Nov 26, 2010

~ blogger bodoh???~

salam semua
pekabo???sihat????
ramai kengkawan yang tak tahu bertanya"kenapa kau berblog???besh ke???ada faedah ke???ape yang ko dapat??? dan macam2 lagi...."
jawapan cheqna mudah je
"hanya berblog je yang tahu" senang kan???
hahahahaha..jawapan sengal dari cheqna...
err....blog cheqna ni bebas sebenarnya..tak de pape yang khusus..maksud cheqna..blog cheqna ni tak de..tak de ape erk...alo...nak cakap pun tak tahu...huhuhuhuhu...maknanya tak dela blog ni hanya membicarakan bab artis sahaja..or bab politik sahaja....bebas...
cuma blog cheqna ni kalau ada yang perasan..hanya berbicara mengenai diri cheqna mahupun yang terdekat ngan cheqna sahaja....cheqna tak pernah nak bicarakan bab artis tu tangkap khalwat ke..menteri tu kahwin lain ke...tak pernah....bukan cheqna tak baca..baca cuma tak berminat r nak komen or tulis bab2 gitu..just baca untuk sekadar baca jela...
cheqna suka baca semua....ada yang berkongsi info berguna...ada yang menyebabkan cheqna ketawa sorang2...ada yang membuatkan cheqna bersedih dan ada juga yang cheqna tak suka...tapi tak de la cheqna wat satu n3 khas nak kutuk blog orang lain...dah namanya blog kan....freedom speech...terpulang pada individu r nak tulis apa...tapi berpada pada..kang salah tulis lain jadinya plak...
seorang teman pernah berkata....pemblog ni bodoh sebenarnya...habis semua benda nak citer lam blog..keluar makan ngan gf / bf pun citer..dah tu tayang plak gambo yang sah2 haram..berpegangan la..berciuman la...dah namanya pakwe makwe sah2 belum ada ikatan yang halal yang membolehkan semua tu dilakukan...yang laki bini plak tak de nya nak tunjuk kemesraan yang macam budak2 ni buat...heran aku...sebab tu aku kata bodoh...membodohkan diri...bangga sangat dapat tayang muka bf gf lam blog..same je ngan FB tu....benci aku...cheqna hanya senyum je...tak mau cakap banyak sebab itu hak dia...dalam hati kata gak..yang kau g tengok n g baca tu apasal??lam hati je la...hehehehehe tak perlu untuk kita melenting...kita tulis blog ni bukan untuk mencari musuh..tapi sebaliknya...bila jemari di keyboard..kita bebas untuk menarikan jemari kita....tapi sebelum kita publish...elok kita baca sekali lagi..mana tahu ada mende yang sepatutnya kita tak cerita..tercerita...mungkin sebab emosi menguasai diri kan...tengah marah ke ape ke...sehinggakan mendedahkan pekung di dada kita ke...beware...
cheqna setuju gak ngan pendapat teman cheqna tu....sebab apa yang dia kata ada betulnya...terpulang pada masing2 la...cheqna pernah terbaca dalam soal jawab agama kot....perkahwinan harus diwarwarkan..tapi pertunangan sebenarnya patut dirahsiakan demi menjaga maruah wanita sekiranya terjadi apa2 yang tidak diingini...tapi apa yang terjadi sekarang sebaliknya kan???entahlah....cheqna tak mau komen banyak2 sebab mungkin isu ni sensitif kot...lagipun cheqna tak la arif sangat bab2 agama secara mendalam....banyak lagi yang perlu dipelajari....
cheqna faham..kadang kita ni menulis tatkala emosi menguasai diri memang agak menakutkan bukan??? semua keluar tanpa kita sedari....tak caya???cuba baca balik n3 lama2 tu..tu pun kalu belum delete r...cheqna pun macam tu gak...tipu arghh kalau cheqna tak akui..hehehehe..cheqna pun ada emosi gak...tu yang terkeluar n3 dibawah label luahan perasaan...nasib baik bukan luahan bunga2....hehehehehe..insyaallah pasni banyak la n3 luahan bunga2 lalalalalalalalalalala
apepun bagi cheqna berblog ni besh...blog memang freedom of speech..kebebasan untuk kita meluahkan apa yang kita rasa..tapi berpada2..betul...kita selalu tengok ada sesetengah blog yang kita masuk dah bagi amaran seperti "ini blog saya...tak suka boleh keluar" something like  that r...tapi berpada2...lebih indah kalau hal2 yang terlalu peribadi kita tak share seperti gaduh ngan suami/ isteri ke....atau yang sewaktu dengannya.. berpada2 dalam setiap hal....cheqna pun bukannya bagus sangat..tapi tak salah kalau kita sama2 baiki diri kan???
daaa...

16 comments:

  1. salam cheqna...

    kty pun berblog utk isi masa yg byk free kt opis..hehehhee..mulanya

    tulis sikit kegiatan harian ..tp tak semua .pandai2 le kita tapis..giler apa semua nak citer kan ..

    kiranya mcm diari..bukan nak glemer ke apa ke ..jadik diri sendiri itu penting., len org lain caranya .kita suka , kita baca..tak suka .jgn baca blog org tu .itu je caranya ..takyah penin2 kan..

    ReplyDelete
  2. berblog sekadar mengisi masa lapang..mungkin ade org nak mengabadikan kenangan..macam akak mmg tak suke tulis² diari bagai..so blog ni kire macam diarilah..

    lgpon leh dapat ramai kawan..ishh, cakap bnyk pon takleh gak..hnya blogger saje tau betapa beshnye berblog ni..

    ReplyDelete
  3. salam,
    saya berblog pun utk mengisi masa lapang... saya jugak lebih suke cerita tentang diri sendiri dlm blog saya, pengalaman saya dan kongsi cite yg bole di jdk kan pengajaran... tapi takder lah sampai setiap apa yg saya buat saya tulis dlm blog.. still hv a privacy jgk
    lain org lain caranya, lain pendapatnya... ckp lebih takut sensitif kan.. hehe

    ReplyDelete
  4. tulis gak kalo gado2 ke ape..tapi rasanya lebih banyakyang disimpan..

    tapi tuela..people easily judge..konon dah tayang kat semua.. die tau ke ape yang org lain simpan?

    ha...kadnag2 bile kita menunjuk kat org...4 lagi jari terarah pada kita..

    Yang penting selalu muhasabah diri..

    mekasih cheqna atas nasihat yg berguna ni..sebenarnya org yang selalu kondem (bukan cheqna tau)...tu sebenarnya pun teruk jugak..hihihih

    ReplyDelete
  5. yeke blgger ni bodoh???
    hanya blogger sahaja yg tahu dunia berblog ni.. kadang2 tu bukan nak menunjuk tp nak share info dgn kwn2 blogger yang lain.. ^__^

    ReplyDelete
  6. blog hak kita
    tulis la ape saja ikut gerak hati kite, naluri kita, jgn la over sgt sgt...me perasan gak, jelak/jelek/mcm2 lagi rase geli gelemennye...memasing nye perangai kan, mane nak bendung...

    ReplyDelete
  7. atty's
    tul tu kak..
    yang suka kita baca...
    masing2 punya hak kan???

    ReplyDelete
  8. azrina aka jaijina
    cheqna memang suka tulis..
    at least ada kenangan tau bila kita godek2 balik n3 lama
    sweet je rasanya..

    ReplyDelete
  9. my little diary
    masing2 punya citarsa dan juga cara tersendiri kan???
    hehehehehe
    pepun..hanya yang berblog je tahu beshnya berblog ni kan kan kan???

    ReplyDelete
  10. queenn
    setuju..
    hehehehehe
    biarlah mereka nak kata pape pun..
    yang penting kita happy..=)

    ReplyDelete
  11. Lia
    Dia tak de blog n tak tahu nikmatnya berblog...sebab tu dia kata cam gitu..=)

    ReplyDelete
  12. eMMe
    manusia ni unik sebenarnya
    lain orang lain ragamnya..=)

    ReplyDelete
  13. kawan cheqna dengki tuh.. hahaha tapi tepuk dada tanya iman la kan... kite berbelog nih ikhlas kan.

    ReplyDelete
  14. ajee..
    tanya iman???anak zana erk???
    hahahahaha
    betul tu....
    banyak yang besh bila kita berblog ni..
    hanya yang tau jela tau...=)

    ReplyDelete
  15. beritahu pada kawan tu...berblog ubat awet muda.

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~