Oct 21, 2010

~ muka buku...baik dan buruk..~

salam semua
masuk opis bukak komputer..bukak emel..bukak blog..bukak fb...
ermmm...secara peribadinya cheqna sangat tidak suka pabila bukak fb dan terbaca status yang cheqna rasa kurang elok untuk orang lain baca...
maksud cheqna..status isteri or suami yang menunjukkan rumahtangga mereka ada masalah...untuk apa la dihebahkan mende2 gitu dalam fb..bukan ke sebagai suami isteri kita dipertanggungjawabkan untuk menjaga maruah masing2???
ini kalau dalam fb statusnya seolah2 memburukkan suami/isteri sendiri..mana maruah yang harus kita jaga tu???daripada orang tak tahu..jadi orang tahu....ye..cheqna belum bersuami...tapi ini hanyalah pandangan cheqna sebagai orang yang sentiasa observe dan peka dengan keadaan sekeliling....
cheqna pernah tegur kawan cheqna suh bagitahu isterinya supaya janganlah terlalu open dalam fb..buat status yang boleh menjatuhkan maruah dia sebagai seorang suami....dan cheqna tak tahulah dia tegur atau tidak isterinya....
ntah kenapa..cheqna memang tak suka..cheqna tahu..fb ni salah satu medium kita nak lepaskan perasaan marah...lepaskan geram..tapi berpada-padalah..
sama gak kalau bab gambar...berpada2 lah ye...kadang cheqna terfikir mana2 pasangan yang belum sah meletakkan gambar 'mesra' mereka tu...apa tujuan sebenar???kena ingat..bf or gf tu belum tentu jadi suami or isteri kita...pandai2la jaga diri...cheqna tahu itu hak masing2....tapi cheqna menyampah bila lepas tu ada kes buang bayi la..gugur la...emo ni..
dulu pun cheqna tak suka ngan fb ni..tapi bila fb banyak menemukan cheqna dengan kawan2 lama yang dah terlalu lama lost contact..cheqna jadi suka r....bagi cheqna baik buruk fb kita yang tentukan....ada orang tanya mengapa cheqna delete semua album gambar cheqna dalam fb...cheqna pun tak tahu kenapa tapi cheqna terfikir untuk apa sebenarnya cheqna letak album2 gambar dalam fb...untuk itu..cheqna memang delete...bukan niat nak menunjuk cheqna ni baik...tapi just sekadar berkongsi..apa yang baik diikut apa yang buruk dijadikan sempadan... 
cheqna mintak maaf kalau ada yang menyampah dengan tulisan cheqna ini...hanyalah untuk memperingati diri sendiri dan juga orang lain...

40 comments:

  1. salam cheqna

    Daya dulu buka FB pun sebab main game jew
    sekarang dah malas nak online FB
    Baik baca blog
    hihi

    ReplyDelete
  2. idah guna fb hanya utk cari kawan2 masa belajar lu..pastu yg ptg main game..kui..kui..ntah hape2 kan..
    nak letak status jgn hrp ler..x suka..
    kdg2 bila tgk kwn2 punyer status ntah hape2 gak..
    dlm album ada gmbr anak jelahh..

    ReplyDelete
  3. fuhh.
    cara kita fb lagi besh kan ceqna kan..

    u lap me
    i lap u

    wakakak poyo !

    ReplyDelete
  4. Salam cheqna...

    mama rasa ini satu teguran yang ikhlas dan baik. Mama pun tak begitu rajin lepak kat fb. :)

    ReplyDelete
  5. kadang-kadang meluat juga baca status yang tah apa2 kat fb...memang byk cheqna laki/bini gaduh dalam fb,pastu kwn2 lain dok api-apikan..

    ReplyDelete
  6. ati

    cheqna ni dah macam2 nengok
    kadang2 hanya mampu menggeleng kepala ..

    ReplyDelete
  7. cik noor

    cheqna tak pernah main game kat fb...belum terpengaruh lagi

    ReplyDelete
  8. idah

    tu r...cheqna dapat cari kawan2 lama melalui fb r...
    besh sesangat

    ReplyDelete
  9. linda

    kepoyoan kita berdua semakin terserlah..
    hahahahahaha
    u poyo i yopo.. lalalala

    ReplyDelete
  10. mama

    fb tak salah..
    cuma kita yang banyak menyalahgunakan kemudahan ini

    ReplyDelete
  11. sayangsayangibu
    cheqna ikut mood..
    kadang suka jadi pemerhati je

    ReplyDelete
  12. mankuchai

    tu yang tak best tu...
    eh abang man..dah tukar url ke???

    ReplyDelete
  13. kebaikan dan keburukan itu di atas pemikiran manusia itu sendiri..kalau tujuan baik, baiklah jadinya..tp kalau tujuan sebaliknya, maka buruklah kita dapat..

    thanks ye cheqna sbb sudi mengigatkan kawan² pasal fb ni..kadang² kite manusia terlalu lalai dengan duniawi ni..

    ReplyDelete
  14. salam cheqna,
    akak paling xsuka kena tag, kita upload gambar sbb nak jg privacy, org lain pila memandai2 expose gambar kita..hangin betul..emo lagi..sori

    ReplyDelete
  15. azrina aka jaijina
    betul doh tu kak..
    cheqna ni sambil mengingat diri sendiri je...=)

    ReplyDelete
  16. hamizah
    cheqna tak suka bila di tag bab2 jual2 ni...beci wase...geram pun ada gok...nyampah..

    ReplyDelete
  17. salam..
    tahu tak pe,jangan beli seluar dalam di pasar malam pun nak post di FB..

    New Entry "Membuat Link Entri Terbaru Di Kotak Komen"

    ReplyDelete
  18. lorrr pergi citer aib rumah tangga buat apa ?

    dulu seronok jugak dgn fb ni tapi sekarang ni mcm dah suam2 kuku lah..

    ReplyDelete
  19. mmg btl apa yg cheqna ckp tu..
    buat apa nak dedah hal2 dlm kelambu 1 dunia.

    buat masa skrg aku blm ader FB. biar la org kata aku tak uptodate. lantak la..

    aku akan signup FB bila ank aku ada FB. senang aku nk skodeng dia. bebudak skrg.. paham2 je la..

    ReplyDelete
  20. bkn pe tu..kdg tu kesilapan tanpa disedari...ingat nak suka2 tapi yg jd sebalek nya pulak...

    ReplyDelete
  21. salam cheqna, org Malaysia ni terlampau social, luar rumah social yg bukan muhrim, dlm FB pun social, nak tegur serba salah, fikir kawan, takot nnt leh mengeruhkan keadaan takot putus sahabat, nak jaga hati punye pasal, tapi dowang ni lebieh2 sgt....emo juga la cam cheqna, hihi...

    ReplyDelete
  22. tiniey
    entahlah kak...
    tapi bagi cheqna la kan..hal2 suami isteri..rumahtangga ni tak yah la kita share lam fb....
    tapi tu la lain orang lain pandangan

    ReplyDelete
  23. sejak mula berblog dah tak layan sgt fb...ramai yang takleh caya kt fb tu..

    ReplyDelete
  24. zulkbo
    "baru pah beli seluar dalam rm5 3 helai kat pasar bla bla bla...."
    keh keh keh
    macam ape2 je

    ReplyDelete
  25. bosan dh Fb nih. bnyk keburukan dr kebaikan. Skit2 update status yg ntah hape hape kan..? nk bgtau satu dunia ke..?

    apa pun semua ni atas kita belake kan cheqna, pikir molek2 sblm update status yg ntah hape2 tu..

    ReplyDelete
  26. azrina 0307
    entah...
    duk bagitahu hubby ginilah gitulah..yang jelas dan nyata menampakkan keburukan..elok orang luar tak tahu jadi tahu...

    ReplyDelete
  27. kak ngah

    hehehehe
    bagus...memang kena pantau...=)

    ReplyDelete
  28. fieza79
    suka2 yang membawa duka..
    huhuhuhuhu
    kena fikir banyak kali tu...

    ReplyDelete
  29. eMMe
    kan..betul kan kak??
    huhuhuhuhu
    moga2 kita sentiasa beringat..=)

    ReplyDelete
  30. akak dulu bukak fb sbb kemaruk main game jer....

    kalau kisah rumahtangga pun nak tulis kat situ, memang tak sesuai....

    memalukan diri sendiri namanya tu...

    ReplyDelete
  31. ainzuryn
    cheqna plok..blog memang dihati..fb tu kadang2 je

    ReplyDelete
  32. dr singa

    nasib baik korek hidung
    kalu mende lain..
    huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  33. salam cheqna

    hana setuju sgtlah dengan pandangan cheqna..
    dulu bila bukak, mula terbaca status org ntah hape2.. kadang kita plak yg emosi tetiba sb mcm meluat je..

    lagi2 bab laki bini, tu tak lagi yg berlap u lap u utk yg belum nikah..isk!

    last2 hana tutup ..sekarang dah dekat dua bulan tanpa fb..

    sebelum tutup dh dptkan no.contact kawan2 dan bg no jugak..
    so takdelah kata xde FB xleh contact,kan?

    yg penting sebenarnya cara kita tentukan,kan?

    ReplyDelete
  34. hana faza
    kita yang kuasai FB bukan FB yang kuasai kita..
    so pandai2la kita nak baik ke buruk...

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~