mana buruk..
    dakpe kak...sharing is caring

    ReplyDelete
  11. suria
    saling menjaga kan???
    itu lebih harmoni kan??

    ReplyDelete
  12. adarnadzmie
    pandangan serta pendapat masng2 kan??

    ReplyDelete
  13. mummysyafie
    aha kan...kena fikir banyak kali gak...sebab karang ada plak hati yang terluka...

    ReplyDelete
  14. MLD
    cheqna senyum baca komen MLD
    ada betulnya =)

    ReplyDelete
  15. setuju ngan entry ni.. tah apa yg best sgt ngan fb tu tah le.. blog lagi best rasanya... sebab tu la fb akak pun dah bersawang giler dah tu...

    ReplyDelete
  16. chekna@mamaziyad
    besh bagi yang tahu menggunakan secara baik...=)

    ReplyDelete
  17. macam awapan org lain gak...setuju sgt2 ngn pendapat cheqna tu...
    kenapa nk buka aib kat org???nk2 lagi aib suami...mintak jauh la...huhuhu

    ala,dpt lagu pon kire ok la tu cheqna.ada jgak die nk tuju lagu,dari x pdt pape kan...hehehe..

    ReplyDelete
  18. mungkin diorg dapat redakan kemarahan dengan cara begitu...setakat ringan2 iz rasa xper...tapi kalu terlalu kasar bunyinya itu memang x patut...walau segeram mana suami tetap suami...dia ketua keluarga yg patut kita hormat dn sayang selalu...:)

    ReplyDelete
  19. doc muda
    hahahahahaha
    mujur dok v lagu siam
    hahahaha

    ReplyDelete
  20. ~iz~
    betul tu
    dia suami..tetp perlu seorang isteri hormat..maruah suami perlu dijaga bukan untuk dijaja

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~