Oct 18, 2010

~ kenapa perlu nak kutuk blog orang lain????~

salam semua
cheqna nak share something ni..
kadag2 bila blogwalking..cheqna terbaca n3 kat blog2 yang ada ketikanya macam kutuk blog orang lain...
sebagai contoh
katakanlah...n3 cheqna kali ni cheqna wat tajuk "gonna miss u"..isinya..k guys bz...x sempat nak lawat anda semua..mmmmmmuuuahhhhhhhhh...daaaaaaaaaaaa..
jadi..kenapa perlu diperlekehkan hasil tulisan ini???
tak suka tak pela..tak perlu nak komen or siap wat n3 khas lagi....mengutuk blog itu..kenapa erk???
cheqna suka berjalan2...di alam maya ni kalau ada masa terluang..membaca hasil tulisan2 blogger..kadang2 dapat ilmu..kadang2 cheqna gelak2 sebab kisah yang dikongsi lucu..kadang2 sedih...ada gak yang cheqna tak suka...sebab ada mende yang patut kita tak share..kita share...faham2 jela ye...tapi cheqna tak pernah nak wat n3 khas semata2 nak kutuk blogger lain..apatah lagi kita tak kenal pun blogger tu...
sama gak..bila kita terbaca komen2 yang diberikan...macam komen2 tu pada kita nampak macam orang tu gatal ke..galok ke...miang ke...gelenya ke...kenapa kita cepat nak hukum dia??kita tak kenal dia..mungkin orang tu dah lama kenal..or dah biasa gurau2 ngan pemilik blog itu..sebagai contoh "i nak kahwin ngan u la" komen sebegini ditulis oleh wanita dalam n3 sang lelaki...bila kita baca kita kata.."eh..ape jenis pompuan ni..tak malu betul"..walhal kita tak tahu mungkin mereka dah biasa gurau2 macam tu ke..memang mereka dah rapat ke...kan???
jadi bagi cheqna tak perlula nak wat n3 khas semata2 nak kutuk blogger lain...
sekian..harap maklum...bagi yang terasa cheqna mintak maaf..peringatan tuk diri sendiri gak ni
daaaaaa

17 comments:

  1. salam...morning cheqna...


    isk isk... susah nak habaq la cheqna... mungkin bersesuaian dengan istilah rambut mungkin sama perang pink biru...tapi hati lain lain...

    kalau semua blogger berfikiran macam cheqna.. aman dunia blog kihkihkih...

    p/s sebab tu la kita private kat blog kita cheqna.. sebab tak mau tambah dosa orang lain dan juga diri sendiri andai apa yang kita cerita tentang life..dan anak anak jadi umpatan dan cacian orang lain...

    ReplyDelete
  2. betul tu cheqna, saya sokong

    konon suker kutuk blog orang, tapi mungkin jugak orang lain ada kutuk blog dia, dia je yg tak pasan. hehehe... adat doniaaa

    takdak sapa terbaik melainkan hanya DIA yang terhebat.

    renung2kan dan selamat beramal

    -kawe suker skodeng blog demo-

    ReplyDelete
  3. salam chena....slamat pg...luv u cheqna..

    Btul...kdg2 pk knape la nk kondem2 blog org..pelik kn...kodem jerk ar blog sendiri...hahahahaha

    ReplyDelete
  4. cheqna baik hati berhemah luar dalam maya luar nyata..anak mama anak mak..
    ditambah protokol dek kerana byk masuk ceramah..


    ada blog berunsur gurau blog promosi.. bisnes..
    ada kaitan jabatan dan ada tu tak campur unsur jbt dgn peribadi..tak bela jabtan ....


    * jgn jadi rojak dah la,,

    ReplyDelete
  5. tujuan kita berblog ni nak cari kawan bukannya lawan...

    sikap suka kutuk mengutuk ni seharusnya kita buang jauh2....

    takde faedah langsung rasanya kan...

    ReplyDelete
  6. cheqna : setuju..setuju....tapi tuela...kadang tu terjadi bila org tu sendiri pun selalukutuk org...selalu duk tegur orang..so bile die buat silap..dengan pantasnya org juga akan tegur die kan...kalau die tegur dalam blog kat org lain..org juga akan tegur dalam blog kat dia.. (pernah jumpe kes ni)

    tapi nik buat masa ni kutuk 1 blog ni je..tu pun sipi2..takdela siap buat entry..sebab?..sebab dulu die kutuk blog ni takde visitor la..entah hape2 la..hee..skang blog die dah la update pun takde..yang komen pun sorang je..tu pun org yang sama..heeeeee


    org kata..kadang2 tu..what u give u get back la kan...hee..

    cuma kalau org tu takde buat salah ke ape kan..kenapa mesti nak kutuk2 siap buat entry..tu jelez mengada2 sebenarnya..heee

    ReplyDelete
  7. x baik ngata kutuk org kan..kiter berblog utk suka2..biar bertambah kawan ork..

    idah pun ada BW perasan gak entri berbau perlian.. sesama kawan baik jer main kutuk2 tu..

    hrp2 kiter dok gitu..

    ReplyDelete
  8. ade jugak yg kes macam ni..tapi tujuan berblog ni adalah untuk menambahkan kawan dan jugak boleh menambahkan ilmu..

    kalau bab² nak kutuk sesama geng blogger adalah tak besh langsung..ape pekdah yg kita dapat kalau kutuk mengutuk ni?

    tp cara yg paling best, adalah buat BODOH..toksah amik pusing dgn kata² org..akak pegang satu kata² ni yg juga blogger "apedehal kalau setakat kene kutuk"..

    ReplyDelete
  9. SALAM,

    LF SETUJU SANGAT DENGAN N3 CHEQNA. LF MENGALAMI SITUASI SEPERTI YG DIBANGKITKAN OLEH CHEQNA. LF TAK MAHU BERCERITA PANJANG. PARA PEMBACA BUDIMAN YG BERMINAT DAN MAHU MENGETAHUI LEBIH LANJUT, SILA LAYARI http://luahfikiran.blogspot.com/2010/09/entri-ds-rosmah-khatam-30-juzuk-di.html.

    ReplyDelete
  10. ye la cheqna tak patot buat mcm tu kan...kita berblogging sbb nk cari ramai kwn..kalo gini nya blogger mmg tokleh bt kwn la...

    ReplyDelete
  11. sabar cheqna ye..
    abaikan mereka itu..
    kes jeles kot..
    atau saja nak biar cheqna marah2..

    buat korang yg suka ngutuk blog org...

    "dosa tau..tuhan marah"

    ReplyDelete
  12. x phm jugak org yg suka kutuk2 ni..blog tu kan hak peribadi kita, suka ati kita la nk tulis apa..org buleh komen tp jgn lah melampau spai nak kutuk2 kan..

    ReplyDelete
  13. SETUJUUUUUU ngan cheqna...
    x patutlah sesetengah blogger tulis perkara2 yang spatutnye kite tutup, tp di dedahkan di entri blog..

    setuju sgt pasal ni.
    dok baik kutuk2 org..
    ke gane cheqna..?

    ReplyDelete
  14. sangat setuju dengan n3 ini sebab kutuk mengutuk bawa sengsara, huru hara, bencana, duka lara, sakit jiwa, gundah gulana, masam muka, tarik muka serta ianya kerja sia-sia dan tak berguna !

    ReplyDelete
  15. kalu tak nak bagi org tegur private dan boh CONTEnT WARNING adults /filter jika ada bab Ranjang..

    sebagai wanita ..kalau Tuan blog lelaki tak kisah dah nama lelaki persepsi gatal..

    yahoo sendiri pun ada filter ON/Off

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~