Oct 19, 2010

~ cheqna kah yang ketinggalan zaman???~

salam semua
nak share pasal isu tunang munang ni
ye ye..bukan cheqna yang nak bertunang ok....sila jangan salah faham
gini...
hari raya ke4 hari tu kan ada sepupu ma tunang..sepupu ma ni laki...adik pada cheqna 2 tahun...so masa g tunang tu..cheqna rajinla jugak snap gambar...bila mak sepupu ma cheqna sarungkan cincin ni..ok lagi...pastu ayah si pompuan ni sarungkan cincin pada sepupu ma cheqna pun ok lagi...tiba tiba
"ok...cepat...X ( sepupu ma) sarung cincin ke Y ( tunang dia la) plak" kata seorang pompuan yang cheqna tak kenal...tapi rasanya dia ahli kuarga si Y ni..
cheqna tercengang..untuk kepastian cheqna tanya si pompuan tu ~ perbualan telah dialih bahasa ok~
" eh...X sarung ke Y ke??" cheqna tanya
" yelah.." jawab si pompuan itu
"eh..tak perlu kan..ni baru tunang...tak perlu nak sarung2 bagai...lagipun still haram kan??" cheqna membantah
" ala..takpe...just untuk bergambar" pompuan tu jawab balik
si X ni muka dah lain dah..terkejut n tergamam
cheqna dah malas nak amik gambar lagi terus blah...
tengok pada pakaian...bertudung labuh..bertutup segala..tapi...ermmm
adakah cheqna yang ketinggalan zaman??????
haram tetap haram kan???
Ya Allah..Kau tetapkanlah imanku...agar tidak terpesong dariMU...

42 comments:

  1. orang sekarang mmg pelik. ada ke tunang yg sarungkan cincin. Kalau dulu lagi lah mada ada lelaki mai umah pempoan. Kalau adat dan adap lah. Ingat dulu hubby akak siap tinggal kat bandar. Family dia je yg mai.. pandai2 lah jgn sampai sesat.

    ReplyDelete
  2. orang sekarang mmg pelik. ada ke tunang yg sarungkan cincin. Kalau dulu lagi lah mada ada lelaki mai umah pempoan. Kalau adat dan adap lah. Ingat dulu hubby akak siap tinggal kat bandar. Family dia je yg mai.. pandai2 lah jgn sampai sesat.

    ReplyDelete
  3. adat mane dowang ikut tu cheqna,
    tak sesuai la, baru bertunang, biar bakal mak metua je sarung cincin kat bakal anak menantu dia...isk! tak minat la cara mcm tu...
    tu dah mcm adat org putih...

    ReplyDelete
  4. NO komen..
    Ayat yang paling tak bole blah..ALAH....bla..bla

    ReplyDelete
  5. yan
    tu r kak..
    seingat cheqna dulu bakal pengantin lelaki memang tak akan pergi kan umah bakal isteri dia tu..hanya kuarga sahaja yang pergi...

    ReplyDelete
  6. eMMe
    cheqna pun tak minat macam tu tau
    terkejut..sangat2 terkejut...sebab tu cheqna dah tak amik gambo diorang lagi..cheqna g duduk n sembang2 ngan mak2 sedara..hehehehehe

    ReplyDelete
  7. kak wan
    hehehehehe bu..
    memang tak boleh blah....

    ReplyDelete
  8. marinahunny
    sebenarnya bagi cheqna la kak..
    atah kita lake mende tu kang...

    ReplyDelete
  9. alih bahasa??
    :)
    dari bahasa apa tu cheqna??

    ReplyDelete
  10. dr singa
    dari bahase kelate ke bahasa standard r..
    kang kalu cheqna tulis dialek kelate tu ramai gak yang pelangkung kepala cheqna ni..huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  11. Linda
    tu r kak
    cheqna langsung takde
    larikzzzzzzzz

    ReplyDelete
  12. kalau kat kampung lelaki takde pun masa tunang..dulu masa sy tunang ptg baru dtg..itu pun dtg sbb nak makan free...he..he..he..

    ReplyDelete
  13. bakal mak mertua pong tak boleh sentuh bakal menantu lelaki - haram gak...

    ReplyDelete
  14. gismo82
    ini pun kampung gak..kelate lagi tapi..hurmmm ntahlah..zaman moden kot...

    ReplyDelete
  15. mama achik
    kan...selagi tak bergelar menantu memang haram kan....

    ReplyDelete
  16. org lening gitu ar..
    org dl lelaki x leh dtg masa meminang ppuan..skg lain siap bergmbr bagai mcm dah kawen...

    manusia kan mudah lupa...

    ReplyDelete
  17. Erm...mmg dh jd k'biasaan org2 skunk nie yg laki akn polo skali...tp utk pe?? x paham2..ada tu siap ada pelamin skali...hehehehehe

    ReplyDelete
  18. salam cheqna..

    zaman la ni..bertunang siap ada pelamin bagai..

    tukaq2 sarung cincin... as u said haram tetap haram..

    tapi susah nak habaq juga la...... kalau di tegur kata nya hak individu..

    jadi kita angkat kaki saja lah...

    ReplyDelete
  19. idah
    bab wat pelamin tu boleh r diterima...
    bab sarung cincin satu sama lain tu..memang cheqna kurreeennnggg sket r...

    ReplyDelete
  20. zana iman
    cheqna ingat dulu2 memang lelaki tak kan datang sekali tau..just family je...
    pahtu bakal mertua sarungkan cincin..makan2..balik..tu je..

    ReplyDelete
  21. imanamani

    tu r...kang ditegur2 kang..susah plak...
    hurm...nape tak invite cheqna g blog imanamani ni????

    ReplyDelete
  22. kalau dulu2 tunang perempuan xdibenarkan ikut sama dlm majlis tu..mungkin nak elakkan problem ni kot..zaman sekarang ni, agama selalu diperkotak-katikkan

    ReplyDelete
  23. zulkbo
    salam..
    entah..cheqna tak de tunang
    huhuhuhuhuhuhuhu
    *sambil wat muka sedih*

    ReplyDelete
  24. hamizah
    betul tu kak..
    bagi cheqna niat tak menghalalkan cara...
    haram tetap haram tapi entahlah..

    ReplyDelete
  25. mak dulu amik gambar sama2 masa tunang pun die marah..walaupun duk jauh2....die kerling habes2an...boleh tgk kat dalam gambar tunang..mak aih..boleh letak lagi 2 3 orag kat tengah2...hihihihi...mak kata kalau ikutkan..tunangtak payah datang pun takpe..heee

    org sekarang dah 'moden' kot cheqna.. =)

    ReplyDelete
  26. slm cheqna,
    mmg pening kpala kita dgn pkara yg mcm ni terutama kalau mlibatkan ahli keluarga sniri.

    n3 yg sungguh bagus.

    p/s-
    terima kasih byk2 ats sgala sokongan dan doa.

    ReplyDelete
  27. eeeh org lain siap cium bibir lagi..(belakang TABIR)..ok pun..siap snap gambar..

    tak luak pun..

    ..simpati kepada yang lalailupa dll.. maafkan mereka INA..oo

    kita kan insan yg mudah leka..

    ReplyDelete
  28. queen

    tu la..dolu2 kalu lelaki datang pun memang tunggu kat luar umah je..naik makan jela..
    tak de nya nak gambar2 ni
    entahlah..
    mungkin mengikut arus permodenan kot

    ReplyDelete
  29. orang sekarang mana pikir halal haram sangat
    baru bertunang bergambar macam dah bernikah

    ReplyDelete
  30. piewahid

    itulah...pening kan
    tapi semuanya bergantung pada diri kita sebenarnya..

    o..hanya doa je mampu cheqna kirimkan
    jaga diri ye =)

    ReplyDelete
  31. zeqzeq
    hah!!!!
    uiks..mintak jauh la semua tu....
    mohon ampun pada Allah yang maha pengampun...

    ReplyDelete
  32. cik noor

    cheqna setuju
    moga2 kita tak macam tu la ye...=)

    ReplyDelete
  33. Masa tunang dulu2... lelaki ada datang... tapi duk luar umah jer...

    xder pun masuk dalam... bergambar sekali pun xder... hehehe...

    ReplyDelete
  34. Yer ahhh... aku dok bagi dia masuk... hahahaha...

    ReplyDelete
  35. hmm setuju ngan cheqna.. hana naik meluat bila tgok org yg baru bertunang, nmpak terhegeh2 mcm dh nikah.. rilex2 ar.. orang lain pon tunang gak..

    kadang org kita ni terlalu taksub pada benda yang nyata haram di sisi Allah

    nauzubillah

    ReplyDelete

~ thanks sebab sudi tinggalkan komen.....sayang anda semua......~