Feb 24, 2011

~ perasaan...kita sendiri yang menentukannya~

assalamualaikum...
bersua lagi di laman cheqna....dalam ruangan cheqna berceloteh....aduh..nape ngan ko ni cheqna???hahahaaha
semua sihat???cheqna doakan semua sihat dan ceria2 sokmo lah neh...=)
kali ni cheqna nak bercerita mengenai perasaan...ye...semua orang ada perasaan kan??tak kira la...perasaan negatif mahupun positif....semua tahu kan apa itu perasaan negatif dan juga perasaan positif kan???
ok...cheqna akui...ada ketikanya cheqna juga berperasaan...ye la..dah namanya manusia biasa kan...tipu r kalau tak de perasaan...ada masanya cheqna boleh marah...ada ketikanya boleh tension...
ok sebut bab perasaan negatif ni...cheqna cuma boleh bagitahu...perasaan2 itu sebenarnya dikawal oleh kita sendiri...kalau kita biarkan perasaan yang kuasai kita...memang jem r..tu sebab kuar status kat facebook yang macam2 tu....tul kan???ala...cheqna pun ada jugak ketikanya begitu...bukannya cheqna ni sentiasa berperasaan positif....happy memanjang...ada masanya sedih gak..tension gak..serabut gak....itu normal...
ok..cuba tanya diri sendiri...kalau sedang serabut,,tension..marah...pendek kata mood tak de...adakah kita akan turut mengheret sama orang sekeliling kita??maksud cheqna...nak marahkan bos..tapi suami/isteri dan anak2 turut terkena tempiasnya..pernah kan???cheqna pun pernah...tapi bila fikir balik tak patut kan???kenapa kita senang biarkan emosi kuasai kita???kenapa tidak kita yang kuasai emosi itu??
memang orang2 yang rapat ngan kita faham perangai kita...tapi sampai bila???kalau asyik2 kena tempiasnya...salah orang lain tapi kita yang jadi mangsa...cheqna pernah r kena tegur ngan ma cheqna sebab berperangai sebegitu...terkedu seketika sebab apa yang ma cakap tu memang betul...sakit hati ngan orang lain tapi ngan ma2 sekali terkena tempiasnya...tak adil kan????
sebab tu..bila difikirkan balik...kita yang kuat sebenarnya..jadi kita yang kena kawal emosi itu..kawal perasaan itu...sebab kena ingat "jangan terlalu mengikut emosi kerana implikasinya tidak seindah yang diimaginasi"..
bukan keputusan namanya kalau dibuat saat perasaan negatif melanda diri...faham kan???sama2 kita baiki diri demi kebahagiaan hidup kita semua....
daaaaaa...

20 comments:

  1. cheqna~ kite juga lah yg boleh wat org lain hepi...walaupun dalam hati tak hepi...wat2 hepi sajalah....jika kesedihan menujah jiwa.

    ReplyDelete
  2. huhuu kalau nk tahu kfieza ni sgt la ber emosi org nya..cpt sensitif dn ssh nk control perasaan...huhu

    ReplyDelete
  3. Entri yang bagus.

    Nantikan..kann..
    bila awak dah jadi isteri dan ibu,
    time itu awak akan praktikkan apa yang awak katakan .

    Emosi dan perasaan seorang ISTERI memang power and superb !!

    ReplyDelete
  4. kdg2 kita happy kan org..happy bila tgk org happy walupun diri sendiri tak happy

    ReplyDelete
  5. kadang², kalau dah geram sangat, tak dapat nak control emosi..rase sakit hati, geram, macam²lah..itulah kadang² status fb ntah hape²..lepas tu, barulah macam tersedar sbb tuls status gitu kat fb..akak mmg selalu macam tu, hukhuk..

    ReplyDelete
  6. eMMe
    cheqna selalu ingat ayat ni
    "kesedihan yang terpancar diwajah tidak dapat mengubat kedukaan di hati"
    cheqna suka org sekeliling cheqna happy walaupun saat itu cheqna sedang sedih..tak suka r org sedih sebab kita..=)

    ReplyDelete
  7. fieza79
    ayooo...tapi no hal la selagi kak fiza boleh jaga kan...
    manusia yang tak beremosi???itu tak normal namanya kak

    ReplyDelete
  8. Linda
    tu r kak...
    banyak lagi saya kena belajar kak
    insyaallah akan dipraktikkan demi kesejahteraan sejagat=)

    ReplyDelete
  9. attys
    sangat setuju dengan statemen kty..
    kita suka tengok orang suka kan??walaupun saat itu kita dalam keadaan berduka...

    ReplyDelete
  10. rina aka jaijina
    tul doh kak
    biasa r tu..sebab kita manusia normal kang....
    tapi maknanya kalau nak wat lagi pah2 ni kena mikir panjang r...

    ReplyDelete
  11. kita pon sama..
    plg kerap jd mangsa anak2 dan suami..
    ms dah ok br terfikir kesian diorg..

    ReplyDelete
  12. prasaang maroh mmg susoh sgguh nok kawal... maroh tung tang tung tang... pahtuh baru rasa nyesal... sokmo gitulah... huhuhu...

    ReplyDelete
  13. btol..tu la kita kna think first b4 make a decision kan?
    bila time marah keputusan kita pun lebih menjurus ke arah tu....

    ReplyDelete
  14. hamizah
    yolo doh kak eh..
    dang buat baru mikir ork..nok wat gane dang mari perasang geram..nok maroh...serabut...dok dang doh nok mikir..

    ReplyDelete
  15. zue
    doh nok wat gane kak eh..memang gitu doh kita ni..tapi benonya ada cara dan teknik tertentu untuk hindarkan dari kita melakukan tu semua..

    ReplyDelete
  16. nik tak pandai sangat control emosi..bab tu memang sorry...

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~