May 20, 2011

~kronologi kehilangan~

assalamualaikum semua..
tahun ni..memang sangat2 menguji kesabaran......
13 Mei 2011 ( Jumaat )
~ ma nak balik kelate...so..kul 9 pagi kami gerak dari umah..area kul 12pm sampai kelate...saje2 nak balik tengok atuk(cheqna panggil ayah ), nenek(cheqna panggil mak),mak2 sedara dan sepupu2 yang masih kecik..makan2..sembang2....kul 5pm...kami nak balik...masa ni ayah dah batuk2...lalu lelah(asma)...so kami bawak ayah ke hospital machang.....ayah dimasukkan ke bahagian kecemasan...sedut....alah...sedut yang biasa2 orang asma sedut tu la..lama gak...kul 545pm siap...so mak sedara datang amik ayah..cheqna n ma terus balik ke terengganu...masa ayah kuar dari bilik kecemasan..muka ayah sangat2 merah....tapi ayah boleh bernafas macam biasa r..kata ayah..bila da sedut akan ok r..
15 Mei 2011 ( Ahad)
dapat panggilan pada malam ni dari pak sedara menyatakan bahawa ayah terpaksa dihantar ke Hospital Raja Perempuan Zainab...asma makin teruk...ikut kata doktor..ubat yang ayah selalu amik selama ni ada kesan sampingan....ayah selalu beli ubat dari farmasi dan bukannya amik ubat kat hospital machang...dan kesan dari pengambilan ubat itu....paru2 ayah memang dah rosak teruk..
16 Mei 2011(isnin)
kul 1230am...dapat panggilan dari pak sedara menyatakan bahawa ayah tak sedar...dimasukkan ke wad ccu..ma dah gelisah...tapi kami adik beradik(kebetulan ira dan suami serta anak2 ada kat umah dan adik bongsu cheqna yang kerja kat johor pun balik) tenteramkan ma dan bagitahu ma akan balik awal pagi esok..
17 Mei 2011 ( selasa )
pagi2 kami dah bergerak balik....ila ngan cheqna with mr black...ma ngan rais with persona...kami tak terus g HRPZ..kami balik machang dulu...kul 130pm kami gerak ke HRPZ..sampai sana,cheqna,mak,nik uji(mak sedara) dan makcik( jiran depan umah) dapat masuk ke wad ccu...yang lain berhenti solat kat musolla hospital coz time ni dah kul 230pm...waktu melawat dah habis sebenarnya...masa kami masuk nurse tu bagitahu masa melawat dah habis...so cheqna kata saya nak tengok datuk saya...saya datang dari jauh...baru sampai...nurse tu kata ok..jangan lama2..kesian tengok ayah...wayar2 berselirat....cheqna bisikkan kat telinga ayah..suh ngucap..ingat allah....air mata ayah mengalir....kami tak lama sebab nurse dah jeling semacam...so kami turun g solat n tunggu kat bawah sementara nak melawat kul 5 plop
tepat jam 5 petang kami naik...hanya berdua je dibenarkan masuk melawat pada satu2 masa..cheqna masuk ngan mak...cheqna g kat telinga ayah...ngucap...nampak bibir ayah ikut sama...cheqna suh ayah berehat dan ayah angguk....time sedih bila tengok mak g kat telinga ayah...usap2 bahu ayah...so berehat...mintak panjang umur...dan mak cium dahi ayah....menitik airmata cheqna...kul 530pm..cheqna ila n rais naik mrblack balik ganu sebab cheqna keje...ada pogram ngan bebudak perintah mahkamah..cheqna bajet petang khamis cheqna akan balik ke machang..tapi allah maha kuasa...
sampai ganu kul 9malam..mandi solat tidur...
18 Mei 2011 ( Rabu)
kul 620am
"iena...na..." terdengar suara ila panggil
"ye" cheqna jawab
"weh..ayah tak dop doh" ila bagitahu
"terus cheqna bangun...doh jom kita balik"
kejut adik cheqna yang bongsu tu, rais...ekceli rais dah kena balik johor sebab khamis dia keje..rais kol kompeni dia...terus kompeni dia bagi extra cuti 5 hari lagi...so kami terus balik machang...sampai kelate kul 1030pm..jenazah arwah sampai umah di machang kul 9pagi...cheqna terus amik wudhuk n g ngaji kat jenazah...masa ngaji tu...mak masuk duk kat jenazah...mak g kat wajah arwah...mulut mak baca sesuatu dan yang paling cheqna tak tahan..mak tunduk cium wajah ayah..suami dia buat kali terakhir...sedih sangat...ikut kata adik2 beradik ma...hampir 50 tahun mak ngan ayah bersama..belum pernah dengar mak dan ayah bergaduh...hubungan mereka berdua sangat2 baik dan rapat....
jenazah dikebumikan sebelah umah je...lepas zohor...dalam kul 230pm....semoga arwah tenang disana..al fatihah...
tambah menyedihkan...arwah meninggal dunia pada tarikh kelahiran ke 28 cheqna....

10 comments:

  1. semoga arwah tenang di sana.....
    al-fatihah

    ReplyDelete
  2. Salam takziah buat cheqna n keluarga, tabah ye cheqna, Allah lebih menyayangi dia....Al-fatihah...

    ReplyDelete
  3. takziah cheqna.. mudah2an arwah ditempatkan bersama2 orang2 yang beriman.. aminn

    ReplyDelete
  4. takziah tuk kak ina n family...smoga arwah ditempatkan bersama org2 yg dikasihiNya...dah lumrah stiap yg hidup akan kembali ke pangkuan penciptanya...al-fatihah..

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~