Feb 17, 2011

~ Bongoks punya ayam ~



assalamualaikummmmmm.....
hai semua....
petang2 khamis ni malas la plop...almaklumlah balik awal hari ni kan.....
ermm....
anda semua mesti biasa ngan ayam kampung kan???meh nak citer sket...
kat umah cheqna memang banyak giler ayam kampung...ayam mak cheqna n ayam jiran...memang banyak...
dan satu yang cheqna tak suka mengenai ayam ni adalah tabiat suka bertelur merata2...geram weh.....
tengok gambar ni...

see..kat atas tu..boleh ayam naik untuk bertelur...memang sengal macam ayam r...dah memang ayam kan... bising yang amat bila nak bertelur..kalau cheqna ada kat umah bolehla cheqna 'hambat' means halau ayam2 ni..kalau cheqna or ma tak de kat umah...ni la hasilnya
>
>
>
>
>
>
>

hancur berkecai telur itu...sape yang rasa2 nak bela ayam meh umah cheqna meh...ermmm biasanya sehari cheqna dapat kutip 7-9 biji telur...tak tahulah berapa ibu tu....sat lagi tahu r ko ayam weh nasib ko camana......
nak ke??meh la..


      






17 comments:

  1. aduyai..pelik tol la ayam ni....tempat yang sempit cenggitu pon nak bertelur gak..hish ... cari la tempat yang selesa sikit? huhuhu :P

    ReplyDelete
  2. ekeke, igtkan ayam² ni melabur merata²..kalau dah begitulah cheqna, goreng pon sodap telur² itu..

    ReplyDelete
  3. sambil nyanyi lagu "ayam, bermacam ayam, ada ayam jantan ayam tino," heheheee...

    ReplyDelete
  4. ayam umah cheqna dok kena serang nyakit ker?hok umah idah tggl 2 3 ekor jer lg..pakat mapuh berjemaah blaka aritu pas musim boh

    ReplyDelete
  5. Buat rendang ayam kampung sedap gak tu.... :)

    ReplyDelete
  6. ayam ni mmg klu nak bertelur punya lah riuh bunyinya...

    ReplyDelete
  7. kat umah mama (MIL) selalu la jumpe telur ayam ni.. tp tak banyak sangat sebab org Indon kat belakang rumah tu suka nak mengaku tu ayam die..hahaha......so malas nak gado..lantak kola

    ReplyDelete
  8. MB
    ada satu tempat dia bertelur menjadikan cheqna hangen seluruh badan...rahsia r..nak tahu ym cheqna ok.hehehehehe

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. rina aka jaijina
    jadi ke puah cemuh gokk kak eh...banyak ngat....
    lengoh plop ngutip...

    ReplyDelete
  11. eMMe
    tak larat r nak nyanyi..
    sakit hati weh...
    huh!!!

    ReplyDelete
  12. cikdah
    setakat ni x dop lagi...skang ibu tengah ngeram ada kat 11 utir
    oloh padang dohla...koho banyok plop ekgi...

    ReplyDelete
  13. mama
    mari r igak ayam ni...
    amikla nak wat rendang ke kari ke...
    macam2 boleh..=)

    ReplyDelete
  14. lia
    sangat2 riuh...bising yang amat....
    huh..mencik tau

    ReplyDelete
  15. zeqzeq
    tuan ayam??ooo mak cheqna erk..mak cheqna ok alhamdulillah sentiasa sihat..=)

    ReplyDelete
  16. queen
    cheqna tak kira..bertelur merata2 umah cheqna dikira telur ayam cheqna
    tak koser nak sound2 bagai ni...

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~