Mar 3, 2011

~ cuba renungkan serta fikirkan sejenak...~

assalamualaikum semua.......
sihat???moga sihat sokmolah ye....
kali ni cheqna nak anda semua sama2 rasa apa yang cheqna alami ni...
situasinya begini ok...
anda dah kahwin...ada anak 3,4,5 orang...anak2 masih kecik...means masih bersekolah..tak kira la sekolah menengah or sekolah rendah...anda kehilangan suami....tak kira r bercerai hidup or bercerai mati or digantung tak bertali..yang pasti anda alone dalam membesarkan anak2...
anda bekerja....tak kirala kerja kerajaan mahupun swasta...
suatu hari anda disahkan menghidap penyakit...penyakit yang kronik...sewaktu anda terlantar sakit...adik beradik anda datang melawat...menjaga anda dengan baik...berjanji akan menjaga anak2 anda dengan baik sekiranya anda ditimpa sesuatu..anak sulung anda time tu dah besar r..means lepas SPM r...
agak2nya apalah nasib anak2 anda sekiranya anda meninggal kan??adakah anda boleh bergantung harap pada adik beradik anda?means mak2 or pak2 sedara pada anak2 anda r..anda plak adalah duit sikit hasil kerja anda...kwsp ke..simpanan ke...anda rasa adik beradik anda boleh jaga anak2 anda dengan baik ke selepas ketiadaan anda????boleh ke???
ataupun anda rasa adik beradik anda hanya akan mempergunakan anak2 anda hanya untuk dapatkan duit yang anda tinggalkan tu???
ape??ingat situasi begini hanya berlaku dalam drama je ke????oh tidak...dalam dunia nyata pun berlaku...walaupun dah terang2 makan harta anak yatim itu haram....perkara ni cheqna handle...kesian sangat..ingatkan boleh tumpang kasih mak2 or pak2 sedara bila ketiadaan ibu ayah..tapi sayang...hanya duit jadi keutamaan...makan ke...minum ke...langsung tak diambil peduli...anak2 terpaksa survive sendiri r...klien cheqna ni 4 beradik...penerima bantuan kami r...sedihnya semua 4 beradik  ni cerdik...yang sulung dapat pointer yang tinggi masa result exam kuar baru ni..adik pada dia pun best student masa trial exam..lagi 2 orang duk sekolah sains...semua cerdik...walaupun mak dah tak de...
mereka 4 beradik memang tak bergantung pada sesiapa...yang sulung memang betul2 take care adik2nya..kami cuba membantu setakat termampu..
ok..persoalan skang adalah.....jika anda mengalami situasi ini..agak2nya bolehkah anda menaruh harapan pada ahli keluarga anda sekiranya terjadi sesuatu yang buruk kepada anda????? 

12 comments:

  1. Tak ramai, nampak akan tunai cash dalam pembalasan.
    Wang nak hidup
    hidup nak aman.

    ReplyDelete
  2. Andai kalo dlm masa trdkt ni,terjadik lah pd kty..kty pergi meninggalkan anak2..mak kty masih ada,kty mmg prcaya pd mak kty dan satu2nya adik yg kty ada,sbb selama ni,diaorg berdua yg byk membantu kty.

    Tp apa yg cheqna cite tu,mmg byk yg trjdk..

    ReplyDelete
  3. aduhai...kesian diorang....
    akalu saya la cheqna, saya rasa saya boleh harapkan adik beradik je..kalau mak sedara ke , pak sedara ke...saya memang tak harap ....zaman sekarang ni kadang2 orang lagi baik dari sedara . huhuhu

    ReplyDelete
  4. kesiannyer...kalu idah rasenyer tak berharap sgt kat pak2 mak2 sedara ni...
    ntah la skg ni pun dah nmpk lain...malas la nak kenang kisah2 duka ni...

    org teraniaya pasti dpat balasan yg baik lps ni...

    ReplyDelete
  5. terfikir jgk..tp nsb baek family kami tk ramai..3 beradik je dn semesti nya sgt rapat...maybe leh di harap kot pada sedara seniri walaupun nnt kita dh takde huhuuu...sedihh..

    ReplyDelete
  6. tak taulah cheqna....cuma berharap..Allah melindungi mereka dari kezaliman dan bahaya...

    Adik beradik tu..entahla..kalau bab harta..kadang org jadi lupa...tapi mak ayah nik yakin...diorang akan jaga lebih baik dari kita jaga...

    tapi tuela... siapalah tahu apa yang berada di depan...kita cuma mampu menyediakan yang terbaik..utk menghadapai masa depan....

    ReplyDelete
  7. kalu bab duit, adik beradik pun leh jadi musuh. ni plak budak2 tu dah ditinggalkan oleh mak depa.

    moga mereka dilindungi oleh Alla swt.

    ReplyDelete
  8. tak tau la cheqna.. berat persoalan cheqna ni. huhuk

    ReplyDelete
  9. perkara mcm nie bukan di tv jer.. reality pun byk berlaku.. sy percaya ngan cerita cheqna tu.. sbb dah terjadi pd sy.. cuma situasi yg berbeza... sy tak terabai, cuma apabila membantah apa yg penjaga sy tak suka, akibatnya, harta peninggalan semuanya 'dirampas'.. huhuhhu...

    ReplyDelete
  10. kalau akak, akak hanya percaya pada emak dan ayah, adik beradik memang tidak 100%.

    Masa depan kita tak tahu, semua qada dan qadar dariNya. Bila fikirkan cerita ini takut pun ada.

    ReplyDelete
  11. org kata duit ni berhantu...adik beradik leh pecah belah....

    ReplyDelete
  12. Salam Cheqna..

    Dah lama tak singgah blog cheqna...bertambah cantik dgn header baru..

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~